Vineri, 04 aprilie 2014

Panica in piata graului

Indicam ieri o sansa distincta ca aprecierea cotatiilor graului sa continue, remarcand fundamentele excelente – inclusiv temerile potrivit carora Rusia ar putea restrictiona pentru o vreme exporturile – dar si aglomerarea presiunilor speculative.

In cursul zilei de ieri, la Chicago Board of Trade, pretul futures al graului cu scadenta cea mai apropiata (septembrie 2010) a atins un nou maxim al ultimilor 2 ani, la peste $7,85 pe busel. De la minimul acestui an atins pe 9 iunie, cotatiile au avansat cu aproape 80%. Doar in iulie aprecierea a fost de 38%, cea mai mare dupa 1973.

Avansul exploziv al cotatiilor are loc pe fondul celei mai severe secete din ultimul secol din Rusia, Ucraina si Kazakhstan, cele trei state fiind in top 10 al producatorilor globali si furnizori cheie pentru Africa de Nord si Orientul Mijlociu (regiunea cu cele mai mari importuri din lume). Alti mari producatori globali sufera probleme serioase la randul lor. Uniunea Europeana se confrunta cu un val de caldura teribil, in timp ce Canada resimte ploi excesive.

Organizatia pentru Agricultura si Alimentatie din cadrul ONU a indicat ca aparitia unei noi crize similare celei resimtite in 2007 – 2008 este improbabila, dar in acelasi timp a retrogradat semnificativ propria estimare privind productia mondiala de grau cu 25 milioane tone pana la 651 milioane tone – cea mai importanta ajustare din ultimii 20 de ani – si a sugerat ca in cazul in care conditiile meteorologice raman severe, efectele generate asupra productiei Rusiei ar putea avea „implicatii serioase” pentru oferta globala de grau in sezonul 2011 – 2012.

Prognozele ministerului agriculturii de la Moscova in legatura cu productia locala sunt retrogradate la randul lor aproape zilnic, indicand acum 70 – 75 milioane tone fata de productia de anul trecut care s-a ridicat la 100 milioane tone.

Desi in urma cu doar cateva zile o serie de oficiali guvernamentali dezminteau o asemenea posibilitate, ieri premierul Vladimir Putin a anuntat ca incepand cu 15 august exporturile de grau si alte produse agricole vor fi restrictionate temporar pana cel mai devreme la sfarsitul lunii decembrie.

Situatia aminteste de restrictii similare introduse pe parcursul crizei din 2007 – 2008 si care au generat un val de cumparari in panica din partea marilor importatori localizati in Africa de Nord si Orientul Mijlociu. Rusia este al treilea cel mai mare exportator de grau la nivel global.

Tot ieri apreciam ca fundamentele raman excelente si pentru o alta piata de marfuri, cea pentru cacao.

Luna trecuta, la NYSE Liffe (Londra) pretul futures pentru cacao cu scadenta iulie 2010 a atins cel mai mare nivel din ultimii 33 de ani, la peste 2.700 lire sterline pe tona – pe fondul cifrelor deceptionante privind productia Coastei de Fildes, cel mai important producator la nivel mondial (contribuind pentru 40% din productia globala), dar si al cresterii cererii care survine dupa ce companiile specializate si-au redus dramatic stocurile pe parcursul anului trecut.

Sezonul 2010 – 2011 ar putea fi al cincilea an consecutiv in care cererea globala va depasi oferta, situatie care s-ar intampla pentru prima data in ultimii cel putin 50 de ani.

Dezechilibrul dintre cerere si oferta a fost dublat luna trecuta de acoperirea in panica a unor pozitii short masive, dupa ce Armajaro – unul din cei mai importanti brokeri specializati in cacao si cafea – a solicitat livrarea fizica aferenta expunerii sale long a celei mai mari cantitati de cacao din ultimii 14 ani la NYSE Liffe (Londra): peste 240 de mii tone, aproximativ 7% din productia globala anuala.

La mijlocul saptamanii trecute notam ca exista o buna sansa ca piata cafelei sa inregistreze aprecieri suplimentare ale cotatiilor. Luni, la IntercontinentalExchange pretul futures al cafelei cu scadenta cea mai apropiata (septembrie 2010) a atins un nou maxim al ultimilor 12 ani, la 180,50 centi pe livra.

Fundamentale excelente ale acestei piete erau cunoscute deja de ceva timp, si se leaga in particular de productia sub asteptari de anul trecut a Columbiei, la cel mai mic nivel din ultimii 33 ani. Columbia este cel mai mare producator de cafea de calitate („arabica”) si al patrulea cel mai important la nivel agregat dupa Brazilia, Vietnam si Indonezia. O parte a deficitului de oferta aferent Columbiei ar putea fi preluat de Brazilia, care estimeaza pentru acest an o productie record dar de calitate inferioara celei columbiene.

Aceasta situatie valideaza presiuni de cumparare semnificative atat in piata futures a cafelei „arabica” de la New York (IntercontinentalExchange), cat si in cea a cafelei de calitate inferioara „robusta” de la Londra (NYSE Liffe).
La sfarsitul saptamanii trecute, dupa o intalnire cu o serie de oficiali brazilieni, Organizatia Internationala a Cafelei a apreciat ca „situatia curenta stransa dintre cerere si oferta” „ar putea persista pe termen scurt si mediu”.

De ce cotatiile au explodat abia la mijlocul lunii iunie ramane un mister. Pe 10 iunie, Organizatia Internationala a Cafelei a reiterat intr-un raport problemele legate de productia din Columbia, dar in buna parte datele din acest material erau deja cunoscute.

O explicatie posibila ar putea consta in initierea brusca a unui proces de acoperire in panica a unor pozitii de vanzare, intrucat o serie de mari fonduri specializate detineau expuneri net short importante.

Comentariu de Mihai Nichisoiu, analist piete internationale in cadrul societatii de brokeraj Tradeville

2 Comentarii

  1. TF spune:

    In primavara toata lumea trambita pretul graului la minime istorice si poftim evolutie. Acum toti spun ca va mai urca, deci va urma o stabilizare in limite decente.
    Nu investiti in grau, aur, bonduri. Sunt o alegere neinspirata.

  2. fizzy spune:

    cum poftim evolutie……………in primavara era 500 pe tona si a ajuns la 840…………………….a evoluat beton……………

Lasati un comentariu