Marti, 19 august 2014

Portofoliul virtual EconomicTimes.ro 10 februarie – Noi semnale pozitive de continuare a cresterii

Portofoliu virtual

Data

Cash

Actiuni

8 Oct. 2011

10.000 RON

0 RON

Sold 24 ian. 2012

5,3 RON

9.994,7 RON

Sold 10 feb. 2012

5,3 RON

11.318 RON

Randament portofoliu

13,23%

Randament portofoliu (cu 0,5% comision tranzactionare)

12,67%

Randament indici in aceeasi perioada (8 oct 2011–10 feb 2012)
BET-C

8,45%

BET

10,94%

BET-FI

44,42%

 

Structura portofoliuVolumPret achizitie (lei/actiune)Valoare achizitie(lei)Valoare curenta (lei)EvolutieBeta (indice de volatilitate)
Erste Bank (EBS)3568,52.397,52.831,518,1%1,15
Condmag Brasov (COMI)11.0000,17671.943,72.051,55,5%1,49
Compa Sibiu (CMP)5.0000,39821.991,02.185,09,7%1,51
Teraplast Bistrita (TRP)6.5000,291.885,02.210,017,2%0,93
SIF Oltenia (SIF5)1.5001,1851.777,52.040,014,8%1,53
Cash  5,35,30,0% 
  Total10.00011.32313,23%Volatilitate portofoliu = 1,32

Comentariu context de piata

Indicii bursei au inregistrat cresteri usoare saptamana trecuta, indicele BET apreciindu-se cu 0,4%, iar indicele BET-FI a urcat cu 2,8%.

In aceasta saptamana am asistat si la primele marcari de profit dupa cresterile puternice din ultimele saptamani si nu este exclus ca acestea sa continue pe termen scurt avand in vedere ca nivelul de supracumparare este inca ridicat insa un semnal pozitiv vine din partea indicatorului mediei mobile care confirma de asemenea intrarea pietei pe o tendinta ascendenta pe termen mediu.

Consider ca tendinta de crestere a pietei este abia la inceput iar bursa ar putea sa mai urce cel putin trei luni de zile daca nu apar evenimente extraordinare care sa schimbe perspectivele economice existente in acest moment.

Cred ca situatia din Grecia nu mai poate afecta semnificativ economia zonei euro care arata semne de revenire iar pasii facuti de politicienii greci in favoarea obtinerii unui nou acord de finantare a mai calmat investitorii. Ajungerea la o intelegere intre greci si creditori ar putea da un nou imbold burselor in urmatoarele saptamani.

Portofoliul virtual EconomicTimes.ro a inregistrat din data de 24 ianuarie, cand am luat prima data expunere pe bursa, o crestere de 12,7% superioara atat indicilor BET si BET-C.
Marcarile puternice de profit pe actiunile Erste Bank si mai ales Condmag Brasov au redus substantial performanta portofoliului, insa revenirea actiunilor Teraplast si SIF Oltenia a compensat scaderile celorlalte actiuni. Actiunile Erste Bank sunt in continuare performerele portofoliului cu un avans de peste 18%, dublu fata de evolutia BET-C din aceeasi perioada.

SIF-urile au adus randamente superioare beneficiind de intrari mari de bani din partea investitorilor interesati sa-si formeze pachete mai mari dupa majorarea pragului de detinere la 5%. Consider ca aprecierile sunt oarecum exagerate insa contextul este cu totul altul fata de situatia de la sfarsitul anului trecut cand am asistat la o miscare similara. Portofoliul virtual EconomicTimes.ro a beneficat in parte de aceste cresteri prin actiunile SIF Oltenia.

Cresterea economica globala a atins un maxim al ultimelor 11 luni in luna ianuarie, potrivit Markit.  Lucrul acesta este mai putin important cat faptul ca productia industriala globala a cunoscut cea de-a treia luna consecutiva de imbunatatire.

Despre portofoliul EconomicTimes.ro

La formarea portofoliului am avut in vedere titluri cat mai volatile, care sa beneficieze din plin de un avant al pietei in lunile urmatoare.

