Vineri, 04 aprilie 2014

Noul premier italian se bucura de sprijinul pietelor, productia industriala scade puternic in Europa

Reactia din deschidere atesta incredere in noul premier italian

Schimbarea stafetei in Italia nu a scos doar o parte a populatiei pe strazi intr-un spirit de sarbatoare, ci a inveselit si pietele. Noul premier Mario Monti are imaginea unui tehnocrat care poate lua deciziile dure necesare pentru a tine in frau si ulterior reduce povara grea a datoriei publice. Pietele de actiuni europene au deschis pe crestere, ca si Euro in fata dolarului american. Dincolo de euforia primului moment, investitorii inteleg insa ca in fata se asterne un drum lung si dificil, iar politicile de austeritate vor frana economia situata pe locul trei in zona Euro. Corectiile ulterioare au dus cotatiile mai jos chiar decat inchiderea de vineri.
Licitatia de titluri de stat italiene pe 5 ani in valoare de 3 mld. de Euro a adus randamente in crestere fata de ultima prezenta pe piata primara, la 6,39%, atragand insa suficient interes dinspre cumparatori. In acelasi timp randamentele titlurilor pe zece ani au continuat scaderea, fiind totusi in continuare sensibil peste pragul de 6%. Detensionarea de dupa demisia lui Berlusconi nu pare a fi si finalul crizei datoriei europene.

Grafic UK.100 – H1

Grafic FRA.40 – H1

Productia industriala coboara cu 2% in septembrie in zona Euro

Cea mai drastica reducere a activitatii in industrie din ultimii doi ani si jumatate, de 2% lunar s-a petrecut in septembrie in zona Euro. Cu toate acestea datele au fost peste estimarile pietei, iar reactia initiala una favorabila. Indicatia unei recesiuni blande este intarita si de datele recente privind activitatea mediului de afaceri care a coborat in octombrie in cel mai rapid ritm de dupa iunie 2009. Slabirea economiei europene si persistenta dobanzilor ridicate percepute unor state vulnerabile poate inclina balanta catre o noua reducere a dobanzii de referinta pentru zona Euro.

Productia industriala in zona Euro. Sursa: forexfactory.com

Comentariu de Claudiu Cazacu, analist piete financiare in cadrul societatii de brokeraj X-Trade Brokers

Lasati un comentariu