Joi, 27 martie 2014

Numarul investitorilor la Bursa a scazut anul trecut cu 8%. Averea celor ramasi a crescut cu 46%

Sursa: Financiarul

Oficialii Fondului de Compen­sare a Investitorilor (FCI) esti­meaza ca numarul de in­vestitori ar putea creste in acest an cu pana la 10%, adica cu cel mult 9.500 de persoane, pana la peste 96.200 de investitori, ca urmare a listarii Fondului Proprietatea si posibil a unor noi pachete de actiuni Trans­electrica si Trans­gaz. Anul trecut, numa­rul de investitori a scazut cu peste 7.800 de persoane (apro­ximativ 8%), pana la 86.703 de persoane, ajungand sub nive­lul inregistrat in 2007.

Valoarea totala a portofoliilor deti­nute de investitori, reprezentand prac­tic averea acestora la Bursa, a crescut anul trecut cu aproximativ 46% pana la 16,8 miliarde de lei (3,9 miliarde de euro), potrivit datelor furnizate de Fondul de Compensare a Investitorilor (FCI), aceas­ta in conditiile in care ac­tiunile listate la bursa locala au avut evolutii modeste anul trecut, indicele BET-XT, care ur­mareste evolutia celor mai importante 25 de companii listate, avand o crestere de doar 2%.

In aceasta suma intra valoarea in­stru­mentelor financiare detinute la bro­keri, banci sau societati de administrare a investitiilor (SAI), dar si numerarul tinut de investitori in conturile deschise la intermediari.

„Fondurile banesti de­tinute de nu­marul total de investitori la sfarsitul anului trecut sunt in valoare de apro­ximativ 252 de milioane de lei si au inregistrat o crestere de apro­ximativ 40% fata de perioada precedenta a anului trecut”, a precizat Stefan Chirtu, direc­torul executiv al FCI.

Investitia medie de compensat a crescut cu 64%

Numarul de investitori la Bursa a sca­zut anul trecut cu aproximativ 8%, pana la 86.703 de persoane, in aceste date o persoana putand fi inregistrata de mai multe ori, in cazul in care lu­creaza cu mai multi intermediari. Tot­odata, acest numar reprezinta toti in ­vestitorii care au conturi la inter­me-­diari, fara a insemna ca acestia si tran­zactioneaza efectiv.

Cei mai multi dintre investitori, respectiv 89%, sunt cei cu conturi la so­cietatile de brokeraj. Investitorii in fon­duri mutuale nu intra in categoria celor compensati de Fond.

Sursa: Financiarul

In functie de nivelul plafonului de com­pensare in valoare de 15.000 de euro, valabil pentru 2011, datele FCI ara­ta ca 77.111 de investitori sunt com­pensati integral, alti 7.581 de investitori sunt compensati in limita plafonului, restul de 2.011 investitori fiind necom­pensati.

Ponderea investitorilor necom­pen­sati a ramas in jurul a 2% din totalul investitorilor pe toata perioada 2006-2010. Portofoliul mediu al unui inves­titor compensat integral era de apro­­ximativ 1.755 de euro la sfarsitul anului trecut, in crestere cu 12% fata de anul pre­cedent.

In ceea ce priveste investitia medie de compensat, care reprezinta raportul dintre suma investitiilor compensate ra­portate de membrii Fondului si nu­marul membrilor acestuia, valoarea aces­teia era de la 13,17 milioane de lei, cu 64% mai mare fata de valoarea de la sfarsitul lui 2009.

Pentru acest an, oficialii Fondului de Compensare a Investitorilor se as­teapta la o crestere usoara a nu­marului de in­vestitori, de pana la 10%.

„Estimam o crestere de pana la 10% a numarului de investitori in 2011 da­torita listarii Fondului Proprietatea si posibil a unor noi pachete de actiuni detinute de Transelectrica si Trans­gaz”, a mentionat directorul executiv al FCI.

Acest articol a fost publicat in cotidianul Financiarul

catalin.ciocan@economictimes.ro

Lasati un comentariu