Vineri, 11 aprilie 2014

Pietele emergente raman vulnerabile

Bursele de actiuni si pietele bondurilor guvernamentale apartinand economiilor emergente continua sa sufere iesiri de capital

Ipoteze macro-globale curente:

  • lira sterlina (GBP) se poate aprecia in fata dolarului american (USD), yenului japonez (JPY), dolarului australian (AUD), dolarului neo-zeelandez (NZD) (ipoteza urmarita din 10 februarie via cursurile spot corespondente; din 10 februarie, apreciere medie de 1,25%)
  • moneda unica europeana (EUR) se poate aprecia in fata dolarului american (USD), yenului japonez (JPY), dolarului australian (AUD), dolarului neo-zeelandez (NZD) (ipoteza urmarita din 1 februarie via cursurile spot corespondente; din 1 februarie, apreciere medie de 0,94%)
  • cotatiile petrolului se pot aprecia (ipoteza urmarita din 31 ianuarie via ETF-urile United States Oil Fund (USO) si United States 12 Month Oil Fund (USL) listate la NYSE; din 31 ianuarie, depreciere medie de 0,05%)
  • cotatiile bondurilor guvernamentale din economiile emergente se pot deprecia (ipoteza urmarita din 26 ianuarie via ETF-urile iShares JPMorgan USD Emerging Markets Bond Fund (EMB) si PowerShares Emerging Markets Sovereign Debt Portfolio (PCY) listate la NYSE; din 26 ianuarie, depreciere medie de 1,77%)
  • cotatiile bursei de actiuni din India se pot deprecia (ipoteza urmarita din 25 ianuarie via ETN-ul iPath MSCI India Index ETN (INP) listat la NYSE; din 25 ianuarie, depreciere de 4,25%)
  • cotatiile bursei de actiuni din Turcia se pot deprecia (ipoteza urmarita din 25 ianuarie via ETFul iShares MSCI Turkey Investable Market Index Fund (TUR) listat la NYSE; din 25 ianuarie, depreciere de 3,49%)
  • cotatiile bursei de actiuni din Indonezia se pot deprecia (ipoteza urmarita din 21 ianuarie via ETF-urile Market Vectors Indonesia Index ETF (IDX) si iShares MSCI Indonesia Investable Market Index Fund (EIDO) listate la NYSE; din 21 ianuarie, apreciere medie de 4,82%)

Redeschiderea bursei americane de actiuni de ieri mi-a oferit ocazia de a abandona cel putin temporar unele din ipotezele formulate pe parcursul ultimelor saptamani.

Astfel, nu mai urmaresc deocamdata perspectiva unor deprecieri ale cotatiilor bondurilor guvernamentale internationale, ale bondurilor guvernamentale americane cu scadente pe termen lung si ale bondurilor americane corporative de tip „investment grade”. Am abandonat de asemenea ipoteza unei performante pozitive a marfurilor agricole, a celor mai importante institutii financiare si banci dar si a companiilor din domeniul energiei listate pe bursa americana de actiuni.

Testez insa in continuare ipoteza unei aprecieri suplimentare si accelerate a cotatiilor petrolului, precum si varianta unor deprecieri ale cotatiilor bondurilor guvernamentale si ale unor burse de actiuni apartinand economiilor emergente. Cred de asemenea ca sansa unor aprecieri suplimentare ale monedei unice europene si lirei sterline in fata altor valute majore ramane intacta.

Deteriorarea situatiei din Libia are potentialul de a antrena o lichidare fortata a pozitiilor investitorilor pe o serie larga de piete, inclusiv pe bursa americana de actiuni si pe bursele de marfuri cu exceptia notabila a pietei petrolului si cea a aurului. Pietele emergente raman vulnerabile. In schimb, piata bondurilor guvernamentale americane redevine destinatia predilecta pentru refugierea capitalurilor. Ieri, dobanda bondurilor guvernamentale cu scadenta la 10 ani a alunecat sub pragul de 3,5%.

In perioada mentinerii ipotezelor abandonate ieri, urmarite via ETF-uri specializate listate la New York Stock Exchange, cotatiile bondurilor guvernamentale internationale, ale celor guvernamentale americane cu scadente pe termen lung si ale celor americane corporative de tip „investment grade” au avansat in medie cu 0,06%. In schimb, marfurile agricole au castigat in medie 1,81%. Pe bursa americana de actiuni, cele mai importante institutii financiare si banci au avansat in medie cu 0,67%. Cele mai importante companii din domeniul energiei au castigat in medie 4,08%.

Dincolo de evolutii particulare pe termen scurt, toate ipotezele abandonate ieri continua sa aiba merite solide. In conditii si de la cotatii mai avantajoase, voi fi probabil tentat sa retestez aceste ipoteze.

Comentariu de Mihai Nichisoiu, analist piete internationale in cadrul societatii de brokeraj Tradeville

Lasati un comentariu