- economictimes.ro - http://economictimes.ro -

Petrolul – liber pentru speculatori, deocamdata

Posted By admin On 27 februarie 2012 @ 15:41 In Opinii,Piete globale | No Comments

[1]

Mihai Nichisoiu

Este evident ca relatiile internationale ale Teheranului se deterioreaza de la o zi la alta, iar cel mai recent semn in acest sens a venit miercuri, cand delegatia Agentiei Internationale pentru Energie Atomica (IAEA) a parasit capitala Iranului mai ingrijorata ca oricand.

Partitura Teheranului este insa mai usor de inteles daca este pusa in perspectiva faptului ca Iranul va parcurge un moment electoral important la sfarsitul acestei saptamani.
Pericolul unui nou soc al petrolului, de aceasta data via Iran, era vizibil inca de la sfarsitul anului trecut. Statele Unite si, ulterior, Uniunea Europeana au impus restrictii exporturilor iraniene, dar acestea nu au fost insotite de masuri compensatorii. Aceste masuri nu trebuiau asteptate din partea OPEC. In contextul geopolitic curent, OPEC (inclusiv Iranul) are nevoie de cotatii in apropierea nivelului de $100 pe baril, mai mult, asemenea unei banci centrale, OPEC este tentata sa creada ca aprecierea cotatiilor va fi graduala si usor de controlat.

Masurile compensatorii puteau veni din partea Agentiei Internationale pentru Energie (IEA) si, in particular, a Statelor Unite via SPR (rezervele strategice de petrol). Precedentul exista – in vara anului trecut, IEA a decis eliberarea a 60 milioane barili din SPR, raspunzand astfel dislocarii provocate de criza din Libia. Este adevarat ca, in debutul 2012, nu ne confruntam cu o dislocare de proportii comparabile, dar ceea ce este mai important este ca pietele anticipeaza deja o asemenea dislocare, iar IEA refuza, deocamdata, sa joace un rol preventiv.

Notati ca legislativul american a modificat recent legea care guverneaza administrarea rezervelor strategice, astfel incat administratia americana poate decide utilizarea rezervelor nu doar in cazul unei dislocari majore, ci si in cazul in care aprecierea cotatiilor petrolului este perceputa ca amenintand economia. Preturile combustibililor au crescut in Statele Unite cu aproape 9% de la inceputul anului, pana la o valoare medie curenta de $3.65 pe galon, iar 2012 este an de alegeri prezidentiale.

Comentariu de Mihai Nichisoiu, analist piete internationale in cadrul societatii de brokeraj Tradeville


Article printed from economictimes.ro: http://economictimes.ro

URL to article: http://economictimes.ro/petrolul-liber-pentru-speculatori-deocamdata/

URLs in this post:

[1] Image: http://economictimes.ro/wp-content/uploads/2010/08/Mihai-Nichisoiu1.jpg

Copyright © 2010 economictimes.ro. All rights reserved.