Vineri, 11 aprilie 2014

O zi plina de stiri negative. Florin Ilie, ING: Ce se intampla cu Ungaria ne arata ca 2009 a fost un an pierdut

Bursele europene au avut pierderi importante in sedinta de azi, dupa ce o serie de stiri negative au lovit piata. Bursa de la Bucuresti a inchis cu pierderi de peste 3%, in conditiile in care pietele europene aveau pierderi de circa 2% la ora inchiderii BVB.

Una dintre cele mai afectate piete a fost Ungaria, care scadea cu 5,7% la ora 16:30, dupa ce dupa unul din purtatorii de cuvant al primului ministru maghiar a declarat ca “economia Ungariei este intr-o situatie foarte grava”.

“Discutiile despre default (intrarea in incapacitate de plata –n.red) nu sunt o exagerare”, a declarat Peter Szijjarto, purtatorul de cuvant a primului ministru Viktor Orban, citat de Bloomberg.

“Ceea ce se intampla in Ungaria este o veste buna pentru Romania, pentru ca ne arata ca nu suntem singurii; mai sunt si altii in aceeasi situatie. Dar dincolo de asta, daca ar trebui sa invatam ceva de la Ungaria ar fi ca anul 2009 a fost un an pierdut din punct de vedere al deciziilor luate pentru combaterea crizei. Chiar si cei care s-au miscat mai devreme tot nu au scapat, dar noi nu ne-am miscat deloc”, a declarat Florin Ilie, director piete de capital in cadrul ING Bank Romania.

Dupa un inceput de sedinta in crestere, Bursa de la Bucuresti a inchis ziua cu scaderi importante, SIF-urile pierzand 4,85%, in conditiile in care trei SIF-uri au scazut cu peste 5%.

BRD, cea mai mare banca locala a pierdut 4,76%, dupa ce pe piata franceza actiunile Societe Generale, actionarul majoritar al BRD, au pierdut 7,4% (la ora 16: 30). Scaderile actiunilor bancii franceze au venit dupa ce in piata au aparut zvonuri conform carora banca ar ar putea suferi pierderi de pe urma investitiilor in instrumente derivate, potrivit Bloomberg.

“Toate aceste scaderi au avut la baza mai multe stiri, pornind de la cele venite dinspre Europa, cat si stirile privind angajarile din Statele Unite”, a adaugat Ilie.

Erste Bank a pierdut pe bursa de la Bucuresti aproape 10%, pe bursa din Viena pierderile ajungand la 8,4%, iar Raiffeisen Bank scadea cu 9,2%.

La inchiderea sedintei BVB o singura companie a inchis in crestere, iar 20 de companii au avut scaderi mai mari de 4%.

Citeste si Update: Numarul de noi angajari in Statele Unite a crescut in mai sub asteptari

ramona.asiminei@economictimes.ro

Lasati un comentariu