Sectorul financiar (SIF5, EBS) si cel de constructii (TRP) ar trebui sa beneficieze cel mai mult de pe urma unei revenire economice. Sectorul energetic (COMI) si exportatorii (CMP) probabil vor avea de asemenea foarte mult de beneficiat ca urmare a unui reviriment economic.

Indicatorul volatilitatii portofoliului arata riscul acestuia, care este unul ridicat. Riscul este insa prietenul investitorilor daca sunt asteptari de imbunatatire a situatiei economice. Pentru investitorii incepatori recomand un portofoliu mai conservator, care sa includa titluri lichide din indicele BET, gen TGN, TEL, SNP, BRD, FP.

Ce este portofoliul virtual al EconomicTimes.ro

Portofoliul virtual al EconomicTimes.ro a fost lansat pe data de 7 octombrie 2011 si este  administrat de editorul publicatiei, Cristian Dumitru.

Pe scurt, strategia pe care o voi pune in practica consta in luarea de pozitii pe actiuni volatile dar lichide de pe piata cand va fi cazul si pozitii de asteptare, cu toti banii cash, in momentele in care riscul va fi prea ridicat pentru a mentine o expunere pe bursa.

Orizontul de timp al portofoliului va fi de circa 6 luni – 1 an de zile, si nu va incerca sa profite de evolutia pe termen de cateva zile pana la doua saptamani, ci in principal de tendinta pe termen mediu a pietei.

Portofoliul este unul cu caracter orientativ si nu ne asumam raspunderea pentru deciziile de investitii pe care le veti lua pe baza acestui material iar autorii siteului isi rezerva dreptul de a detine la anumite momente actiuni prezentate in aceasta sectiune.

3 Comentarii

 1. Christian spune:

  Cand veti vinde un titlu din portofoliu veti anunta intentia sau doar ne veti prezenta portofoliul cu operatia efectuata? E interesant de stiut acest fapt mai ales pentru actiuni precum COMI, TRP sau CMP, extrem de volatile pe parcursul unei saptamani, si ar putea plana suspiciunea ca ne veti spune ca le-ati vandut chiar inainte sa scada sau sa se prabuseasca. Nu va suspectez de asa ceva, doar vreau sa stiu cum procedati tehnic cu acest portofoli virtual. Si la cumparare m-as fi asteptat sa ne avertizati ca veti trece de pe cash pe actiuni si vizati urmatoarele titluri sau macar sectoare. Eu urmaresc portofoliul virtula si m-am trezit ca deja ati cumparat iar cand citeam eu deja aveati cresteri substantiale. Nu doresc sa va cunosc intentiile ca sa va copiez strategia si sper ca m-am facut inteles.

 2. Cristian Dumitru spune:

  Salut Christian. La sfarsitul zilei de 24 ianuarie am postat portofoliul pe site cu achizitiile la cotatiile de la sfarsitul acelei sedinte bursiere care se incheiase pentru ca atunci am primit confirmarea de buy. Daca ai urmarit spuneam inca din 2 ianuarie ca sunt optimist si mai astept o confirmare pentru a face achizitii. Portofoliul a fost updatat inca o data cu cotatiile de pe 27 de la inchiderea saptamanii.
  Vezi aici rezultatele din google cu data postarii:
  UPDATE Portofoliul virtual EconomicTimes.ro 27 ianuarie …
  economictimes.ro/portofoliul-virtual…24-ianuarie…/portof-virtual-19…
  24 Ian 2012 – De Cristian Dumitru – marți 24 ianuarie 2012, 22:30 pm
  Cand voi lichida portofoliul voi anunta in aceeasi zi iar lichidarea se va face tot la cotatiile de inchidere din ziua respectiva. Nu cred ca acest lucru se va intampla prea curand insa.
  Nu spune nimeni ca nu poti sa copiezi portofoliul dar o faci pe propria raspundere. Bafta

 3. Christian spune:

  Tocmai, am specificat ca nu doresc sa va cunosc intentiile pentru a face la fel. Sunt prea volatile unele titluri din portofoliul dvs. chiar daca nu sunt incepator. Va multumesc pentru raspuns.

Lasati un comentariu