Vineri, 04 aprilie 2014

Nici la Budapesta nu iese fum fara foc

Nu este nevoie de o revista a presei prea amanuntita ca cineva sa realizeze cat de negativa a devenit media internationala la adresa Ungariei. Uneori nuantele sunt extrem de ascutite si vin din locuri la care probabil nu te-ai astepta (vedeti de exemplu “A Hungarian coup worthy of Putin” – Philip Stephens; Financial Times, 5 ianuarie). Replica Budapestei a venit via WSJ care a publicat miercuri un op-ed semnat de ministrul comunicarii in guvernul Orban, Zoltan Kovacs (vedeti “Hungary’s Reboot” – Zoltan Kovacs; WSJ.com, 4 ianuarie). Materialul este bine articulat si clarifica o serie de chestiuni, dar nu toate subiectele controversate din ultimul timp – de pilda nu este oferita nicio explicatie pentru consecventa cu care cabinetul Orban a adoptat inca din vara 2010 o atitudine ostila la adresa potentialilor creditori internationali.

Ca aproape intotdeauna, si de aceasta data adevarurile sunt probabil la mijloc. Nici la Budapesta nu iese fum fara foc, iar cabinetul Orban a reusit doar intr-o jumatate de an performanta de a intra in conflict cu bancile locale, media internationala, FMI si Comisia Europeana si chiar cu administratia americana. Abordarile si politicile mai putin conventionale din 2010 – 2011 au fost cunoscute de pietele financiare si tolerate atata timp cat contextul macro-global si in particular cel regional au fost pozitive – asa cum deficitele Greciei au fost tolerate atata timp cat investitorii au avut senzatia ca absenta unei uniuni fiscale in zona euro era doar formala dar ca la nivel informal, in situatii de urgenta, Germania sau Franta erau dispuse la transferuri fiscale dinspre centrul blocului catre periferiile acestuia.

Forintul ramane vulnerabil

L-am vazut joi pe Tamas Fellegi, reprezentantul cabinetului Orban in relatiile cu FMI, declarand ca Budapesta este pregatita sa accepte “orice conditii” la discutiile care vor reporni la mijlocul acestei saptamani atata timp cat aceste conditii sunt in interesul Ungariei. Iar vineri, dupa intalnirea avuta cu guvernatorul bancii centrale Andras Simor, premierul Orban a promis ca executivul va avea consultari zilnice cu banca centrala precizand totodata ca aceasta are mijloacele de a apara forintul.

Guvernatorul Simor nu a facut nicio declaratie. Nici nu cred ca va exista vreuna. Postura in care a fost pus guvernatorul pe parcursul ultimelor saptamani nu a fost tocmai confortabila, si indraznesc sa cred ca nu vom auzi prea curand o declaratie de sprijin neconditionat la adresa cabinetului Orban.

Exista acum perceptia ca de vreme ce Budapesta inclina spre un acord standby cu FMI (versus o linie de credit cu rol preventiv care ar atasa o conditionalitate sensibil mai redusa), criza este ca si rezolvata. Personal nu impartasesc acest optimism. Pietele subestimeaza 1) orgoliile actorilor principali de la Budapesta / Bruxelles / Washington, 2) distanta de parcurs pana la semnarea unui acord (de orice natura ar fi acesta) cu FMI si Comisia Europeana.

Intre timp devin tot mai vizibili germenii unui nou episod din criza zonei euro – si Ungaria risca sa fie lovita pe al doilea front unde continua sa fie extrem de vulnerabila, cel al proximitatii comerciale/financiare fata de zona euro.

In perioada care a trecut din 13 decembrie, cand am decis sa testez ipoteza unei deprecieri importante a forintului unguresc in fata dolarului american, HUF a pierdut aproape 6% (cu USD/HUF de la 232 la mijlocul lunii trecute la 246 in aceasta dimineata). Cu datele observabile acum insa cred ca forintul ramane vulnerabil unei deprecieri suplimentare.

Comentariu de Mihai Nichisoiu, analist piete internationale in cadrul societatii de brokeraj Tradeville

Lasati un comentariu