Joi, 02 ianuarie 2014

O lume invadata de lichiditate

Sentimentul investitorilor vizavi de USD se modificase inca de saptamana trecuta, si am vazut pe parcursul ultimelor doua zile o corectie negativa inclusiv in fata forintului desi marti Comisia Europeana a anuntat ca se va adresa Curtii Europene de Justitite in legatura cu o serie de legi controversate adoptate recent la Budapesta. Vedem de asemenea corectii negative ale USD in fata lirei turcesti si rupiei indiene si amintiti-va ca la sfarsitul 2011 perceptia era ca atat Turcia cat si India se apropiau periculos de o criza a balantelor de plati. Chiar EUR a reusit sa se stabilizeze rezonabil in fata USD in ciuda tavalugului de ingrijorari legate de o posibila escaladare a crizei zonei euro.

Atentia se va muta catre sedinta Rezervei Federale de saptamana viitoare si stim deja ca distanta de parcurs pana la o noua runda de relaxare monetara cantitativa in Statele Unite s-a redus considerabil (vedeti “Rezerva Federala mai aproape de QE3″; 12 ianuarie). Adaugati faptul ca si Banca Angliei se pregateste pentru o extensie a “QE2″ varianta britanica lansata in octombrie, Banca Centrala Europeana ofera lichiditate teoretic infinita si banca centrala a Elvetiei s-a angajat sa-si vanda propria moneda in cantitati nelimitate pentru a apara pragul minim oficial de toleranta 1.20 pe EUR/CHF – si ceea ce vedem acum conturandu-se este un nou val de lichiditate gata sa invadeze pietele financiare.

Cat de mult va ajuta pe termen mai lung acest nou val de lichiditate ramane o intrebare deschisa. Spre deosebire de toamna 2008 cand ingrijorarile erau legate cu predilectie de absenta lichiditatii, acum semnele de intrebare se centreaza asupra solvabilitatii si criza zonei euro este cel mai relevant exemplu in acest sens. Dar pe termen scurt, in absenta unui eveniment cataclismic, infuzia de lichiditate din debutul 2012 reduce sansele continuarii aprecierii impulsive a USD pe care am vazut-o in ultimele luni.

Comentariu de Mihai Nichisoiu, analist piete internationale in cadrul societatii de brokeraj Tradeville

Lasati un comentariu