Duminica, 02 februarie 2014

Obama intentioneaza schimbarea codului fiscal, vanzarile de case construite confirma o tendinta de revenire foarte lenta

Finantele publice ale celei mai mari economii a lumii au nevoie de o schimbare

Barack Obama urmeaza sa propuna o reducere a ratei de impunere de varf pana la 28% de la 35% in prezent. Sansele de a atinge un acord sunt limitate, dar aduc in discutia necesitatea de simplificare si de reasezare a sistemului fiscal. Veniturile pierdute ar urma sa fie compensate de eliminarea unora dintre deducerile speciale care au creat un hatis legislativ. Decizia ar spori atractivitatea SUA pentru companii si ar impulsiona economia, fara a spori deficitul. Adevarata problema este insa cum va fi redus un spatiu de peste 1 trilion de dolari intre venituri si cheltuieli. Daca se urmeaza linia curenta, pe langa expirarea unor taxe reduse pe salarii anul viitor la 1 ianuarie 2013 va fi necesara o diminuare si mai drastica a cheltuielilor decat cea deja agreata intre democrati si republicani – facand trezirea dupa euforia electorala si mai severa.
In sectorul imobiliar, vanzarile de case existente au castigat 0,19 milioane de unitati pana la 4,57 milioane anualizat, o valoare totusi sub cea asteptata. O restabilire graduala a increderii in piata imobiliara este favorizanta pentru o noua actiune monetara din partea Fed, sursa de optimism paradoxal in pietele de actiuni.

Sursa: forexfactory.com, ajustari XTB.

Lira este zdrobita de dolarul american

Lira nu a rezistat atacului vanzatorilor, care parca au asteptat un singur semnal: dovada ca in interiorul BOE liga celor care doresc injectii de lichiditate este dominanta. Doi dintre cei noua membri ai consiliului, conform detaliilor ultimei sedinte de politica monetara s-au aratat impotriva tiparirii a inca 50 de miliarde de lire sterline, peste stocul de 275 deja acumulat, dar acestia nu au incercat sa limiteze frenezia lichidizarii sistemului, ba chiar dimpotriva: in varianta preferata de Miles si Posen, 75 de miliarde de lire sterline ar fi trebuit tiparite in urmatoarele luni. Acum, in timp ce criza europeana a facut un pas inapoi, sustinerea oferita lirei de calitatea de a fi mai putin tulburata de costul datoriei s-a retras. Sporirea ofertei de moneda este in sine un motiv de depreciere, iar investitorii au parut sa realizeze aceasta de curand, transpunand atitudinea intr-o depreciere de aproape 1% in fata dolarului american.

Comentariu de Claudiu Cazacu, analist piete financiare in cadrul societatii de brokeraj X-Trade Brokers

Lasati un comentariu