Marti, 03 februarie 2015

Portofoliul virtual EconomicTimes.ro 21 octombrie – 100% cash

Ce este portofoliul virtual al EconomicTimes.ro

Portofoliul vitual al EconomicTimes.ro a fost lansat pe data de 7 octombrie 2011 si este  administrat de editorul publicatiei, Cristian Dumitru.

Pe scurt, strategia pe care o voi pune in practica consta in luarea de pozitii pe actiuni volatile dar lichide de pe piata cand va fi cazul si pozitii de asteptare, cu toti banii cash, in momentele in care riscul va fi prea ridicat pentru a mentine o expunere pe bursa.

Orizontul de timp al portofoliului va fi de circa 6 luni – 1 an de zile, si nu va incerca sa profite de evolutia pe termen de cateva zile pana la doua saptamani, ci in principal de tendinta pe termen mediu a pietei.

Portofoliul este unul cu caracter orientativ si nu ne asumam raspunderea pentru deciziile de investitii pe care le veti lua pe baza acestui material iar autorii siteului isi rezerva dreptul de a detine la anumite momente actiuni prezentate in aceasta sectiune.

Portofoliu virtual

DataCashActiuni
8 Oct. RON 10.000

RON     0

Sold 21 Oct. RON 10.000

RON    0

Randament portofoliu

0%

Randament indici in aceeasi perioada
BET-C

0,37%

BET

-0,05%

BET-FI

-2,85%

Context de piata

Pietele internationale au avut parte in aceasta saptamana de variatii reduse, atat in plus cat si in minus, in timp ce bursa de la Bucuresti a marcat cresteri usoare.  Indicele S&P 500 a inregistrat saptamana aceasta un avans de 0,8%, indicele german DAX a pierdut 0,3% in timp ce indicele BET a urcat cu 1,6%.Indicele BET-FI a inchis pe minus cu 0,1%.

Pietele internationale au recuperat spre sfarsitul saptamanii pierderile din zilele precedente mai mult pe sperantele ca liderii europeni vor iesi in urmatoarea saptamana cu un plan viabil privind Grecia si recapitalizarea bancilor.

Investitorii au prins curaj dupa ce in ultima saptamana nu au mai avut loc nationalizari si n-au mai iesit la iveala probleme ale altor banci, fapt ce a ajutat piata. Totusi aceasta criza a datoriilor suverane este departe de a fi rezolvata, iar o transare intr-un fel sau altul a problemei Greciei va scoate la iveala adevaratele probleme din sistemul bancar european. Sunt de parere ca rezolvarea problemelor Greciei nu va pune capat tendintei de scadere de pe burse ci doar va da un impuls temporar acesteia avand in vedere tendinta de deterioare a economiilor asupra careia imi voi indrepta toata atentia in perioada urmatoare. In plan economic, indicatorii nu dau semnale ca situatia s-ar imbunatati in niciuna dintre economiile majore, fapt ce se va rasfrange negativ si asupra economiei interne.

Tendinta pe termen mediu, masurata din perspectiva indicatorilor de analiza tehnica, ramane una puternic negativa.

Din aceasta cauza expunerea portofoliului vitual EconomicTimes.ro in actiuni va fi mentinuta in continuare la zero, iar banii vor fi pastrati integral cash.

Evolutii si stiri cu impact pozitiv in aceasta saptamana

 • Parlamentul grec a aprobat un set de masuri dure de austeritate fapt ce va asigura guvernului urmatoarea transa de imprumut de 8 miliarde de euro de la UE si FMI.
 • Guvernele din zona euro iau in calcul fuzionarea celor doua fonduri de sustinere a zonei euro intr-un fond de 940 miliarde de euro. Fondul European de Stabilitate Financiara, un fond temporar creat cu resurse de 440 miliarde euro arurma sa fie absorbit de fondul de bailout permanent al zonei euro, Mecanismului European de Stabilitate, cu resurses de 500 miliarde de euro.
 • Economia Chinei a crescut cu 9,1% in al treilea trimestru al anului comparativ cu aceeasi perioada din 2010. Cresterea trimestriala a fost de 2,2% fata de trimestrul doi, de la 2,3% in trimestrul anterior, aratand doar o incetinire usoara.
 • Banca Centrala Europeana a anuntat ca va continua sa cumpere obligatiuni de pe piete si dupa ce Fondul de bailout al zonei euro va dobandi capacitatea de a face acest lucru.

Evolutii si stiri cu impact negativ in aceasta saptamana

 • Uniunea Europeana vrea ca bancile sa-si asume pierderi reprezentand 50% din valoarea obligatiunilor grecesti fata de un procent de 21% cat au acceptat in vara acestui an, insa bancile refuza pentru moment sa faca sacrificiul.
 • Franta si Germania nu se inteleg in ceea ce priveste solutionarea crizei datoriilor suverane, in timp ce lideri G20 fac presiuni ca situatia sa fie rezolvata pana la summitul din 23 octombrie.
 • Standard & Poor’s (S&P) a anuntat ca va retrograda ratingurile Frantei, Spaniei, Portugaliei, Italiei si Irandei cu una sau doua trepte daca zona euro va reintra in recesiune. Moody’s a redus saptamana aceasta ratingul Spaniei cu doua trepte, de la “Aa2″ la “A1″ si a amenintat ca va schimba in “negativa” perspectiva de rating a Frantei.
 • BERD si-a redus puternic asteptarile de crestere la nivelul economiei Romaniei pentru 2012 la 1,1% de la un avans de 3,8% a PIB cat estima anterior.
 • In Grecia au avut loc manifestatii puternice in cele doua zile de greva generala instituite ca raspuns la programele de austeritate cerute de FMI si UE.

3 Comentarii

 1. ionut spune:

  buna ziua.e laudabila si curajoasa initiativa dvs de a lansa un portofoliu virtual.va felicit!m-am gandit ca ar fi interesant sa vina si vizitatorii acestui site cu idei de portofoliu personal.eventual,daca exista posibilitati sa lansati si un concurs.ati putea sa colaborati cu o firma de brokeraj pentru un suport ,o platforma.va rog sa imi raspundeti acestui mesaj.va multumesc

 2. Cristian Dumitru spune:

  Salutare. Ideile de portofoliu personal puteti sa le dezbati oricand pe site. Cat despre concurs daca exista dorinta vreunei firme sa colaboreze suntem deschisi si la asa ceva. Pana atunci fiecare este liber sa-si deshida un cont virtual free pe o platforma a unei case de brokeraj si sa-si testeze ideile de investitii si singur, eventual sa compare rezultatele cu randamentul pietei si acest portofoliu.

 3. Flo spune:

  Felicitari si din partea mea pentru intiativa si comentariile echilibrate !
  Sunt de parere ca expunerea pe cash este momentan cea mai sigura/prudenta cel putin pana se mai limpezesc lucrurile saptamana viitoare. Cred si eu ca perspectivele sunt negative indiferent de solutiile de moment, economia globala e in contractie si raportarile pe trimestrul IV vor arata asta.

Lasati un comentariu