Vineri, 11 aprilie 2014

Update: Numarul de noi angajari in Statele Unite a crescut in mai sub asteptari

Numarul de angajari a crescut cu 431.000 in mai, sub estimarea medie de 536.000 a economistilor chestionati de Bloomberg. Cea mai mare parte a acestei cresteri s-a datorat celor 411.000 de angajari in sectorul public pentru recensamantul din acest an, potrivit datelor facute publice azi.

Angajarile in sectorul privat au crescut sub nivelul de 41.000 estimat. Rata somajului a scazut la 9,7%.

In acelasi timp, reducerile de personal la companii precum Hewlett-Packard si Citigroup indica o incetinire a pietei muncii, care ameninta sa restranga cheltuielile populatiei, care constituie cea mai importanta parte a economiei.

“Chiar nu adaugam suficient de multe noi joburi. Am pierdut ceva momentum in economie si vanzarile finale in mod clar nu sunt suficiente pentru a genera cresterea angajarilor”, declarase inaintea de prezentarea raportului Michael Englund, economist-sef in cadrul Action Economics, citat de Bloomberg.

Potrivit celor 82 de economisti chestionati de Bloomberg, estimarile privind joburile noi create in mai au variat intre 220.000 si 750.000, dupa cresterea de 290.000 din aprilie. Economistii au estimat totodata ca rata somajului va scadea la 9,8% fata de 9,9% in aprilie. Somajul a atins un nivel record pentru ultimii 26 de ani in octombrie, cand ajunsese la 10,1%.

Potrivit datelor pe luna mai,  forta de munca disponibila s-a redus cu 322.000 de persoane, aratand astfel o lipsa de incredere in revenirea economiei.

Economistii spun ca angajarile din sectorul public pentru realizarea recensamantului (numararea populatiei se face la o data la zece ani) au atins probabil un varf luna trecuta. Acestia au adaugat ca angajarile pentru acest recensamant ar putea sa distorsioneze in continuare datele in lunile urmatoare, pe masura ce autoritatile renunta la persoanele angajate in acest scop. De aceea, economistii considera ca angajarile din sectorul privat vor reprezinta un instrument mai bun de masurare a situatiei de pe piata muncii pentru cea mai mare parte a anului curent.

Citeste si De ce cresc bursele: raportul de vineri privind angajarile in Statele Unite va fi cel mai bun din 1983 si pana in prezent?

catalin.ciocan@economictimes.ro

Lasati un comentariu