Miercuri, 25 decembrie 2013

Nicolae Pascu, STK: Bursa este mai tentanta in aceste momente decat piata imobiliara

Sursa: Financiarul

Administratorul STK Emergent incearca sa faca un exit din proiectul rezidential Scala Residence

Administratorul fondului de inves­titii STK Emergent (STK), Nicolae Pascu, spune ca Bursa ofera mai multe oportunitati decat piata imobiliara si in aceste conditii ia in calcul renuntarea la proiectul rezidential pe care vroia sa il dezvolte in Cluj-Napoca. Participatia detinuta in cadrul firmei STK Properties, vehiculul de investitii imobiliare al fondului, reprezenta, la sfarsitul lui 2010, jumatate din activul net al acestuia, de 17,6 milioane de euro.

Fondul de investitii STK Emergent isi va mentine in acest an strategia de a reduce expunerea pe actiunile compa­niilor mici si concentrarea pe titlurile li­chi­de de la Bursa. STK a cumparat actiuni Fondul Proprietatea (FP) dupa listarea acestuia la Bursa, dar ponderea pe care o are aceasta investitie in activ este una redusa.

„Fondul Proprietatea este un pla­sa­ment obligatoriu pentru orice inves­titor, dar pe langa diversificare conteaza si potentialul de crestere. Nu pare cea mai buna varianta cand este vorba de po­tentialul de crestere. E o actiune cu po­tential, dar pare destul de scumpa pe bugetul pe care si l-a facut pentru anul acesta”, a declarat Nicolae Pascu, prese­dintele STK Financial, societatea care administreaza STK Emergent.

Spre deosebire de SIF-uri, FP nu este ieftina

Seful STK considera ca FP este o in­vestitie complementara SIF-urilor, care reprezinta cea mai importanta detinere din portofoliul de actiuni al fondului, cu o pondere de aproape 70% la sfarsitul anului trecut.

„Singura diferenta importanta fata de SIF-uri este ca actiunile FP nu sunt subevaluate”, considera Pascu.

El crede totusi ca potentialul FP ar pu­tea fi destul de bun pe termen mediu si lung, mai ales daca pretul petrolului va continua sa creasca, existand sanse ca pretul acestor actiuni sa „copieze” destul de bine evolutia pretului la energie. Ponderea redusa pe care investitia in FP o are in prezent in portofoliul STK este explicata de Nicolae Pascu prin faptul ca nu este foarte clar care este nivelul de la unde o sa inceapa o crestere a actiunilor, in conditiile in care, cel putin pana acum, raportul de forte in cazul evolutiei FP a parut sa fie inclinat mai mult in favoarea vanzatorilor.

Administratorul STK Emergent spune ca actiunile SIF-urilor sunt in prezent „mult subevaluate” si ar trebui sa aiba un an mai bun ca 2010, cand au fost cea mai mare dezamagire pentru investitori, cu pierderi, in medie, de aproape 8%.  Nicolae Pascu mentionase si la inceputul anului ca in administrarea STK a ales sa mearga pe strategia de a cauta valoare si daca a mers pe aceasta cand nu prea a dat rezul­tate, este bine sa o pastreze cand are sanse sa func­tioneze, pentru ca daca tot schimbi abor­darea, risti sa nu o nimeresti niciodata.

O investitie care depinde de creditare

Daca seful STK este optimist in ceea ce priveste evolutia Bursei, nu acelasi lucru este insa valabil si in cazul pietei imobi­liare. STK Emergent are o expu­nere im­portanta pe piata imobiliara, prin in­terme­diul vehi­culului de in­vestitii STK Proper­ties, prin care intentioneaza sa dez­volte un proiect rezidential in Cluj-Napo­ca. Lucrarile de con­structie din cadrul acestui proiect tre­buiau sa inceapa in 2008, dar au fost ama­nate din cauza crizei. An­samblul rezidential urma sa se intinda pe o suprafata de 43.500 mp si sa cuprinda apro­ximativ 400 de apartamente.

„Pe piata imo­biliara lucrurile arata diferit fata de Bursa, desi pe alocuri unii dintre participanti dau motive de opti­mism. Per ansamblu insa, piata se con­frunta cu un nivel redus de lichiditate, iar pentru redresarea situ­atiei este nevoie de un lucru important: re­luarea creditarii din partea bancilor si de relansarea cererii pentru locuinte noi, care depinde intr-o masura mare tot de creditare”, spune Nicolae Pascu.

Sursa: BVB

Inves­titiile in dezvoltarea proiectului Scala Residence s-ar ridica la aproximativ 20 de milioane de euro, po­trivit sefului STK, in scadere puternica fata de valoarea de 60 de milioane de euro estimata in 2008.

„Luam in calcul sa facem un exit din acest proiect. Piata de capital este mai ten­tanta in aces­te mo­men­te decat piata imo­biliara”, a precizat admi­nistratorul STK Emergent.

Fondul de investitii a in­cheiat anul trecut cu o valoare a activului net unitar de 123,04 lei, in scadere cu 2,8% fata de anul precedent. Fondul a avut o pierdere de 243.300 de lei, mai redusa totusi fata de pierderea din 2009, care se ridicase la 2,7 milioane de lei. La Bursa, ultima tran­zactie cu unitatile de fond STK Emer­gent s-a derulat la pretul de 47 lei/unitate, capitalizarea bursiera a fondului fiind de 6,7 milioane de euro.

Acest articol a fost publicat in cotidianul Financiarul

catalin.ciocan@economictimes.ro

Un comentariu

  1. BaLaurentiu spune:

    Istoria evoluţiei economice arată ca a venit timpul să cumperi acţiuni din componenţa indicelui Dow!

Lasati un comentariu