Vineri, 11 aprilie 2014

Perechea euro/dolar, vedeta saptamanii la Sibex

 

Sursa: XTB

In ultima sedinta din saptamana 23-27 mai, participantii de pe piata Sibex au tranzactionat pe fondul unei tendinte de crestere inregistrata pe segmentul financiar si al indicilor.  Directia pozitiva a fost vizibila si pe bursele europene, cei mai importanti indici inregistrand aprecieri. De asemenea, in SUA, pretul futures al indicilor crestea usor indicand o deschidere pe plus la NYSE.

La Sibex, volumul de transfer se situa, la ora 17.15, la 3700 de contracte cu o valoare de 32 milioane lei. Ca de obicei, ritmul tranzactiilor s-a intensificat dupa deschiderea de pe piata americana. De-a lungul celor cinci sedinte ale perioadei 23-27 mai „jucatorii” au incheiat peste 26.000 contracte cu o valoare de aproximativ 115 milioane lei. Numarul de contracte a crescut fata de saptamana precedenta cu mai mult de 10%.

Cea mai interesata evolutie a saptamanii a avut-o contractul pe paritatea euro/dolar, tranzactionat in lei, care a atras din ce in ce mai multi speculatori si s-a „catarat” pe locul trei in topul produselor Sibex. In cele cinci sedinte ale saptamanii au fost incheiate circa 3000 contracte EUR/USD_RON. In sedinta de vineri, numarul contractelor pe paritate era, la ora 17.15, de 817, incheiate pe fondul unei aprecieri importante de peste 1% a monedei unice europene.

Astfel, desi de-a lungul saptamanii cotatiile euro/dolar au evoluat in ambele sensuri, moneda europeana a avut un final de saptamana mai bun reusind sa incheie cu un avans de aproape 0,5% fata de dolar, raportat la cotatia de la finalul saptamanii anterioare. Pe pietele internationale dolarul s-a devalorizat vineri catre minimul ultimei saptamani, incheind saptamana in declin, dupa ce cheltuielile de consum din SUA din Aprilie au crescut mai putin decat previziunile. Indicele dolarului american a scazut cu 0,7 la suta fata moneda euro, care a crescut ca urmare a sperantelor ca Grecia ar putea sa gestioneze eficient datoria sa, daca va urma indeaproape programul de asistenta si ajutor.

„La Sibex, paritatea euro/dolar beneficiaza de cotatii de vanzare si cumparare foarte apropiate, lichiditatea fiind asigurata de un Market Maker. De asemenea, speculatorii sunt atrasi de faptul ca pot tranzactiona acest produs in lei, cu marja in lei, pe o piata reglementata, astfel explicandu-se migratia de pe pietele de tip Forex catre Sibex”, a declarat un broker.

In topul saptamanii s-a remarcat, cu cea mai mare cota din total, derivatul DEDJIA_RON care a atras circa 12.000 de contracte. Dintre acestea 1300 au fost incheiate vineri pana la ora 17.15.  Cotatiile futures ale DJ de la Sibex au inregistrat cresteri inca de la deschidere. In SUA, startul ‚sedintei de pe Wall-Street indicat o evolutie pozitiva, atat Dow Jones cat si S&P500 deschizand pe plus, dupa ce datatele din economie au indicat o crestere a veniturilor americanilor luna trecuta. La Sibex, pretul futures al Dow Jones castiga 72 puncte pentru iunie, in timp ce pe septembrie aprecierea era de 66 puncte. Pentru finalul anului, cotatia Dow Jones se aprecia cu 90 puncte iar pentru martie 2012 cu 80 puncte.

Pe segmentul financiar, cumparatorii au beneficiat de cresteri destul de importante ale cotatiilor futures ale DESIF5. Si pe piata suport actiunea SIF Oltenia a avut o zi buna, incheiata cu o apreciere de 1,23%. Numarul contractelor realizate vineri pana la ora 17.15 era de peste 1300 iar raportat la toata saptamana totalul contractelor DESIF5 a fost de circa 10.000. Cotatiile DESIF5 cresteau, la ora mentionata, cu 2,62% pentru iunie si cu 1,09% pentru septembrie. Pentru finalul anului cresterea era de  2,01 iar cea pentru martie 2012  de 1,94%, pe volume mici.

S-au inregistrat tranzactii si pe derivatele Fondul Proprietatea. Dupa o sedinta de crestere, cotatia DEFPR iunie a revenit pe minus, pierzand 0,71%. Si pentru septembrie DEFPR se aflau tot pe minus, dar cu 0,80%, Numarul contractelor era de 94 iar pe toata saptamana de 380.

Pe segmentul marfuri uncia de aur se aprecia vineri la ora 17.15 cu 14,2 dolari, fiind incheiate 124 contracte. Pentru intreaga saptamana volumul SIBGOLD_RON a urcat la 570 contracte.

Articol realizat de Decebal N. Todarita, purtatorul de cuvant al Bursei din Sibiu (Sibex)

Un comentariu

  1. Berbecu spune:

    Sibex-ul asta e cel mult o gluma proasta. Market maker-ul apare si dispare cind ti-e lumea mai draga si trebuie sa fi sinucigas sau timpit sa tranzactionezi perechi valutare, indici sau mai stiu eu ce de la 9:45 la 19:00. Pentru sifoane si RON, treaca-mearga. Deschideti-va oameni buni cont la provideri seriosi, nu la gaselnita asta romaneasca.

Lasati un comentariu