Vineri, 11 aprilie 2014

Pietele stau sub presiune inaintea concluziilor de la Jackson Hole

Spre finalul unei saptamani dominata de speranta unui sprijin al Fed, pietele de actiuni – in special cele europene – au pierdut aproape jumatate din avansul din primele 3 sedinte. Nenumaratele discutii ce incearca sa anticipeze directie pe care Bernanke o va aborda, gasesc tot mai multe motive pentru a exclude complet un nou pachet de relaxare cantitativa (QE). Faptul ca inflatia pandeste indeaproape, sau ca opozitia in interiorul FOMC pentru relaxari suplimentare este tot mai vehementa, reduce probabilitatea unui anunt soc in discursul ce va avea loc la ora 17.00.

Astfel, scenarii precum confirmarea de catre presedintele Fed a unei cresteri economice sub asteptari si promisiuni pentru pastrarea conditiilor “usoare” de finantare capata tot mai multa sustinere. Totusi, stabilizarea recenta a pietelor poate fi pusa in pericol daca Bernanke nu va avea un discurs convingator, volatilitatea potentiala fiind destul de mare (datorita integrarii in pretul activelor o interventie hotarata a Fed).

Indicii europeni au subperformat contrapartida lor americana, desi datele din State privind piata muncii au venit neasteptat de slabe. Situatia Greciei insa, pare sa isi faca din nou loc in atentia pietelor. Dupa nenumarate discutii pe tema pachetului de ajutor acordat de UE, potrivit unei stiri recente, ministerul finladez de finante se opunea intelegerii privind colateralul pe care Grecia ar trebui sa il ofere.

Sursa: XTB

Comentariu de Adrian Mihalcea, asistent analist piete financiare in cadrul societatii de brokeraj X-Trade Brokers

Lasati un comentariu