Duminica, 02 martie 2014

O licitatie din Germania pune pe jar bursele europene

Bursele internationale s-au depreciat in sedinta de miercuri datorita cererii limitate pentru obligatiuni pe 10 ani in cadrul unei licitatii in Germania, oferta fiind acoperita doar in proportie de 65%. Consideram ca acest rezultat reflecta mai putin atitudinea investitorilor exclusiv fata de Germania, ci fata de tensiunile din piata monetara europeana in general, unde mai multi investitori au ales sa isi reduca expunerea pe Europa si sa cumpere instrumente cu venit fix in SUA sau in alte regiuni mai putin volatile (Bloomberg). Mai mult, randamentul de 1.98% la care s-au acceptat ofertele este al doilea cel mai scazut de pe seria noastra de date (18 ani), si a fost cu siguranta un factor important in decizia unora de a nu participa la licitatie. Lipsa unei solutii credibile la criza datoriilor suverane si tensiunile dintre Germania si alti lideri europeni in privinta politicii Bancii Centrale Europene a redus din increderea investitorilor in zona euro. Indicele FTSEurofirst 300 a scazut cu 1.3%, iar indicele S&P 500 cu 2.2%, in ambele cazuri fiind vorba de influente importante din sectorul bancar; -2.2%, respectiv -3.4%.

Economia zonei euro s-ar putea contracta usor in T4, Germania stagneaza

Rezultatul sondajului PMI—un bun leading-indicator al evolutiei economie—in noiembrie la nivelul zonei euro care combina atat managerii din industrie cat si cei din servicii sugereaza o usoara imbunatatire a situatiei fata de noiembrie, insa ramane sub nivelul de 50, sugerand contractie. Astfel, datele din primele doua luni din al patrulea trimestru sugereaza o foarte usoara scadere a produsului intern brutin in zona euro, de 0.1%-0.2% fata de al treilea trimestru. Economia Germaniei, cel mai important partener pentru exportatorii din Romania, ar putea sa stagneze in T4 conform sondajului PMI, insa situatia din industrie este ingrijoratoare, unde s-a inregistrat o noua scadere a comenzilor noi si ar putea astfel influenta negativ exporturile din Romania.

Indicele ATX s-a depreciat usor miercuri (-0.3%, 1652.8) dupa ce cresterea Conwert Immobilien (+5.5%) dupa rezultatele financiare bune (link), CA Immobilien (+3.4%) si a Wienerberger (+3.7%) au contrabalansat in buna parte scaderea din sectorul financiar; Erste (-0.5%), Riaffeisen (-4.4%). Raiffeisen a publicat rezultate mai bune decat estimarile in al treilea trimestru in aceasta dimineata.

Posibilitatea acceptari de Eurobonduri de catre Germania ridica bursele europene

Bursele internationale cresc joi dimineata dupa peste o saptamanaa de scaderi, in asteptarea datelor despre PIB in Germania si Marea Britanie, dar si dupa mai multe zvonuri peste noapte ca Germania ar fi aproape de a accepta emisiunea de obligatiuni europene (Eurobond). Agentia de rating Standard and Poor’s a a declarat joi ca Japonia ar putea fi mai aproape de o reducere a ratingului suveran de la AA- (Bloomberg).

Burse/Futures: Asia: Nikkei (-1.8%), Hang Seng (0%), China CSI 300 (+0.2%). Europa: FTSE (+0.3%), DAX (+0.9%), CAC (+0.6%). SUA: S&P 500 (+0.5%). (date 9:59)

Macroeconomie: EU: Joi asteptam a doua estimare a PIBului Germania si al Marii Britanii in al treilea trimestru, unde asteptarile sunt pentru confirmarea cresterii trimestriale de 0.5% pentru ambele tari. Sondajul Ifo din Germania in noiembrie ar putea indica o usoara inrautatire a asteptarilor privind economia printre manageri.

Eveniment: Bursele americane vor fi inchise azi cu ocazia unei sarbatori nationale, iar vineri vor avea program scurt.

Comentariu realizat de analistii societatii de administrare a investitiilor BT Asset Management

Lasati un comentariu