Luni, 27 ianuarie 2014

O intrebare de $600 miliarde

Am aflat ieri ca FMI cauta sa-si majoreze capitalizarea cu $600 miliarde. Capitalizarea FMI la acest moment  este de $380 miliarde, si suma propusa ieri ar creste puterea de foc a fondului la aproape $1 trilion si aceasta cifra reflecta estimarile privind nevoile de finantare pe termen mediu.

De unde va lua FMI $600 miliarde este desigur o foarte buna intrebare. Un purtator de cuvant al Trezoreriei americane s-a grabit sa reitereze ieri ca intentia FMI nu este in atentia autoritatilor politice de la Washington, si semnalul este justificat daca ne gandim la alegerile prezidentiale din noiembrie. In 2011 Rezerva Federala s-a aflat in mod constant sub tirul criticilor venite din partea taberei republicane si obiectiile s-au rezumat la rolul pseudo-fiscal jucat de banca centrala in forma monetizarii deficitelor locale via “QE2″. Ne putem doar imagina ca la Washington obiectiile ar fi cu atat mai mari daca Trezoreria ar fi vazuta ca incercand sa monetizeze intr-o forma sau alta deficitele suverane ale unor state din zona euro.

Nici economiile emergente nu par mai interesate de subiect in comparatie cu postura indiferenta jucata in toamna anului trecut cand autoritatile din zona euro au propus o majorare a capitalizarii EFSF via FMI. China este tentata mai degraba de achizitii directe, iar Japonia pare sa fi uitat de promisiunea facuta in 2011 de a finanta cel putin 20% din emisiunile de bonduri ale EFSF.

Intentia lui Christine Lagarde este generoasa, dar a gasi $600 miliarde s-ar putea dovedi mai dificil decat pare. Si dupa doi ani de criza in zona euro sentimentul urgentei pe care-l vedem acum la nivelul statelor membre G20 nu a ajuns inca la cotele celui observabil la Londra in aprilie 2009.

Comentariu de Mihai Nichisoiu, analist piete internationale in cadrul societatii de brokeraj Tradeville

Lasati un comentariu