Luni, 13 ianuarie 2014

Nicolae Pascu, STK: Listarea FP o sa fie un succes, daca pretul va fi cel putin 0,7 lei/actiune. Pragul de 1 leu mi se pare greu de atins

Sursa: STK Emergent

Administratorul fondului de investitii STK Emergent (STK), listat la Bursa de la Bucuresti (BVB), spune ca isi va mentine in acest an strategia de a miza pe actiunile din sectorul financiar, pe care le considera cele mai subevaluate de pe piata in acest moment.

STK este un fond de investitii inchis care cauta sa investeasca in actiunile considerate ca fiind puternic subevaluate. Din portofoliul de actiuni tranzactionate, care are o pondere de 48% in activul net al fondului, cea mai mare pondere, de circa 70%, o aveau plasamentele in actiunile SIF-urilor, potrivit celor mai recente raportari, de la sfarsitul lunii noiembrie.

Pariul pe SIF-uri nu a fost insa unul castigator anul trecut, in conditiile in care aceste actuni au avut un an slab, cu pierderi in medie de aproape 8%.

“Noi am ales sa mergem pe strategia de  cauta valoare. Rezultatele nu au fost insa prea grozave nici la noi si aproape peste tot in lume. Dar noi credem ca aceasta strategie va produce rezultate. Nu stam, bineinteles, sa asteptam sa creasca SIF-urile, vedem care actiuni au potentialul cel mai mare, analizam in permanenta. Intamplarea face ca SIF-urile sa fi ramas subevaluate si o data ce vor recupera, ne vom orienta si noi spre alte actiuni”,  a declarat, pentru EconomicTimes.ro, Nicolae Pascu, presedintele STK Financial, societatea care administreaza STK Emergent.

“Cred ca anul acesta o sa fie mai bun pentru SIF-uri. Oricum, daca am mers cu aceasta strategie cand nu prea a dat rezultate, este bine sa o pastram cand are sanse sa functioneze. Daca tot schimbi abordarea, risti sa nu o nimeresti niciodata si nici o strategie nu functioneaza intotdeauna”, a adaugat acesta.

El se asteapta astfel ca sectorul financiar sa recupereze in acest an, ajutat fiind si de listarea Fondului Proprietatea (FP), care urmeaza sa aiba loc la sfarsitul acestei luni.

“Exista valoare in piata si motive de cresteri ar fi, iar inceputul de an este promitator. Ca sa avem totusi o crestere sustenabila, avem nevoie insa de investitori straini. In cazul unui succes al listarii FP, ceea ce probabil va fi cazul, se va face o comparatie si cu alte actiuni si va exista o oarecare migratie catre SIF-uri chiar daca nu sunt perfect comparabile, pentru ca in cazul SIF-urilor inca dominanta este perceptia negativa legata de limita de detinere de 1%”, este de parere Nicolae Pascu.

Potrivit acestuia, nu conteaza numai cat cumperi, ci si ce cumperi, iar din acest punct de vedere, SIF-urile ar avea de castigat, in conditiile in care “par foarte ieftine raportat la situatiile financiare”.

Administratorul STK Emergent spune ca ia in calcul si o eventuala achizitie de actiuni FP dupa listare, dar totul va depinde de pretul la care aceste actiuni se vor tranzactiona.

”Listarea FP este un succes daca pretul va fi peste 0,7 lei/actiune. Pragul de 1 leu mi se pare cam complicat si greu de sustinut la momentul cum arata piata acum, acesta reprezentand mai curand un obiectiv de viitor”, considera Pascu. In aceste conditii, daca pretul va fi peste 1 leu imediat dupa listare, administratorul STK spune ca nu crede ca va cumpara.

“Avem si noi o evaluare a FP, analizam si evaluarile altor analisti. Daca va fi peste 1 leu, nu cred ca o sa cumparam, iar daca va fi mai jos, depinde cat va fi raportat la aceste evaluari”, a mai spus Nicolae Pascu.

In ceea ce priveste alte actiuni care ar putea aduce castiguri in acest an, seful STK spune ca societatile de utilitati vor ramane mereu la moda, in timp ce trendul puternic de crestere al petrolului ar trebui sa se vada si in cresterea pretului actiunilor Petrom (SNP).

O alta actiune care “ar trebui sa arate in acest an ce poate” este BVB, unde exista potential de crestere, mai ales prin prisma cresterii valorii tranzactiilor dupa listarea FP, cu mentiunea totusi ca aceste titluri nu sunt atat de subevaluate ca alte actiuni financiare, potrivit lui Nicolae Pascu.

catalin.ciocan@economictimes.ro

2 Comentarii

 1. Conform informatiilor de pe site-ul Fondului Proprietatea, la data de 30 noiembrie 2010 valoarea activelor totale era de 15 901 mil. lei, iar valoarea unitara a activului net 1,1541 lei.
  Studiile internationale indica tranzactionarea cu un discount fata de VUAN de 0 -10% in perioade normale bursiere, mergand pana la 25 – 30% in perioade de scaderi ample.
  Datele publicate de Morningstar arata in cazul fondurilor inchise de actiuni globale un discount mediu in ultimele 6 luni de -10 -4%, si prima in cazul altor fonduri de 2 – 4%.
  SIF – urile au un discount mai mare de 50% din VUAN.
  Se cuvine o precizare – activul Fondului Proprietatea este calculat in baza altei reglementari, care permite evaluarea pe baza valorii juste a participatiilor nelistate si evaluarea la ultimul pret de piata a actiunilor tranzactionate din portofoliu (spre deosebire de SIF – uri care utilizeaza o medie a ultimelor 90 de zile, efectul fluctuatiilor activelor din portofoliu asupra VUAN fiind atenuat).

  http://cafeacutaifas.blogspot.com/2011/01/fondul-proprietatea-marea-provocare.html

 2. Radu spune:

  Auzi da cine a vrut FP pana acum a cam luat. 
  Cine sunt astia de dau 1 leu cand acum 0 luna puteai lua in 0.5 ? 

  Si voi cu ce bani va anuntati ca  o sa cumparati ? Cu cei 0.5% numerar ? 

  Pompe ieftine. Cand ne lasam o data de pompele astea si trecem la lucruri serioase. 

  70% expunere pe sif-uri. bravo. din atatea companii cu potential fix sif-urile. mai adaugati si BRD si un pic de FP si ponderea e de 80% finaciare. superb ce sa mai vorbim. 

  IS curios intr-o eventuala corectie la americani cam ce se alege de financiarele bvb-iste. 

Lasati un comentariu