Marti, 11 februarie 2014

Pietele incep sa-si aduca aminte de vecinatatea dintre Grecia si Italia

Euro in defensiva din nou
Datele neasteptat de slabe din piata muncii din SUA de vineri au oferit sprijin doar pentru scurta vreme monedei unice europene. Alunecarea ce a urmat a impins Euro aproape de minimele ultimelor doua saptamani in fata dolarului, si in imediata apropiere a minimelor record in fata francului elvetian. Italia a inceput sa capete un contur tot mai clar pe harta dificultatilor blocului european. Alaturarea dintre Grecia si Italia a depasit-o astfel pe cea geografica. Datoria publica este estimata a ajunge la 120% din PIB in cazul Italiei – pentru Grecia ar urma sa atinga 160% din PIB in 2012. Sedinta de vineri a adus vanzari agresive ale titlurilor bancilor italiene, existand temeri ca nu toate vor putea trece testele de stres.

Datoria publica raportata la PIB in Europa. Grecia, Irlanda, Belgia si Italia sunt in grupa cea mai riscanta a indicatorului. Spania este incadrata in zona medie. Sursa: Eurostat

Intrunirea oficialilor europeni aduce a reactie de urgenta

La intrunirea ministrilor europeni de Finante se discuta oficial problema Greciei, insa reactia agresiva care a dus cotatiile CDS-urilor Italiei cu peste 10% in sus, pana la 279 de puncte de baza va fi cu siguranta pe agenda. Euro s-a inscris pe o tendinta descendenta si pe seama banuielilor ca varianta propusa pentru Grecia va fi catalogata drept default de catre agentiile de rating. Dublarea fondului de rezerva EFSF la 1,5 trilioane de Euro ar fi vazuta ca o posibila solutie conform unor surse din ECB preluate de Die Welt. Devine insa tot mai clar ca pentru a opri alunecarea Euro pietele au nevoie de argumente mult mai puternice decat cele oferite de autoritati pana acum. In aceasta seara sau in cursul zilei de marti un comunicat ar urma sa clarifice pozitia autoritatilor europene.

Grafic EURUSD – D1

Comentariu de Claudiu Cazacu, analist piete financiare in cadrul societatii de brokeraj X-Trade Brokers

Lasati un comentariu