Vineri, 11 aprilie 2014

Pietele de capital inregistreaza cel mai bun prim trimestru din acest secol. Vedeti cum au performat indicii de actiuni de pe glob

Cifrele zilei – 30 Martie

  • Datele preliminare privind productia industriala din Japonia au indicat un avans lunar de 0.4% pentru Februarie, peste asteptarile initiale.
  • Barometrul economic KOF din Elvetia a inregistrat in luna Martie o valoare de 2.24 de puncte, in crestere fata de luna Februarie si usor peste estimarile initiale.
  • Conform estimarii private ADP, sectorul privat din Statele Unite a creat in luna Martie 201000 de noi locuri de munca.

Cifrele zilei – 31 Martie

  • In aceasta dimineata, mai multe date sosite din Australia au indicat o scadere de 7.4% pentru autorizatiile de constructii emise in luna Februarie, in timp ce vanzarile de retail pentru perioada similara au aratat un avans de 0.5%.
  • Variatia lunara a vanzarilor de retail din Germania a inregistrat in luna Februarie un declin de 0.3%. Numarul de persoane fara loc de munca a scazut in aceeasi perioada cu 55000.
  • La ora 12.00, institutul Eurostat va publica estimari initiale privind inflatia anualizata la nivelul consumatorilor, fiind de asteptat o mentinere a indicatorului la nivelul de 2.4%.
  • La ora 15.30, in Canada va fi anuntata evolutia PIB-ului din luna Ianuarie, asteptandu-se o crestere economica de 0.5%.
  • La aceeasi ora, in SUA vor fi publicate datele saptamanale privind cererile noi pentru ajutor de somaj, fiind asteptata o noua publicare in jurul valorii de 480000 de noi cereri.
  • La ora 16.45, respectiv 17.00, tot in Statele Unite sunt asteptate publicarea indicelui Chicago PMI si a comenzilor industriale lunare.

Astazi se incheie primul trimestru al anului 2011, iar pietele de capital globale se pregatesc sa inregistreze cea mai buna evolutie in primul trimestru al anului de la inceputul acestui secol. In pofida numeroaselor semne de intrebare care inca planeaza asupra sistemului financiar european, a dezastrelor naturale tot mai dese si mai distrugatoare, ori a revoltelor care cuprind tot mai multe state din Nordul Africii si din Orientul Mijlociu, investitorii continua sa mizeze pe investitiile in actiuni in detrimentul bondurilor guvernamentale, instrumente care s-au aflat in atentia investitorilor pe perioada crizei financiare din ultimii 2 ani.

In privinta indicilor americani de actiuni, randamentele obtinute in acest prim trimestru variaza intre 4.67% pentru indicele tehnologic Nasdaq Composite si 6.68% pentru indicele blue chip-urilor americane, Dow Jones Industrial Average. Masura mai larga a pietei, indicele S&P 500 afiseaza un castig trimestrial de 5.62%, cel mai bun inceput de an din 1998, cand bula speculativa dotcom incepea sa prinda contur.

Un alt fapt interesant il reprezinta cotatiile actuale ale indicilor americani, care in acest moment se afla foarte aproape pe maximele inregistrate in ultimul an. Indicele DJIA a inchis sedinta de ieri la 12350 de puncte, la 41 de puncte distanta de maximul ultimelor 52 de saptamani. O situatie similara poate fi observata si in cazul S&P500 care, la inchiderea zilei de ieri se afla la doar 14 puncte de maximul ultimul an de tranzactionare.

Toate sectoarele prezente in componenta indicelui S&P500 se pregatesc sa inchida primul trimestru cu cresteri, insa 2 sectoare ies in evidenta, depasind randamentul mediu al indicelui: sectorul energetic si sectorul industrial. Este pentru prima oara din anul 2000 cand 2 sectoare reusesc sa performeze mai bine decat intreaga piata in prima parte a anului. Sectorul energetic este “raspunzator” pentru 42% din cresterea indicelui S&P500, afisand un avans trimestrial de 15.9%, de peste 2 ori mai mare decat in cazul celui de-al doilea cel mai bun sector, cel industrial, care a castigat in perioada similara 7.2%. Codasul la acest capitol il reprezinta sectorul utilitatilor, cu o crestere de doar 0.6% in primele 3 luni ale anului.

Sursa: CNBC

Situatia este similara si in Europa, unde majoritatea indicilor reprezentativi inregistreaza avansuri importante in prima parte a anului. Indicele francez CAC40 are in acest moment o crestere de 5.68% de la inceputul anului, in timp ce in Germania DAX30 marcheaza un avans de 2.21%, iar indicele FTSE100 din Marea Britanie reuseste la randul sau sa incheie primul trimestru pe crestere (+0.91%), in pofida situatiei economice precare a tarii.

In Asia, tabloul este putin diferit, in principal datorita dezastrului produs in Japonia pe 11 Martie. Indicele Nikkei 225, cel care a avut cel mai mult de suferit de pe urma cutremurului si a valurilor tsunami care i-au urmat afiseaza o depreciere de 4.63%. Insa in China, tara care a fost un adevarat motor de crestere pentru economia mondiala in ultimii ani, situatia este in continuare pozitiva, indicele Shanghai Composite castigand de la inceputul anului 4.27%. Un alt indice considerat proxy al pietei chineze, Hang Seng, afiseaza la randul sau o evolutie pozitiva, insa avansul este ceva mai modest, de 2.14%.

Se pare ca atentia investitorilor incepe sa se indrepte din nou catre pietele dezvoltate, din moment ce indicii reprezentativi ai unor piete emergente, cum ar fi India sau Brazilia nu au reusit sa aiba o evolutie deloc spectaculoasa in primul trimestru al anului. In Brazilia, indicele Bovespa marcheaza in acest moment un declin trimestrial de 1.89%, in timp ce in India indicele Sensex cunoaste depreciere si mai insemnate, de 5.59%.

Datele macroeconomice pozitive de la acest inceput de an, coraborate cu politica monetara ultra relaxata practicata de catre Rezerva Federala Americana reprezinta principalele 2 motive pentru care investitorii continua sa sustina raliul de crestere al pietelor de actiuni. Este de asteptat ca acest scenariu sa continue si in viitorul imediat, pentru moment neexistand semnale clare din partea liderilor americani nici macar in privinta considerarii unei posibile normalizari a politicii monetare. Insa astfel de semnale ar putea fi transmise catre finalul lunii Aprilie, cand Fed va face urmatorul anunt de politica monetara.

Riscurile care pot afecta evolutia actiunilor in urmatoarele luni sunt deja cunoscute, si pana in acest moment au fost ignorate de catre piete: conflictele militare din Libia, eforturile Japoniei de a incepe reconstructia tarii, incetinirea activitatii economice din China sau criza datoriilor europene au oricand potentialul de a balansa sentimentul investitorilor, insa actualul raliu de crestere a aratat cat de mult au ignorant investitorii aceste ipoteze macroeconomice si geopolitice.

Comentariu de Andreas Nichilciuc, branch manager la societatea de brokeraj specializata in Forex Bulbrokers Romania

 

Lasati un comentariu