Vineri, 04 aprilie 2014

Optimism global fara ingrijorari locale

La sfarsitul anului trecut vorbeam de optimism global (via S&P 500) si ingrijorari locale (Ungaria, Turcia, India via FX). In debutul 2012 optimismul global a ramas (si notati faptul ca volatilitatea asociata celor mai importante valute globale, nu doar JPY, este acum la cele mai mici valori post-Lehman Brothers) iar ingrijorarile locale par sa se fi volatilizat la randul lor.

Se spune ca un val puternic ridica toate barcile si expresia descrie rezonabil ceea ce vedem acum pe forint sau lira turceasca. Chiar rupia indiana a reusit sa se corecteze pozitiv. Cele mai recente cifre privind inflatia din India permit bancii centrale sa ia in considerare o relaxare a conditiilor monetare, si primele dobanzi real pozitive din ultimii doi ani genereaza pentru investitori motivatia de a asuma pozitii long pe piata locala de bonduri si fenomenul este desigur favorabil rupiei.

Perceptia este ca 1) revirimentul economiei americane este in sfarsit sustenabil, 2) zona euro a evitat un cataclism, 3) economiile emergente au reusit sa previna un exit precipitat al investitorilor straini. Pe termen scurt aceasta perceptie este in intregime credibila si manifestarea unui optimism rezervat ar putea continua nu doar pe pietele dezvoltate dar si pe cele emergente. Chiar EUR/USD recastiga sansa unei corectii pozitive. Nu mai vorbim astazi de iminenta unei recesiuni in Statele Unite iar lichiditatea oferita de Banca Centrala Europeana a reusit cel putin sa opreasca tavalugul ingrijorarilor legate de criza zonei euro.

Intr-un plan mai larg insa fiecare din cele trei premise amintite are vulnerabilitati importante. Nu cred ca economia americana este in postura de a sustine o crestere dincolo de un mini-ciclu si am mai vazut acest film de cateva ori in ultimii trei ani. Nu cred de asemenea ca zona euro s-a indepartat rezonabil de o catastrofa chiar daca perceptia pe care o vad acum in multe cancelarii si parlamente europene este ca un default si chiar exit din zona euro ale Greciei nu mai reprezinta un risc sistemic.

Spre deosebire de primavara 2009 sau vara 2010, motivatia de a paria agresiv pe o depreciere sustinuta a dolarului american este deocamdata inexistenta.

Comentariu de Mihai Nichisoiu, analist piete internationale in cadrul societatii de brokeraj Tradeville

Lasati un comentariu