Vineri, 11 aprilie 2014

Paritatea EURO/USD, la un nou nivel record de lichiditate

La Sibex, dupa cresterile importante de miercuri, cotatiile celor mai lichide instrumente s-au mentinut pe plus si in penultima sedinta a saptamanii, in conditiile in care bursele europene au crescut iar piata futures din SUA a indicat de asemenea o stare de optimism. Actiunile europene au crescut dupa ce FED a semnalizat faptul ca ratele de dobanda vor ramane la nivel scazut iar in SUA datele pozitive din piata muncii au influentat in bine piata bursiera. La ora 17,15 numarul contractelor incheiate la Sibex era de aproape 3000 cu o valoare de 27,5  milioane lei.

De remarcat a fost interesul in crestere pentru paritatea EURO/USD, volumul derivatului pe aceasta ajungand la un noul nivel record de la lansare. Paritatea euro/dolar a fluctuat atat in teritoriu pozitiv cat si negativ. La ora 17,15 participantii mizau pe un euro mai usor puternic, estimand o apreciere de doar 0,08% fata de moneda americana. Numarul contractelor EUR/USD era de aproape 400.

Simbolul DEDJIA_RON a fost preferat de investitori, acestia realizand cele mai multe contracte pe acest produs, numarul lor situandu-se la circa 1600 conform datelor de la ora 17.15. Cotatiile futures de la Sibex ale celui mai urmarit indice de pe mapamond au avut o evolutie pozitiva toate scadentele tranzactionate, in ton cu evolutia de pe piata futures din SUA. Unul dintre principalele motive ale directiei ascendente a Dow Jones au fost stirile bune din piata muncii. Numarul  persoanelor care au completat cereri de ajutor de somaj pentru prima data saptamana trecuta a scazut pentru a doua saptamana la rand, sugerand ca piata muncii iti revine usor. Aplicatiile pentru ajutor de somaj s-au redus cu 29.000 pana la un total ajustat sezonier de 409.000, conform raportului Departamentului Muncii. Acesta reducere vine dupa ce luna trecuta cererile atinsesera nivelul record al ultimilor 8 luni, situat la 474.000. La ora 17.15 indicele DJIA avea pe Sibex o variatie pozitiva de 65 puncte pe scadenta iunie in timp ce pe scadenta septembrie cotatia indicelui afisa un plus de146 puncte fata de pretul de inchidere al sedintei precedente. Investitorii  au tranzactionau indicele si pe scadentele decembrie 2011 si martie 2012  cotatiile pe acestea  indicand castiguri de 115 si 79 puncte, pe volume mici.

Segmentul financiar s-a mentinut in top prin intermediul contractului futures DESIF5, simbol care este lider pe segmentul derivatelor pe actiuni. La ora 17,15 se observau circa 1000 de contracte DESIF5. S-au consemnat tranzactii pe toate cele patru scadente disponibile, termenul scurt (iunie), fiind preferat de investitori. Pentru aceasta, cotatiile au evoluat doar pe plus iar la ora 17.15cotatia DESIF5 iunie valora 1,4299 lei/actiune, in urcare cu 0,45%. Pentru septembrie DESIF5 castigau 0,30% iar pentru finalul anului curent  tendinta era tot una de crestere, cu un avans de 1,11%, pe un volum mic. Tot pe volum redus se inregistra si aprecierea de 1,21% a DESIF5 pentru scadenta martie 2012.

In aria derivatelor pe actiuni au mia fost tranzactionate derivatele pe actiunile „Fondul Proprietatea”. Volumul de transfer s-a redus comparativ cu zilele precedente dar pretul a continua sa scada, cu o amplitudine ceva mai mica, pretul pe iunie pierzand 0,19 %.

In aria derivatelor pe aur, pretul futures al unciei de la Sibex scadea cu 6 dolari pe scadenta iunie, in conditiile in care analistii cred ca aurul poate scadea la New-York, pe fondul speculatilor ca inflatia se va reduce, diminuand interesul pentru metale pretioase ca plasament de siguranta.

Pe piata spot Sibex au fost tranzactionate 4273 actiuni PPLI, cotatia crescand cu 40 bani la 4,9 lei/titlu.

Articol realizat de Decebal N. Todarita, purtatorul de cuvant al Bursei din Sibiu (Sibex)

Lasati un comentariu