Marti, 03 februarie 2015

Portofoliul virtual EconomicTimes.ro 10 decembrie – Interventia BCE asupra dobanzii cheie a salvat bursele de corectii

Portofoliu virtual

DataCashActiuni
8 Oct. RON 10.000

RON     0

Sold 10 Dec. RON 10.000

RON    0

Randament portofoliu

0%

 
Randament indici in aceeasi perioada 
BET-C

-4,01%

 
BET

-4,22%

 
BET-FI

6,91%

 

Pietele internationale au inchis saptamana cu variatii scazute dar volatilitatea s-a mentinut destul de ridicata. Indicele S&P 500 a inregistrat saptamana aceasta un avans de 0,2%, indicele german DAX a pierdut 1,3% in timp ce indicele BET-C a adaugat 0,1%.Indicele BET-FI a pierdut 3% saptamana aceasta.

Comentariu context de piata

Summit-ul UE s-a incheiat cu rezultate dezamagitoare pentru majoritatea investitorilor si analistilor internationali in conditiile in care austeritatea bugetara propusa de liderii europeni nu face decat sa adanceasca recesiunea. In plus, un plan coordonat de mentinere sub control a deficitelor bugetare la nivelul european este aproape imposibil de pus in practica asa cum a aratat de altfel si istoria. Tinerea sub control a acestor deficite era una dintre regulile infiintarii zonei euro pe care aproape nicio tara nu a respectat-o inca de cand s-au pus bazele uniunii.

Summit-ul nu reprezinta decat un show pus la cale de liderii europeni pentru a crea impresia ca ceva se misca si exista interes pentru rezolvarea crizei deoarece solutia salvatoare care sa rezolve criza actuala nu exista. Singura masura care poate sa atenueze efectele acesteia este ca institutiile internationale sa continue sa furnizeze lichiditate pe piete si in sistemul bancar si sa spere ca recesiunea la nivel european nu va fi destul de puternica pentru a dezechilibra sistemul financiar.

Scaderile burselor din debutul saptamanii au fost recuperate spre final dupa ce Banca Centrala Europeana a redus dobanda cheie cu inca 0,25% la nivelul minim din ultimii ani, de 1%. Masura este binevenita si va mai detensiona situatia de pe pietele financiare cel putin pana la sfarsitul anului.

Datele venite saptamana aceasta cu privire la productivitatea companiilor de pe plan european arata ca aceasta scade mai accelerat. Contractia la nivelul PIB-ului Italiei si Frantei s-a mai redus luna trecuta, in Germania s-a accelerat, iar in Spania activitatea economica a coborat puternic.

Inrautatirea perspectivelor economice din zona euro reprezinta principala amenintare pentru economia romaneasca si implicit pentru piata de capital autohtona iar din cauza aceasta expunerea portofoliului vitual EconomicTimes.ro in actiuni va fi mentinuta in continuare la zero, iar banii vor fi pastrati integral cash.

Evolutii si stiri cu impact pozitiv in aceasta saptamana

  • BCE a redus dobanda de politica monetara pentru a doua luna la rand cu 0,25%, la nivelul minim record, de 1%.
  • Liderii UE au adaugat 200 mld. euro la Fondul Monetar International pentru a combatele efectele crizei si vor sa creeze un fond de 500 mld. euro pentru anul viitor.

Evolutii si stiri cu impact negativ in aceasta saptamana

  • Datele venite saptamana aceasta cu privire la productivitatea la nivelul UE arata ca aceasta si-a accelerat declinul la un nivel record in ultimele 32 de luni (2 ani si 8 luni). Dintre economiile importante, cea mai mare scadere de productivitate a avut loc luna trecuta in Germania.
  • Summit-ul s-a incheiat cu acordul statelor europene de a-si echilibra bugetele astfel incat deficitul anual sa nu depaseasca 0,5% din PIB-ul nominal si au stabilit masuri de reechilibrare in cazurile in care acordul nu se respecta.
  • Agentia de rating Moody’s a redus ratingul bancilor franceze BNP Paribas, Societe Generale si Credit Agricole.
  • Afacerile din industria romaneasca au scazut cu 5,5% in octombrie, dupa ce au sustinut avansul PIB in ultimele trimestre. Comenzile din industrie s-au contractat cu 17,8%.

Ce este portofoliul virtual al EconomicTimes.ro

Portofoliul virtual al EconomicTimes.ro a fost lansat pe data de 7 octombrie 2011 si este  administrat de editorul publicatiei, Cristian Dumitru.

Pe scurt, strategia pe care o voi pune in practica consta in luarea de pozitii pe actiuni volatile dar lichide de pe piata cand va fi cazul si pozitii de asteptare, cu toti banii cash, in momentele in care riscul va fi prea ridicat pentru a mentine o expunere pe bursa.

Orizontul de timp al portofoliului va fi de circa 6 luni – 1 an de zile, si nu va incerca sa profite de evolutia pe termen de cateva zile pana la doua saptamani, ci in principal de tendinta pe termen mediu a pietei.

Portofoliul este unul cu caracter orientativ si nu ne asumam raspunderea pentru deciziile de investitii pe care le veti lua pe baza acestui material iar autorii siteului isi rezerva dreptul de a detine la anumite momente actiuni prezentate in aceasta sectiune.


 

Lasati un comentariu