Vineri, 03 ianuarie 2014

Portofoliul virtual EconomicTimes.ro : 100% cash pentru moment

EconomicTimes.ro lanseaza un portofoliu vitual, administrat de editorul publicatiei,  Cristian Dumitru, care sa serveasca drept exemplu investitorilor mai putin experimentati de pe bursa si sa-i ajute sa traverseze aceasta perioada dificila caracterizata printr-o volatilitate ridicata.

Va anunt din start ca portofoliul nu este decat unul cu caracter orientativ si nu ne asumam raspunderea pentru deciziile de investitii pe care le veti lua pe baza acestui material, iar autorii EconomicTimes.ro pot detine la anumite momente actiuni prezentate in aceasta sectiune.

Gestionarea portofoliului va fi una activa, in sensul ca in functie de tendintele de pe piata voi revizui periodic expunerea in actiuni a portofoliului.

Pe scurt, strategia pe care o voi pune in practica consta in luarea de pozitii pe actiuni volatile dar lichide de pe piata cand va fi cazul si pozitii de asteptare, cu toti banii cash, in momentele in care riscul va fi prea ridicat pentru a mentine o expunere pe bursa.

Orizontul de timp al portofoliului va fi de circa 6 luni – 1 an de zile, si nu va incerca sa profite de evolutia pe termen de cateva zile pana la doua saptamani, ci in principal de tendinta pe termen mediu a pietei.

Nu in ultimul rand voi compara periodic performantele portofoliului vitual al EconomicTimes.ro cu cei ai principalilor indici ai BVB pentru a vedea daca strategia are succes si voi trece in revista principalele evenimente ale saptamanii pe care le putem comenta impreuna.

Context de piata:

Bursa este intr-o revenire tehnica dupa corectiile puternice din ultimele luni, cel mai proabil pe seama speculatiilor ca Grecia va primi in cele din urma transa mult asteptata de la FMI, CE si BCE si planului de achizitii de obligatiuni al BCE. Nu stiu daca revenirea va avea forta sa intoarca tendinta descendenta a pietei astfel ca pentru moment expunerea portofoliului vitual EconomicTimes in actiuni va fi nula, iar banii vor fi tinuti integral cash.

Evolutia indicatorilor macro de pe plan european, de care depinde si evolutia economica interna, indica in continuare o deteriorare, prudenta fiind cuvantul de ordine in prezent.

Tendinta pe termen mediu, masurata din perspectiva indicatorilor de analiza tehnica, ramane una negativa.

Saptamana pe care tocmai am traversat-o a fost una plina de evenimente pe plan international, care s-a incheiat pozitiv la nivelul burselor mature.

Indicele S&P 500 a incheiat saptamana cu un avans de 2,1%, DAX a castigat 3,2% iar indicele BET a urcat cu 5,1%. Indicele BET-FI a pierdut insa 1,5%.

Evolutii si stiri cu impact pozitiv:

  • Banca centrala a Marii Britanii a anuntat demararea unui nou program de achizitii de obligatiuni in valoare de 75 miliarde lire sterline.
  • BCE a anuntat un plan de sustinere a bancilor cu probleme prin mecanisme de imprumut. Totodata banca va relua din noiembrie achizitiile de obligatiuni pentru care va aloca 40 miliarde de euro.
  • Raportul cu privire la somajul din SUA a fost mai bun decat se asteptau analistii, cu 103.000 de locuri de munca create in septembrie. Rata somajului a ramas insa neschimbata, la 9,1.%.
  • Piata de la Bucuresti a inregistrat in sedinta de la finele saptamanii aprecieri de 5-6% pe indici, cel mai mare avans din Europa, cresteri care au fost determinate cel mai probabil de intrarea unui fond strain speculativ, care a luat expunere si pe pietele emergente din Rusia, Kazakhstan, singurele burse unde s-au mai remarcat aprecieri importante la final de saptamana.

Evolutii si stiri cu impact negativ:

  • Banca belgiana Dexia a cazut prada crizei datoriilor suverane si ar putea fi nationalizata, necesitand ajutorul statului pentru a se salva de la faliment. Banca are active “toxice” de circa 190 mld. euro, care ar putea fi separate pentru a permite bancii sa-si continue activitatea.
  • Fitch a redus ratingul Spaniei si Italiei si a schimbat perspectiva de rating a Portugaliei in “negativa”.
  • BCE nu a intervenit asupra dobanzii de politica monetara, care a fost mentinuta la nivelul de 1,5%.

Foto: Idea go / FreeDigitalPhotos.net

Lasati un comentariu