Marti, 07 ianuarie 2014

Odiseea SIF-urilor

Foto: cdep.ro

Din pacate, si in aceasta saptamana, proiectul de lege prin care pragul de detinere la SIF-uri urma sa fie ridicat de la 1% la 5%, nu a reusit sa fie discutat in plenul Camerei Deputatilor. Ca si data trecuta, a fost trecut pe ordinea de zi de saptamana viitoare.

Urmeaza o a treia incercare si putem numi plastic, fara nicio retinere, “Trilogie”. Amanarile nu ne conduc decat spre o concluzie destul de descurajanta si anume ca acest subiect nu reprezinta o importanta foarte mare in momentul actual si de multe ori ii indeamna pe multi dintre investitori sa isi formeze diverse scenarii legate de aceasta. Inca o data s-a demonstrat ca “efectul Pavlov” al pragului si-a aratat rezultatele.

Am avut parte de aprecieri considerabile pe SIF-uri, in conditiile in care contextul international nu era cel mai favorabil. Odata constientizata iminenta unei suite de amanari, corectiile puternice au intrat in actiune, exprimand fidel starea de “deznadejde” a investitorilor. Este interesant de vazut daca pe 5 decembrie proiectul de lege va ajunge sa fie votat favorabil sau vom avea parte de inca o amanare. Daca acest din urma scenariu se intampla, atunci subiectul pragului se indreapta inevitabil spre anul 2012, reducandu-se considerabil probabilitatea unei finalizari in aceasta luna.

Aducand in discutie si contextul international, inceputul de saptamana a fost relativ calm, nehotararea din zona euro mentinand o tensiune permanenta pe piete, inducand o stare de incoradare a cotatiilor. Spre mijlocul saptamanii a venit acel catalizator care a saltat puternic pietele. Principalele banci centrale au dat semnalul pentru ieftinirea baniilor, odata cu o serie de indicatori macroeconomici favorabili din Statele Unite. Pentru moment exista un impuls pozitiv ce s-a propagat spre majoritatea burselor, inclusiv la noi, cu toate ca la nivel european si in special pe zona euro, nu s-a intreprins ceva, ci a ramas la nivel declarativ. In momentul in care euforia se va disipa, mai mult ca sigur ca subiectul crizei datoriilor din Europa isi va face iarasi simtita prezenta.

Insa timpul nu este un aliat in toata aceasta poveste. Pana acum tot ce au facut liderii europeni a fost sa obtina cat mai mult ragaz, dar presiunea se acumuleaza si in final ii va forta sa impuna acele decizii care vor duce catre o noua fata a zonei euro.

Comentariu de Adrian Barbulescu, director adj. operatiuni in cadrul societatii de brokeraj Prime Transaction

Lasati un comentariu