Vineri, 04 aprilie 2014

Pietele risca o noua deceptie

FT a relatat aseara ca sapte state membre ale zonei euro doresc sa forteze o restructurare mai importanta a obligatiilor de plata ale Greciei fata de cifrele agreate pe 21 iulie

Am vazut in debutul acestei saptamani perceptia potrivit careia reticenta guvernului german de a accepta in public ideea unei majorari a capitalizarii “EFSF” este doar mimata pentru a obtine maine in Bundestag un vot favorabil asupra extinderii mandatului fondului. Exista de asemenea sperante ca autoritatile europene sunt mai aproape ca oricand de o solutie istorica in directia rezolvarii crizei zonei euro.

Cred ca asteptarile descrise mai sus sunt exagerate, si pietele financiare devin vulnerabile unei noi deceptii.

Nu este ca si cum cabinetul doamnei Merkel nu este capabil de oportunism politic si modificari teribile de atitudine. Dimpotriva. Toti pasii facuti pe parcursul ultimilor doi ani in sensul rezolvarii crizei blocului au fost la inceput refuzati ferm de Berlin. Dar in fiecare din aceste situatii cabinetul Merkel a avut nevoie de saptamani si chiar luni pentru schimbari de atitudine la care in urma cu ceva mai mult de o decada generatia Helmut Kohl ar fi subscris in numai un sfert de ora. Intre timp, criza zonei euro a devenit un imens ciclu reflexiv malign care se antreneaza la mai multe niveluri: suveran, bancar, politic si public.

Pentru cabinetul german in configuratia sa curenta solutia de ultima instanta este austeritatea, nu o uniune fiscala (vedeti „Why austerity is only cure for the eurozone” – Wolfgang Schauble; Financial Times, 5 septembrie). Un verdict recent al Curtii Constitutionale a Germaniei limiteaza oricum in mod drastic puterile discretionare ale oricarui guvern in orice configuratie politica asupra implementarii unor mecanisme permanente de garantare a obligatiilor de plata ale altor state membre ale zonei euro. De remarcat de asemenea reticenta cancelarului Merkel vizavi de ideea modificarii configuratiei guvernului pe care-l conduce sau macar in ceea ce priveste mobilizarea unor voturi favorabile in Bundestag cu sprijinul opozitiei pro-europene (SPD in particular).

Un articol aparut aseara in editia online a Financial Times sugereaza ca cel putin sapte state membre ale blocului vor sa forteze o participare mai importanta a sectorului privat la cel de-al doilea program de asistenta financiara acordat Greciei in raport cu cifrele agreate la summit-ul din 21 iulie (vedeti “Split opens over Greek bail-out terms” – Peter Spiegel, Quentin Peel; Financial Times, 27 septembrie). Daca informatiile relatate in cuprinsul materialului sunt reale, atunci suntem la jumatate de pas de un default al Greciei.

Comentariu de Mihai Nichisoiu, analist piete internationale in cadrul societatii de brokeraj Tradeville

Lasati un comentariu