Vineri, 04 aprilie 2014

Octavian Molnar, IFB: Motoarele cresterii pe Bursa vor fi in continuare actiunile financiare

Octavian Molnar, directorul general adjunct al societatii de brokeraj IFB Finwest, una dintre cele mai mari de pe piata si membru in consiliul de conducere a Bursei de Valori Bucuresti spune ca aprecierile  de la inceputul anului i-au depasit toate asteptarile, dar cu toate acestea crede ca perioada buna pentru investitori nu s-a incheiat inca.

1. Bursa tocmai a incheiat un prim trimestru foarte bun cu cresteri in jurul a 30% pentru principalii indici. Cum vezi evolutia in trimestrul doi si ulterior, pana la finalul anului? Poate sa depaseasca performanta de anul trecut cand indicele BET a crescut cu peste 60%, iar BET-FI chiar cu peste 90%?

Cred ca evolutia va fi in continuare pozitiva in acest an chiar daca e posibil sa vedem si corectii inerente unui trend pozitiv, dar cresterile se vor tempera. Fata de valorile de la sfarsitul trimestrului nu ma astept la cresteri mai mari de 15% pe indici. Oricum cresterile acestea de la inceput de an eu le previzionasem pe tot anul asa ca au depasit si asteptarile mele.

2. Ce a sustinut evolutia buna din primul trimestru? Au intrat in mod semnificativ si bani noi in piata in aceasta perioada?

Da, au intrat bani noi in piata care au determinat aceste cresteri, plus ca prin aceste aprecieri s-au deblocat o parte din banii investiti in 2008 care s-au reinvestit in alte titluri. S-a creat astfel un efect de tavalug care duce la aceste cresteri.

3. Se observa o revenire si din partea investitorilor care iesisera de tot de pe piata  in perioada de scadere a acesteia?

O parte dintre investitori au revenit in piata sau au redevenit activi cei care intrasera in stand-by. Sunt si investitori noi, dar nu inca in mod semnificativ. Oricum pentru bursa scaderile de dobanda de politica monetara si intarirea leului au fost principalele motive ale cresterilor din acest trimestru.

4. Pentru un investitor nou este un moment bun de intrat pe Bursa?

Cel mai bun moment a fost in martie 2009. Oricum atata timp cat valorile indicilor sunt inca sub 50% din maximele atinse in 2007 cred ca momentul favorabil nu a trecut inca.

5. Unul dintre evenimentele asteptate de investitori in acest an este legea privind majorarea pragului de detinere de la SIF-uri. Cum te astepti sa evolueze SIF-urile daca legea va trece de Parlament?

Prefer sa nu comentez la aceasta intrebare, avand in vedere ca sunt membru in Consiliul Bursei.

6. Un alt eveniment este listarea Fondului Proprietatea, anuntata pentru toamna acestui an. Crezi ca de aceasta data termenul anuntat va fi respectat?

Daca statul roman in calitate de actionar majoritar va incheia pana in iunie  contractul de administrare cu Franklin Templeton sunt convins ca noul administrator va accelera procesul de cotare si in septembrie vom avea Fondul Proprietatea pe bursa.

7. Care sunt actiunile pe care tu mizezi pana la finalul acestui an?

Cred ca motoarele cresterii vor fi in continuare societatile din domeniul financiar si s-ar putea ca o crestere semnificativa sa vedem pe titlurile societatilor de pe piata Rasdaq care vor face pasul spre cotarea pe piata principala a BVB.

catalin.ciocan@economictimes.ro

Lasati un comentariu