- economictimes.ro - http://economictimes.ro -

Organizatia CFA s-a alaturat investitorilor in lupta pentru majorarea dividendelor la SIF Transilvania si Oltenia

Posted By Catalin Ciocan On 31 martie 2011 @ 16:24 In Actiuni,Hot Stories | No Comments

[1]Asociatia Investitorilor pe Piata de Capital (AIPC) si CFA Romania au acuzat conducerile SIF Transilvania (SIF3) si Oltenia (SIF5) ca incalca legislatia in vigoare pentru ca nu au permis grupurilor de actionari care detin mai mult de 5% din actiuni sa introduca noi puncte pe ordinea de zi, prin care cereau majorarea dividendelor de la SIF-uri.

„Consiliile de Administratie ale SIF Transilvania si SIF Oltenia  au publicat in datele de 23 martie 2011, respectiv 30 martie 2011, comunicate prin care respingeau cererile actionarilor, folosind ca pretext faptul ca actionarii respectivi ar fi trebuit sa prezinte extrase de cont de la Depozitarul Central prin care sa-si demonstreze calitatea de actionar. Aceste refuzuri incalca in mod flagrant legislatia in vigoare, respectiv articolul Art. 11 din Regulamentul 6/2009 al CNVM”, au precizat reprezentantii organizatiei CFA Romania.

Potrivit acestui articol, „dovedirea calitatii de actionar poate fi conditionata numai de cerinte necesare pentru identificarea actionarilor si numai in masura in care acestea sunt proportionale cu scopul urmarit”.

„Din aceasta prevedere legala reiese ca poate fi solicitata doar dovedirea identitatii actionarilor, pentru verificara detinerilor la data solicitarii societatea emitenta avand la dispozitie registrul actionarilor. Identitatea actionarilor se probeaza cu documente specifice, care au fost transmise celor doua Consilii de Administratie, si nu prin extras de cont de la Depozitarul Central”, spun oficialii CFA.

Acestia afirma ca sefii celor doua SIF-uri se folosesc de o prevedere din statutul lor, desi au fost avertizate ca acest fapt incalca legislatia in vigoare mentionata mai sus.

O pozitie similara are si AIPC, reprezentantii asociatiei considerand „revoltator” modul in care cele doua SIF-uri isi trateaza actionarii, mai ales în contextul aprobarii recente de catre acestea a codurilor de guvernanta corporativa.

„Consecinta unui astfel de comportament este ca investitorii sau potentialii investitori, romani sau straini, vor putea trage concluzia ca respectarea legislatiei pietei de capital in Romania este optionala si ca atare interesele lor nu sunt protejate corespunzator. Rezultatul va fi descurajarea oricaror intrari pe piata de capital din Romania si migrarea capitalului romanesc pe alte piete de capital, unde drepturile investitorilor sunt aparate in mod adecvat”, au adaugat reprezentantii CFA Romania.

Atat aceasta organizatie, cat si AIPC au cerut CNVM sa investigheze si sa ia masuri pentru remedierea situatiei si sanctionarea celor vinovati.

Foto: zirconicusso / FreeDigitalPhotos.net [2]

catalin.ciocan@economictimes.ro [3]


Article printed from economictimes.ro: http://economictimes.ro

URL to article: http://economictimes.ro/organizatia-cfa-s-a-alaturat-investitorilor-in-lupta-pentru-majorarea-dividendelor-la-sif-transilvania-si-oltenia/

URLs in this post:

[1] Image: http://economictimes.ro/organizatia-cfa-s-a-alaturat-investitorilor-in-lupta-pentru-majorarea-dividendelor-la-sif-transilvania-si-oltenia/30979ipce38d1q3/

[2] zirconicusso / FreeDigitalPhotos.net: http://www.freedigitalphotos.net/images/view_photog.php?photogid=1857

[3] catalin.ciocan@economictimes.ro: mailto:catalin.ciocan@economictimes.ro

Copyright © 2010 economictimes.ro. All rights reserved.