Vineri, 04 aprilie 2014

Perspectiva Romaniei intr-o lume financiara incerta

BERD se alatura ligii optimistilor

Noua previziune pentru cresterea economiei din partea Bancii Europene pentru Reconstructie si Dezvoltare este de 1,9% anul acesta, aratand o imbunatatire de 0,1 puncte procentuale. Exporturile au tinut multa vreme industria in zona de plus, insa de data aceasta apar semne de stabilizare pana si in sectorul constructiilor, supus unor corectii drastice pe perioada crizei. Agricultura ar putea avea o contributie favorabila la PIB, in lipsa unor surprize din partea vremii.

Prognoza urmeaza o tendinta recenta de reevaluare favorabila a sanselor de crestere a activitatii economice in Romania. Un sondaj al ZEW indica luna aceasta cel mai ridicat optimism in cadrul regiunii in legatura cu perspectiva tarii noastre.

In contextul larg al finantelor globale

Masurile de ajustare in domeniul public, majorarea TVA si o rigiditate structurala a economiei au facut ca Romania sa piarda o buna parte din trenul recuperarii economice de de care s-au bucurat statele dezvoltate din Europa (mai putin cele apasate de datorii ori lovite de prabusirea sectorului imobiliar). In momentul in care in sfarsit se intrevad unele motive de optimism, cel putin trei pericole pandesc revenirea: cresterea preturilor administrate si disponibilizarile care ar limita veniturile si frana consumul; incetinirea zonei Euro in conditiile masurilor de austeritate si a necesitatii de recapitalizare a sectorului bancar si riscul de faliment in SUA.
Cea mai fierbinte tema ramane cea a datoriei SUA. Un eveniment de credit ar duce la scaderea ratingului si la un val de repozitionare fata de activele riscante in pietele globale. Iar Romania ramane intr-o zona perceputa drept vulnerabila, desi in termeni relativi pozitia sa recenta s-a imbunatatit fata de Ungaria sau Polonia de exemplu. Leul ar avea de pierdut in fata Euro, si probabil chiar si in fata dolarului in situatia unui blocaj al platilor in SUA. Nervozitatea este vizibila, iar leul asteapta semnale cheie, asa cum o fac si alte valute din regiune.

Sursa: XTB

Daca situatia de criza peste Atlantic este evitata, Romania trebuie totusi sa sustina economia pentru a genera o crestere sustenabila. O serie de masuri intre care un program coerent de investitii, stimularea initiativei private si a crearii de slujbe, punerea la lucru in ceasul al doisprezecelea a sistemului fondurilor europene sunt necesare pentru a duce la un nou impuls de prosperitate.

Comentariu de Claudiu Cazacu, analist piete financiare in cadrul societatii de brokeraj X-Trade Brokers

Lasati un comentariu