Vineri, 11 aprilie 2014

O modalitate de a gasi momentul de intrat pe o actiune in scadere

Avand in vedere ca sezonul de raportari financiare s-a incheiat, actiunile incearca sa se ajusteze spre valoarea lor corecta, scrie investinganswers.com.

Preturile tinta sunt deseori o functie simpla de a multiplica castigurile estimate la un multiplu corespunzator al ratei P/E (pret/profit pe actiune). De regula, pentru a determina nivelul P/E corespunzator, analistii incearca sa faca un compromis intre recent revizuita rata de crestere a profitului companiei respective si multiplii P/E pe care actiunea i-a avut in trecut.

Teoretic, daca o companie raporteaza rezultate peste asteptari, actiunile acesteia ar trebui sa creasca pentru a reflecta noile perspective asupra profitului.

Dar cand o companie anunta rezultate slabe si/sau o perspectiva dezamagitoare asupra evolutiei profitului, lucrurile nu mai sunt asa de simple. Desi analistii se chinuie sa stabileasca noi preturi tinta, mai scazute, actionarii mari ai companiei, precum fondurile mutuale sau hedge fund-urile (fonduri cu risc ridicat) pot decide foarte usor sa vanda actiunile, de vreme ce justificarea pentru a detine actiunile nu mai sta in picioare.

Fondurile mutuale tind sa detina pozitii asa de mari in cadrul companiei respective, incat au nevoie sa faca un exit intr-o maniera cat mai ordonata. Dar managerii de hedge fund-uri deseori “arunca” actiunile aproape imediat. Pana cand vanzarile se incheie, actiunile pot sa se prabuseasca sub punctual in care analisti estimau ca vor cadea.

Un exemplu in acest sens este evolutia actiunilor Priceline.com (PCLN), care au pierdut inca 5 dolari joi. Pe data de 11 mai, compania avertizase ca problemele cauzate de norul de cenusa vulcanica din Europa si de haosul din Thailanda vor conduce la o scadere a cererii pentru calatorii. In urma acestui anunt, actiunile Priceline.com, care cazusera deja de la un maxim de 273 dolari pana la circa 260 de dolari, au mai pierdut inca 40 de dolari in acea zi, inchizand sedinta in jurul a 219 dolari pe o actiune.

Acest moment a coincis cu reducerile de pret tinta anuntate de unii analisti. Potrivit acestora, combinatia dintre o rata usor mai scazuta de crestere si o noua previziune negativa privind profiturile au condus la stabilirea unor preturi tinta intre 200-220 de dolari pe actiune.

Dar actiunile nu au urmat acest scenariu. O saptamana mai tarziu, pretul acestora a scazut sub pragul de 200 dolari/actiune, o saptamana mai tarziu, sub 190 de dolari, iar in prezent, actiunile se apropie de nivelul de 180 dolari. Simplu sus, o abundanta de vanzatori si o lipsa de cumparatori conduc actiunile cu mult sub nivelul unde analistii credeau ca vor gasi un suport.

Dar potrivit logicii de pe Wall Street, actiunile ar trebui sa isi revina in curand. Si iata de ce: la un anumit moment, vanzatorii vor termina de “aruncat” actiunile. Apoi, analistii vor iesi sa-si apere preturile tinta, argumentand ca profiturile sunt inca asteptate sa creasca intr-un ritm satisfacator, iar rata P/E, care s-a redus cu o treime, a scazut prea mult.

La finalul lunii mai, de exemplu, atat Soleil Securities cat si KeyBanc au emis noi recomandari pentru Priceline.com, setand tinte de pret la 230 dolari si, respectiv, 260 de dolari pe actiune. Apoi, la inceputul acestei saptamani, analistii de la Susquehanna au venit, de asemenea, in apararea Priceline, reiterand un pret tinta de 260 de dolari pe actiune. In zilele urmatoare, probabil vor aparea si alti analisti care sa mentioneze ca actiunile Priceline au incasat o lovitura prea puternica – de vreme ce stirile privind vulcanul din Islanda si problemele din Thailanda nu mai tin capul de afis.

Pe masura ce opiniile analistilor devin tot mai pozitive, pretul actiunilor ar trebui sa urmeze acelasi trend. Profesionistii de pe Wall Street au deseori o abordare surprinzator de simpla pe care si un investitor individual o poate copia. Acestia gasesc actiuni care sunt cat mai departe de preturile lor tinta si apoi asteapta pana cand vanzatorii au terminat de “aruncat” actiunile respective. Cand vad ca actiunea incepe sa stagneze din diverse motive, intra si ei la cumparare.

Acest material are doar scop informational si nu se doreste a fi o recomandare de cumparare sau de vanzare a actiunilor Priceline si nici a altor titluri de pe piata.

catalin.ciocan@economictimes.ro

Lasati un comentariu