Marti, 19 august 2014

Oferta Transelectrica nu se incheie fara scandal: Micii investitori cer sa plateasca acelasi pret ca fondurile

Sursa: BVB

Asociatia Investitorilor pe Piata de Capital (AIPC) cere statului ca, prin derogare,  pretul pentru transa investitorilor mici sa fie acelasi cu pretul stabilit pentru transa investitorilor mari in cadrul ofertei Transelectrica, afirmand ca micii investitori au fost dezavantajati de pretul mai mare stabilit pentru acestia comparativ cu cel pe care trebuie sa il plateasca fondurile de investitii.

Cererea mai mare pe transa alocata micilor investitori a facut ca pretul de vanzare a actiunilor Transelectrica sa fie cu peste 5% mai mare decat in cazul transei alocata investitorilor institutionali. Transa pentru micii investitori a fost suprasubscrisa cu 180%, in timp ce gradul de suprasubscriere pentru transa marilor investitori a fost de 45%. Astfel, in timp ce fondurile de investitii vor cumpara actiunile Transelectrica la pretul de 14,9 lei/actiune, pentru micii investitori, pretul de vanzare este de 15,71 lei/actiune.

“Va reamintim pe aceasta cale de modelul polonez de dezvoltare a bursei, si anume va atragem atentia asupra faptului ca in cadrul ofertelor de vanzare derulate s-a oferit posibilitatea ca investitorii de retail sa cumpere actiuni la un pret mai mic decat investitorii institutionali, astfel statul reusind sa atraga investitori locali pe bursa”, au precizat oficialii AIPC, care considera ca  pierderea pe care statul ar inregistra-o poate fi compensata pe termen lung, prin stimularea investitorilor sa subscrie si in cadrul viitoarelor oferte de vanzare.

AIPC a prezentat si scrisoarea unuia dintre micii investitori care au subscris in cadrul ofertei Transelectrica:

Simt nevoia acum la incheierea “ofertei” Transelectrica sa va scriu un mail care sa descrie starea unui “mic investitor”…voi incerca sa fiu scurt deoarece stiu ca sunteti persoane foarte ocupate…ca si mine de altfel…

Am laudat modul in care a fost facuta oferta…DAR….

Nu pot sa nu imi exprim tristetea acum la “auzul” rezultatelor – neoficiale ce-i drept – despre o mare nedreptate facuta “asa-zisilor mici investitori”..atat eu cat si alti 2 prieteni cu care am vorbit aseara – dar va asigur ca voi mai vorbi si cu altii sa vad parerea lor- ne-am simtit putin umiliti de rezultate…cica sa facem tot ce putem sa atragem lumea pe bursa, nu asa spunea si noul presedinte al B.V.B. ca ar fi unul dintre deziderate (alaturi de atragerea de finantare pt companii…)…si ce sa vezi…”micii investitorii” trebuie sa plateasca cu peste 5 % mai mult decat cei mari. Mi se pare o discriminare nedreapta din care au de pierdut atat statul (care ar fi vandut o buna parte din actiuni la un pret mai mare de 14,90 – dar cunoscand “specialistii” de prin ministere m-as mira ca cineva sa-si dea seama de acest lucru ) cat si fraierii de mici investitori – unii din ei platesc un pret mai mare decat “marii investitori” si care daca ar fi cumparat direct de pe BVB normal ca ar fi dus pretul in sus…Nu inteleg – si credeti-ma nu sunt singurul – de ce a fost necesara separarea in aceste doua transe…daca a fost neceasara pt ca “marii investitori” sa cumpere cu 14,90 iar fraierii care au dat 15.50-15.65 sa nu prinda nici macar o actiune …

VA FELICIT ! ATI REUSIT ! DAR ATI MAI REUSIT UN LUCRU: SA NEMULTUTMITI SI ALTI ZECI DE OAMENI ! IAR PE MINE …NU VA MAI OBOSITI SA MA CAUTATI LA VIITOARELE OFERTE..SUNTETI DEJA BAGATI LA RUBRICA “SPAM”

FELICITARI !

CU STIMA,

UN INVESTITOR FRAIER

Adrian Manafu

3 Comentarii

 1. margin spune:

  Citez din prospectul ofertei:
  “Pretul de Oferta la care se va realiza alocarea tuturor actiunilor subscrise
  si alocate in Oferta, determinat la doua Zile Lucratoare dupa data de
  inchidere a Ofertei, pentru fiecare Transa in parte, pe baza tuturor
  subscrierilor valide inregistrate in cadrul fiecarei Transe. In urma alocarii,
  poate exista situatia in care Pretul de Oferta este diferit intre cele doua
  transe.”

  Any questions domnilor de la aipc? Era greu de citit de la bun inceput? Toata tara asta vrea derogari.

 2. bogdan spune:

  Avand in vedere succesul pe transa investitorilor mici ar fi important sa permita o prioritate a acestora in fata transei marilor “investitori”.
  Adica platim un pret mai mare dar majoritatea cererilor nu vor onorate in timp ce marii investitori isi stabilesc o tactica prin care de fapt isi asigura cumpararea la pretul minim.
  In privinta pretului nu vad nici o problema majora.
  Fiecare a subscris atat cat era dispus sa platesca iar diferenta intre preturi este nesemnificativa pentru sumele de actiuni ale majoritatii micilor cumparatori.
  Ar trebui sa incurajam mai mult micii investitori dar sa ne

Lasati un comentariu