Sambata, 21 decembrie 2013

Panica de pe burse a adus un volum record la Sibex

Ziua de ieri a adus un volum record: 18.717 contracte si o valoare totala de tranzacţionare de aproximativ 174 de milioane lei.

Instrumentele derivate tranzactionate la Bursa din Sibiu continua sa genereze volume mari  in momentele de panica si de scaderi de pe bursele externe.

Motivul este unul foarte simplu: la Sibiu poti castiga si atunci cand preţurile scad.

Pesimistii au castigat in ultimele trei zile. Investitorii care au deschis poziţii de vanzare pe DEDJIA (contract futures cu activ suport indicele Dow Jones) au facut profit. DEDJIA a scazut de la maximul zilei de vineri de  12.175 puncte pana la un minim de 11.669 puncte, cotaţie de inchidere aseara la ora 23.15.

Valoarea contractului tranzacţionat la Sibex este egala cu valoarea indicelui (exprimata in lei) iar pentru a deschide o pozitie de vanzare sau de cumparare nu este nevoie sa depui la broker toata suma ci doar o garantie (marja), in acest caz de 600 de lei. Asadar, cei care au pariat short au putut castiga  80% in doar trei  sedinţe de tranzacţionare.

Majoritatea produselor listate la Sibiu au market makeri, firme de brokeraj ce ofera cotatii de vanzare si cumparare.

Unul din produsele lichidizate de market makeri este cel bazat pe  pretul unciei de aur. Acesta a crescut  usor ieri pana la 1720,2 $, cotatia din piaţa la inchiderea sedintei. Observam o piata volatila si in acest caz, cu un minim de 1.685$. Aurul a fost intens speculat in ultima perioada. Ieri s-au incheiat aproximativ 3600 de contracte pe parcursul celor 14 ore si 30 minute de tranzactionare.

In sectorul valutar cel mai mare volum il genereaza perechea Eur/Usd. Pe parcursul lunii octombrie valoarea contractului futures a urcat de la 13.188 lei (1.3188 cotatia din 3 octombrie) pana la un maxim de 14.174 lei (1.4174 cotatia din 27 octombrie). Cresterile s-au temperat la finalul lunii si au fost urmate de scaderi. Paritatea a scazut in ultimele zile pana la cotatia de 1.3695, nivelul de inchidere de ieri, cu o valoare a contractului de 13.695 lei.

Derivatele pe actiunile romanesti au scazut puternic aseara la inchidere. Contractul futures cu activ suport actiunea SIFOltenia a pierdut 5.57% pentru scadenta decembrie, pretul de cotare fiind 88.4 bani.

Bursa din Sibiu a lansat in septembrie un produs al carui pret creste in momentele in care pretul unciei de aur se apreciaza sau indicele Dow Jones scade. Cotatia produsului, lansat sub denumirea de Pachetul Phoenix (simbol PHX), se calculeaza ca diferenta dintre pretul a zece uncii de aur si cotatia indicelui Dow Jones.

Datorita cresterilor pentru uncia de aur si scaderilor DJIA, ieri PHX a crescut cu 5.84% pana la cotatia de 5.530 de puncte.

Lasati un comentariu