Vineri, 24 ianuarie 2014

Portofoliul virtual EconomicTimes.ro – 11 iulie. Motive timide de optimism

Ce este portofoliul virtual al EconomicTimes.ro

Portofoliul virtual al EconomicTimes.ro a fost lansat pe data de 7 octombrie 2011 si este  administrat de editorul publicatiei, Cristian Dumitru.

Strategia pe care o voi pune in practica este una de administrare activa a portofoliului in vederea obtinerii de randamente peste media pietei (indicilor bursieri).  In vederea realizarii acestui obiectiv ma voi folosi de doua componente si anume: 1) un timing eficient al pietei pe termen mediu (6 luni – un an) prin pozitionarea pe cash atunci cand intuiesc ca piata urmeaza sa scada si reintrarea la cumparare cand anticipez ca piata va creste 2) printr-o selectie a actiunilor in cadrul portofoliului pe care le consider ca avand perspective mai bune de crestere decat actiunile  incluse in structura indicilor  bursieri sau devierea de la ponderile acestora in structura indicilor.

Portofoliul este unul cu caracter orientativ si nu ne asumam raspunderea pentru deciziile de investitii pe care le veti lua pe baza acestui material iar autorii siteului isi rezerva dreptul de a detine la anumite momente actiuni prezentate in aceasta sectiune.

Portofoliu virtual 
DataCashActiuni
8 Oct. 201110.000 RON0 RON
Sold 24 ian. 20125,3 RON9.994,7 RON
Sold 22 mar. 201210.104 RON0 RON
Sold 11 iul. 201210.104 RON0 RON
Randament portofoliu2,05% 
Randament incluzand comision de 0,5% pe tranzactii 1,04% 
Randament indici in aceeasi perioada (8 oct 2011–  11 iul. 2012)
BET-C-5,53%
BET0,70%
BET-FI25,12%
BET-XT5,69%
Evolutia fondurilor de actiuni in aceeasi perioada
FondEvolutieValoare la zi
Actiuni Europa Regional-1,9%102,3
Active Dinamic-15,4%6,8806
BCR Expert6,2%57,9812
BT Index Austria ATX-5,1%7,26
BT Index Romania ROTX-5,5%5,85
BT Maxim-3,8%5,5
Certinvest BET Index3,1%91,56
Certinvest BET-FI Index29,9%106,24
Certinvest XT Index8,8%79,66
iFond Actiuni-1,7%3,0674
KD Maximus-0,1%11,1971
OTP AvantisRO4,8%5,7959
Raiffeisen Prosper11,3%82,2298
Raiffeisen Romania Actiuni7,7%27,9649

Context de piata

Indicatorii activitatii economice din zona euro s-au mentinut comparativ cu luna trecuta sau au inregistrat o usoara imbunatatire. Este pentru prima data in acest an cand indicele composit al activitatii din zona euro publicat de Markit inregistreaza o crestere. Evolutiile indicatorilor pe ansamblu au fost in linie cu asteptarile pietei, fapt pentru care in ultimele saptamani nici nu am mai avut parte de evolutii spectaculoase pe burse, ci o stagnare sau usoara revenire.

Chiar daca sunt anumite motive de optimism, cred ca pentru moment este prematur sa ma propunt si voi astepta datele economice din aceasta luna pentru a lua o decizie privind reintrarea in piata sau dimpotriva, ramanerea pe cash.

Spun asta pentru ca datele macro la nivel global, agregate de JP Morgan, releva o continuare a deteriorarii, in special pe segmentul productiei industriale, care a intrat in contractie luna trecuta, lucru deloc imbucurator.

De cealalta parte, elementele pozitive sunt stabilizarea activitatii economice din zona euro de luna trecuta si faptul ca economia europeana se afla la un punct destul de coborat incat este greu de crezut ca scaderea economica se mai poate adanci foarte mult de acum incolo.  Privind din perspectiva ciclurilor economice anterioare, am putea asista la o revenire economica si bursiera in cel mult 3 luni de zile.

Taierile efectuate de bancile centrale din zona euro si China la nivelul ratelor de referinta indica faptul ca acestea sunt constiente de pericolul adancirii recesiunii sau incetinirii economice, in cazul Chinei, si fac eforturi pentru redresarea situatiei.

Voi continua sa monitorizez foarte atent situatia de pe plan mondial si posibilele efecte care pot avea repercursiuni atat negative cat si pozitive pentru Romania si bursa de la Bucuresti.

Evolutiile pozitive pe actiunile SIF-urilor sunt alimentate de schimbarile care au loc in cadrul SIF Muntenia. Aici am putea asista la surprize si in continuare.

 

In luna martie toate actiunile din cadrul portofoliului virtual EconomicTimes.ro au fost lichidate pentru conservarea capitalului din cauza semnalelor de deterioare economica de pe plan european.  De atunci banii au fost tinuti 100% cash si pentru prudenta voi continua sa mentin actuala structura.

Strategia mea pe baza de indicatori macro cat si pe baza de medii mobile indica in continuare “vanzare” la nivelul lunii iulie.  Acestea sunt prezentate cu scop orientativ si pot diferi de strategia portofoliului virtual EconomicTimes.ro.

Randamentele care se puteau obtine din martie 2007 pe baza acestor strategii cu un portofoliu pe structura indicelui BET-C, se pot vedea mai jos. Portofoliile implica ramanerea pe actiuni cand aceste strategii dau semnal de cumparare si vanzare lor si pastrarea banilor cash cand semnaleaza vanzare.

 

Aceste strategii nu sunt nici pe departe imune la scaderi insa prin mecanismele lor limiteaza substantial riscul inregistrarii de pierderi in portofoliu. Ocazional voi prezenta ce semnale dau cele doua strategii si cum au evoluat ele in timp. Mai jos se poate vedea o asemenea evolutie simulata in timp a strategiilor.

2 Comentarii

 1. christian spune:

  Va rog sa-mi spuneti cum trasati graficul “evolutiei economice in zona euro” si pe cel al “strategiei indicatorilor macro”.

 2. Cristian Dumitru spune:

  Graficul este trasat pe baza indicatorului acesta
  http://www.bloomberg.com/quote/ECPMICOU:IND/chart
  Activitatea Eurozone (PMI Composite)

  Strategia indicatorilor macro este una cum spune si numele care are la baza doar indicatori macro economici. Ce indicatori si cum functioneaza nu as dori sa fac public pentru ca este o strategie de tranzactionare aflata in teste pe care as putea sa o folosesc in interes propriu pe viitor, dar voi publica ce indica strategia la un moment dat si rezultatele in timp. As mai vrea sa adaug faptul ca desi nu a inregistrat pierderi in perioada de test ea poate sa genereze temporar si pierderi in portofoliu, nu este imuna la scaderi.

Lasati un comentariu