Marti, 11 februarie 2014

Negocierile de la Bruxelles ridica bursele internationale vineri

Bursele internationale au crescut vineri pe baza optimismului in legatura cu rezultatul negocierilor in cadrul summitului european de la Bruxelles. Liderii europeni au adaugat la lista deciziilor de joi: 1) angajamentul de a contribui cu €200 miliarde la Fondul Monetar International pentru a ii permite acestuia sa ajute tarile din zona euro in cazul in care acestea au nevoie; 2) inceperea activitatii fondului permanent de stabilitate a zonei euro (ESM) la jumatatea anului 2012 si eliminarea limitei activelor la €500 miliarde, 4) insa limbajul privind participarea sectorului privat la eventualele pierderi rezultate din reduceri ale datoriilor publice a ramas vag, urmand sa se foloseasca modelul FMI (detalii Comisia Europeana) . O stire conform careia China ar crea doua fonduri de investitii pentru a investi in Europa si SUA a adus mai multi cumparatori in piata, chiar daca din catele preliminare se pare ca fondul ar urma sa se axeze pe alte clase de active decat creditul suveran. Indicele FTSEurofirst 300 (+1.3%) si indicele S&P 500 (+1.7%) s-au apreciat datorita evolutiei bune a sectorului bancar; Europa (+2.5%), SUA (+2.7%).

Bursa de la Viena s-a depreciat vineri (-1.4%) dupa cum am anticipat datorita deprecierilor din sectorul bancar dupa ce testele de stres efectuate de Autoritatea Bancara Europeana au indicat ca Erste (-6.3%) are nevoie de €743 milioane fata de 50 miloane la testul precedent. Raiffeisen s-a depreciat cu 6.3%, in timp ce Voestalpine, una dintre cele mai lichide companii din Austria, a scazut cu 6.4%.

Bursele europene scad inaintea licitatiilor din Italia si Franta luni

Bursele europene au deschis in scadere luni dimineata inaintea licitatiilor din Italia si Franta in valoare totala de €13.5 miliarde, licitatii care vor sugera succesul sau insuccesul masurilor decise vineri in cadrul summitului european.

Burse/Futures: Asia: Nikkei (+1.4%), Hang Seng (-0.4%), China CSI 300 (-1%). Europa: FTSE (-0.6%), DAX (-1.4%), CAC (-0.6%). SUA: S&P 500 (-1.1%). (date 10:29)

Macroeconomie: Luni nu asteptam date macroeconomice importante din Europa sau SUA

Eveniment: Italia va vinde obligatiuni in valoare de €7 miliarde cu scadenta la un an, in timp ce Franta va vinde obligatiuni cu scadenta intre 91 si 308 zile in valoare de €6.5 miliarde.

Piata locala

Saptamana negativa pentru bursa de la Bucuresti

Saptamana precedenta indicele BET-XT a pierdut 0.8% si a inchis la 399.34 puncte. Cu exceptia pietei din Austria (ATX -0.1%), BET-XT a performat mai bine decat principalele piete din regiune (WIG, Polonia:-1.3%; BUX, Ungaria:-2.4%; PX ,Cehia:-1.7%; SOFIX, Bulgaria:-2.6%). Valoarea medie de tranzactionare a fost de RON 30.1 milioane, fata de RON 36 milioane cat s-a inregistrat acum doua saptamani.

Indicele BET-FI a scazut cu 3% datorita scaderii SIF-urilor in medie cu 4.2%,in conditiile in care Fondul Proprietatea (FP, RON 0.427) a crescut cu 0.3%. Evolutia SIF-urilor vine amanarea in mai multe saptamani la rand a dezbaterii privind majorarea pragului de detinere in plenul Camerei Deputatilor.

Dupa rezultatele financiare pentru trimestrul 3 si anuntul de suspendare al dividendului, Erste Bank Group AG  (EBS, RON 55.6, saptamanal -3.9%) continua sa subperformeze sectorul financiar european (FTSE 300 Financials, saptamanal +0.2%).

INS va publica azi date despre inflatie in noiembrie; asteptarile noastre sunt pentru o crestere lunara de 0.4% la 3.4%, sub asteptarile pietei de +0.5% lunar si 3.5% anual (Bloomberg). Anticipam o inflatie anuala in decembrie de 3.3%, sub media pietei pentru 3.5% (Reuters). Romania va incerca sa vanda azi certificate de trezorerie cu scadenta la 334 zile; anticipam un randament de 6.7%-6.8%.

Fondul Proprietatea doreste restructurarea sectorului energetic si a celui minier

Fondul Proprietatea a semnat un memorandum cu statul prin care urmeaza sa fie infiintat Complexul Energetic Oltenia prin fuziunea Complexului Energetic Craiova SA, Complexului Energetic Turceni SA, Complexului Energetic Rovinari SA si a Societatii Nationale a Lignitului SA. Principala prevedere este listarea la BVB a noii companii sau vanzarea catre investitori strategici a pachetului majoritar in termen de 24 luni de la inregistrarea la Registrul Comertului. Administratorul Fondului estimeaza ca noua firma ar reprezenta 7.2% din valoarea activului net si ar fi a patra firma ca marime din portofoliu dupa OMV Petrom (23.41%), Hidroelectrica SA (22.35%) si Romgaz SA (8.17%).

Salariul mediu net creste cu 5% anual in termeni reali in octombrie

Salariul mediu nominal net a scazut in octombrie la 1457 lei (-0.5%), in timp ce crestere anuala a incetinit usor la 8.7%. Principala influenta lunara a venit din partea reducerii salariilor in sectorul petrolier (-28%), unde am avut in septembrie o prima de „Ziua Petrolistului”, dar si concediile ocazionale de odihna si variatia valorii contractelor companiilor.

Este a patra luna consecutiva cand venitul real al populatiei (ajustat pentru inflatie) creste anual (+5%), un trend care ne asteptam sa continue pe parcursul urmatoarelor luni avand in vedere perspectivele de continuare a tendintei dezinflationiste pe care o anticipam atat noi cat si Banca Nationala a Romaniei in perioada urmatoare. Aceasta crestere reala a salariilor va incepe sa aduca puterea de cumparare a romanilor la nivelul de dinaintea majorarii TVA din 2010 si ar trebui sa aduca o crestere moderata a consumului si implicit a produsului intern brut avand in vedere aportul mare al acestei componente (aproximativ 70%). Aceasta ipoteza este sustinuta de cresterea consumului efectiv al populatiei in al treilea trimestru cu 2.2%.

Cresterea notabila a salariilor in sectoarele de stat (Fig.2) se datoreaza reversiei partiale a reducerilor salariale din iunie 2010 in ianuarie 2011, dar si unor majorari in cercetare si dezvoltare (+4.4% lunar) si in sanatate (+2.1% lunar). Din sectorul privat cele mai importante cresteri au avut loc in sectorul serviciilor IT (+14.7%) si a tranzactiilor imobiliare (+14%). Au avut loc deprecieri anuale de venituri pentru salariatii din sectorul extractiei minereurilor metalifere (-18.3%) si in activitati auxiliare intermedierilor financiare (-11.6%).

SIF Oltenia a vandut 1 milion de actiuni BRD

Potrivit comunicatului BRD, SIF Oltenia si-a redus participatia la BRD de la 34.8 milioane actiuni la 33.8 milioane. Actiunile ramase reprezinta o participatie de 4.8% din capitalul bancii.

Comentariu realizat de analistii societatii de administrare a investitiilor BT Asset Management

Lasati un comentariu