Vineri, 11 aprilie 2014

Numarul contractelor futures pe paritatea EUR/USD, la nivel record

Sursa: Sibex

La Sibex, investitorii de pe segmentul derivatelor au tranzactionat si in cea de-a doua sedinta a saptamanii intr-un context dominat de scaderi, directie corelata cu evolutia burselor europene si cu semnale date de piata futures din SUA. Aceasta mentinere in zona „rosie” nu a impiedicat insa investitorii sa tranzactioneze cu destul de multa intensitate, lichiditatea pietei mentinandu-se peste media lunii curente.

La  ora  17,30 se puteau observa peste 4200 contracte, cu o valorate de 37,6 milioane de lei, aceasta fiind peste cea din toata piata BVB.  Unul din aspectele interesante ale sedintei a fost reorientarea investitorilor catre produsele noi ale Sibex, acestea castigand din ce in ce mai mult teren, in acest sens remarcandu-se derivatele pe actiunile Fondul Proprietatea si cele pe paritatea euro/dolar, bineinteles alaturi de consacratul produs derivat pe Dow Jones dar si de derivatele pe actiunile SIF5, care s-au mentinut in top.

Pe segmentul valutar s-a consemnat cel mai bun volum de contracte EURO/USD_RON, de la lansarea acestui produs, care a avut loc luna trecuta. Participantii au incheiat, pana la ora 17-30, un numar de 345 contracte pe simbolul mentionat, vizand scadenta scurta. Miza a fost pusa pe un dolar mai puternic, moneda unica europeana depreciindu-se cu 0,21%, pana la un nivel de 1,418 USD. Pe plan extern, se crede ca euro ar putea sa-si continue deprecierea fata de dolar pana la minimul ultimelor doua luni, dupa ce moneda europeana a scazut sub nivelul suport in doua grafice Fibonacci diferite, conform unei analize a Bank of Tokyo bazata pe modele de tranzactionare. De asemenea moneda unica continua sa stea sub presiune, datorita ingrijorarilor privind criza datoriilor suverane.

Cel mai lichid produs s-a mentinut contractul futures pe indicele Dow Jones Industrial Average cu 2356 contracte realizate pana la 17.30. Lichiditatea ridicata de pe acest produs a fost elementul principal care a determinat atingerea unei valori foarte ridicate a tranzactiilor de la Sibex. Participantii au tranzactionat in special pe scadenta scurta (iunie) si au estimat scaderi importante, minimul zilei fiind atins inainte de deschiderea de pe Wall-Street.

Bursa americana a deschis pe scadere, sub presiunea unei perspective negative a companiei Hewlett-Packard, respectiv sub influenta datelor in scadere din sectorul imobiliar american, numarul autorizatiilor pentru constructia de case reducandu-se in aprilie, conform raportului „Building permits”. La Sibex, cotatia DEDJIA_RON pierdea 95 puncte pentru scadenta iunie si 70 puncte pe septembrie, conform datelor de la ora 17.30. Scaderi de 55 si 25 puncte se observau pe scadentele decembrie 2011 si martie 2012, dar pe volume mici.

De remarcat a fost interesul pentru derivatele pe actiunile „Fondul Proprietatea”, numarul contractelor situandu-se, la ora mentionata, la peste 500.  Tranzactiile au fost incheiate in contextul mentinerii trendului descendent al cotatiilor, in ton cu evolutia pe piata suport, unde s-a consemnat o scadere de 1,04% a pretului FP. La Sibex,  cotatia DEFPR iunie pierdea 1,69% iar cea pe septembrie 1,61%.

Pe segmentul financiar, evolutia cotatiilor derivatelor pe actiunile SIF5 Oltenia a fost una negativa, Pana la ora 17,15 participantii au realizat circa 630 contracte DESIF5 iunie, cotatia de la ora mentionata scazand cu 1,02 %. Pe scadenta septembrie se observau aproape 250 de contracte,  cotatia coborand cu 1,89%. O scadere de 1,38% se observa si pentru decembrie anul curent, pe un volum redus.

Pe segmentul marfuri, uncia de aur s-a depreciat, la ora 17,30 fiind vizibila o scadere cu 17,8 dolari a pretului de cotare, numarul contractelor SIBGOLD_RON situandu-se la 138. Piata metalelor pretioase a fost influentata in ultima vreme de faptul ca miliardarul George Soros, care in ultimii doi ani a pariat puternic pe acestea, isi vinde detinerile fizice de aur, dupa ce metalul galben a atins recordul istoric in acest an. Pe de alta parte, John Paulson, managerul fondului de hedging Paulson & Co, mizeaza in continuare ca raliul aurului va continua.

Articol realizat de Decebal N. Todarita, purtatorul de cuvant al Bursei din Sibiu (Sibex)

Lasati un comentariu