Luni, 30 decembrie 2013

Pietele financiare: cand frica si lacomia preiau controlul

Exista o vorba veche pe Wall Street care spune ca piata este reglementata de doar doua emotii : frica si lacomia. Desi aceasta vorba poate fi privita ca o simplificare incorecta, ea poate fi deseori adevarata. Iar cand aceste emotii preiau controlul asupra investitorilor, efectele lor sunt devastatoare, potrivit Investopedia.com.

Lacomia

Investitorii se lasa controlati deseori de aceasta emotie. La urma urmei, cu totii ne dorim sa devenim bogati. Si asta cat mai repede.

Boom-ul “dotcom“ de la sfarsitul anilor ’90 este un exemplu semnificativ. In acea perioada parea ca tot ceea ce trebuie sa faca un consulant financiar este sa desemneze orice companie care se termina in “.com” si investitorii se ingramadeau sa cumpere. Investitorii au intrat atunci in febra cumparaturilor. Se vana orice companie din domeniul “.com”, chiar si start-up-uri despre care nu se stia mare lucru. Investitorii s-au lasat cuprinsi de lacomie, emotie care a cuprins tot mai multa lume. Cu un numar de cumparatori tot mai mare, activele respective au devenit mult mai scumpe decat era normal, ceea ce a dus la aparitia unui bubble. Acesta s-a spart la mijlocul anului 2000 iar indicii au coborat pana in 2001. Mentalitatea omului care vrea sa se imbogateasca foarte repede face extrem de grea mentinerea castigurilor obtinute si mentinerea unui plan strict de investitii pe termen lung. Intr-o astfel de perioada este esential sa mentii o strategie de investitii extrem de disciplinata, gandita pe termen lung.

O lectie de la “Oracolul din Omaha”

Ar fi o neglijenta, daca vorbim despre disciplina si despre a nu te lasa controlat de lacomie sa nu amintim despre un investitor extrem de talentat care a avut mereu o strategie solida pe termen lung. Warren Buffett a aratat tuturor ce beneficii iti poate aduce mentinerea unei strategii solide in timpul unei perioade cum a fost nebunia dotcom. Buffett a fost deseori criticat din cauza refuzului sau de a investi in actiunile companiilor de tehnologie. Dar, odata ce criza a izbucnit, criticii sai au tacut. Buffet a evitat emotia care domina piata in acea perioada : lacomia. In schimb, a dat dovada de sange rece si si-a mentinut planul investitional.

Frica

In afara de lacomie, investitorii se pot lasa controlati de frica: o emotie deseori puternica, neplacuta, care anticipa venirea unui pericol. Cand actiunile cunosc scaderi bruste pe o perioada mai lunga, piata poate deveni extrem de tematoare si poate adanci si mai mult pierderile. Iar frica poate fi la fel de costisitoare pentru un investitor ca si lacomia.

La fel cum lacomia pusese stapanire pe piata la inceputul nebuniei dotcom, la fel s-a intamplat cu frica atunci cand au inceput preturile s-o ia la vale. Pentru a evita pierderile, investitorii au inceput sa iasa de pe bursa si sa se indrepte catre active mai sigure, precum fonduri care investesc in principal in actiuni subevaluate. Acest exod a aratat cat de putin respect aratau investitorii respectivi pentru planurile de investitii pe termen lung bazate pe analiza fundamentala.

Investitorii au aruncat pe geam cu planurile lor pentru ca erau speriati de faptul ca ar putea sa piarda tot. Adevarat, sa pierzi o mare parte din avere intr-o perioada scurta de timp este greu de suportat, da chiar şi mai greu de suportat ar fi faptul ca instrumente care au primit initial influxurile de capital au putine sanse de a-si reveni.
La fel cum trecerea de la un plan la altul cu scopul de a te imbogati repede poate sa te lase sarac, tot asa si trecerea brusca, determinata de frica, de la instrumente financiare mai riscante la altele cu un grad scazut de risc.

Importanta nivelului de confort

Frica si lacomia sunt legate de volatilitatea inerenta intr-o bursa. Cand investitorii isi pierd nivelul de comfort ei devin vulnerabili la aceste emotii si pot face greseli catastrofale.

Este bine sa nu te lasi prins in sentimentul principal al pietei din perioada respectiva, care poate fi determinat de frica sau lacomie, si sa te tii de planul tau investitional initial. Este important sa alegi mixul investitional optim. De exemplu, daca nu-ti place riscul, este foarte probabil sa fii coplesit de frica atunci cand incepe nebunia scaderii rapide a preturilor. Prin urmare, este recomandabil sa nu ai expunere prea mare pe actiuni.

Buffett a spus odata: ‘Daca nu poti sa urmaresti o scadere de 50% a valorii actiunilor fara sa intri in panica, atunci nu ar trebui sa joci pe bursa’.

Practica ne omoara

Nu uitati ca este mult mai greu decat suna. Exista o linie subtire intre un investitor controlat si unul coplesit total de emotii. Amintiti-va sa va reevaluati strategia de investitii si sa fiti flexibili, ramanand rationali cand faceti schimbari de plan.

Concluzia

La urma urmei, tu esti cel care decide soarta portofoliului tau. Esti responsabil atat pentru profiturile obtinute cat si pentru pierderi. Mentinerea unui plan solid in timp ce iti pastrezi sangele rece este crucial pentru obtinerea succesului. Dar nu uita: a nu-ti schimba niciodata strategia intr-o perioada de panica sau exuberanta irationala poate de asemenea sa-ti dauneze. Echilibrul este cheia succesului.

dinu.boboc@economictimes.ro

2 Comentarii

  1. Adrian T. spune:

    Excelent articol. Am intrat de curand pe bursa, cu bani multi si continutul articolului ma ajuta enorm sa imi limpezesc gandurile. In sfarsit si articole serioase nu ca cele in care asa-zis-ul analist care prevede 25% scadere la SIF uri in perioada urmatoare. Daca el nu are bani pe bursa ar trebui sa respecte pe cei care au si sa nu mai faca preziceri idioate. 

  2. Dinu Boboc spune:

    @Adrian T.: mersi pentru apreciere. Cat despre articolele cu preziceri, ele exista in orice publicatie de business. Cine le crede bine, cine nu iarasi bine. :)  

Lasati un comentariu