Luni, 20 ianuarie 2014

Pietele de actiuni sunt lovite din plin de recesiunea tot mai probabila in zona Euro

Petrecerea se sparge in pietele de actiuni, din Franta, Germania si intreaga zona Euro vin semnale de recesiune

Deficitul public peste asteptari al Portugaliei pentru primele doua luni ale anului, triplu fata de perioada anterioara si prudenta manifestata de seful Fed in privinta depasirii totale a crizei europene au oferit indicii preliminare de prudenta pentru investitorii avizati, inca de miercuri. Joi insa rezultatele anchetelor managerilor de achizitii din companii reprezentative in China si zona Euro au deschis puternic robinetul unui dus rece peste investitorii de un entuziasm initial greu de zdruncinat.

Datele din Franta, Germania si zona Euro in ansamblu au virat neasteptat inspre contractie, indicatorii compilati in urma chestionarii directorilor de achizitii inregistrand scaderi sub nivelul de 50 in martie (cu exceptia indicatorului pentru sectorul serviciilor in Franta, care a reusit sa se mentina neutru). La nivelul zonei Euro, indicatorul sectorului serviciilor a coborat la 48,7 – pietele asteptau o crestere pana aproape de 49,3. Trimestrul intai al anului 2012 pare setat pentru o noua contractie trimestriala a PIB, confirmand astfel o noua recesiune tehnica in zona Euro. Grecia a evitat un faliment dezordonat, dar aceasta nu inseamna si depasirea slabiciunii din economia reala, care ar urma sa sufere de pe urma limitarii cheltuielilor publice, pe modelul de austeritate saxon.

Indicele DE.30 reprezentativ pentru piata de actiuni din Germania a pierdut pana la 1,61% fata de deschiderea zilei, recuperand ulterior pe seama unor revizuiri favorabile ale comenzilor industriale in zona Euro. Moneda unica europeana s-a retras abrupt in fata dolarului american, pierzand aproape 0,5% intr-o singura ora; dolarul castiga in general in perioade in care investitorii prefera siguranta, si vestile neplacute din China i-au facut pe acestia mai rezervati in privinta expansiunii economiei globale. Este de presupus ca pietele nu vor renunta cu totul la speranta unei stabilizari a sistemului financiar si a economiei reale, insa surprizele negative din economia reala ar putea avea un impact negativ mai accentuat asupra Euro si a indicilor de actiuni decat in ultimele saptamani.

Sursa: forexfactory.com

Sursa: XTB

Indicatorul HSBC avertizeaza in privinta posibilei incetiniri severe a Chinei

JPMorgan avertiza intr-un raport luna aceasta ca cea mai mare economie din Asia si a doua din lume se afla deja intr-o incetinire severa, asa-numita „aterizare dura”.  Cresterea preturilor la carburanti cu 6-7% va frana si mai mult consumul . Iar indicatorul compilat de HSBC pentru sectorul manufacturier a oferit o valoare preliminara de 48,1, cel mai coborat nivel de dupa noiembrie 2011. Tema incetinirii abrupte a economiei chineze este intens dezbatuta in mediile investitionale; este probabil ca autoritatea monetara sa indulceasca panta scaderii, dar in opinia noastra pietele nu au inclus intregul potential de contagiune venind dinspre „tigrul” asiatic.

Comentariu de Claudiu Cazacu, analist piete financiare in cadrul societatii de brokeraj X-Trade Brokers

Lasati un comentariu