Vineri, 04 aprilie 2014

Numar record de pozitii deschise pe derivatele Dow Jones

La Bursa din Sibiu, finalul intervalului 25-28.05 s-a remarcat prin volatilitatea ridicata care a antrenat o lichiditate pe masura, sedinta de vineri fiind cea mai lichida a unei saptamani „scurte”, in care s-a tranzactionat in doar patru sedinte, luni fiind zi libera la nivel national.

Asadar, pe fondul variatiilor ample, care au patruns atat in zona „verde”, cat si in cea „rosie”, numarul contractelor realizate pana la ora 17:15 era de 12.246, valoarea aferata acestora fiind de 31,5 milioane lei. La acest total urmeaza sa se adauge si contractele realizate intre ora 17:15 si 19:00, cand derivatul pe indicele Dow Jones industrial Average se tranzactioneaza in paralel cu bursa americana.

Sesiunea de vineri s-a deschis puternic pe plus sub influenta cresterilor generoase de joi de pe Wall-Street si se parea ca ziua va fi una integral „verde”. Cresterile nu au rezistat insa decat pe derivatele pe indicele Dow Jones, in timp ce pe DESIF5 preturile au intrat in jurul pranzului pe teritoriu negativ, ramanand pe minus pana la inchidere.

Pe langa DESIF5, care au atras din nou cea mai mare cota din volumul de transfer, cu 10,2 milioane de actiuni transferate, s-au remarcat in special tranzactiile cu derivatele pe Dow Jones industrial Average, numarul contractelor incheiate vineri pana la 17:15 fiind de peste 1.800.

De altfel, de-a lungul intregii saptamani, volatilitatea de pe piata americana s-a reflectat in evolutia acestui produs la Sibex, numarul de contracte depasind 7.500 pentru cele patru sedinte, total prin care simbolul analizat s-a clasat pe locul secund in ierarhia saptamanala.

Mai mult, atractivitatea pentru DEDJIA_RON a fost ilustrata de cresterea numarului de pozitii deschise pana la un nivel record de peste 5.100, din care 4.300 pe scadenta scurta (iunie).

„Speculatiile pe Dow Jones au fost intense, prin prisma terenului de manevra generos oferit de cotatiile zilnice. In plus, pe scadenta iunie, s-a evidentiat din nou rolul formatorului de piata” a declarat un broker.

Revenind la DESIF5, transferurile cu peste 10 milioane de actiuni de vineri au reprezentat un volum mai mare cu 32 % fata de piata suport. Pentru iunie, DESIF5 au inchis la 1,1660 lei, in scadere cu 3,54%. Scaderi au fost consemnate, de altfel, pentru toate scadentele DESIF5. In patru sedinte, DESIF5 au atras 32.636 contracte reprezentand schimburi cu 32,6 milioane actiuni SIF5.

Raportat la toata saptamana, participantii de pe piata sibiana au incheiat circa 44.000 de contracte cu o valoare de 128 milioane lei. S-au mai remarcat si derivatele valutare EURO/RON cu peste 3.000 de contracte. Euro a fost cotat pentru iunie la 4,18 lei, in avans cu 0,7 bani.

Articol realizat de Decebal N. Todarita, purtatorul de cuvant al Bursei din Sibiu (Sibex)

Lasati un comentariu