Marti, 03 februarie 2015

Portofoliul virtual EconomicTimes.ro 11 noiembrie – Ramanem in continuare prudenti

Ce este portofoliul virtual al EconomicTimes.ro

Portofoliul virtual al EconomicTimes.ro a fost lansat pe data de 7 octombrie 2011 si este  administrat de editorul publicatiei, Cristian Dumitru.

Pe scurt, strategia pe care o voi pune in practica consta in luarea de pozitii pe actiuni volatile dar lichide de pe piata cand va fi cazul si pozitii de asteptare, cu toti banii cash, in momentele in care riscul va fi prea ridicat pentru a mentine o expunere pe bursa.

Orizontul de timp al portofoliului va fi de circa 6 luni – 1 an de zile, si nu va incerca sa profite de evolutia pe termen de cateva zile pana la doua saptamani, ci in principal de tendinta pe termen mediu a pietei.

Portofoliul este unul cu caracter orientativ si nu ne asumam raspunderea pentru deciziile de investitii pe care le veti lua pe baza acestui material iar autorii siteului isi rezerva dreptul de a detine la anumite momente actiuni prezentate in aceasta sectiune.

Portofoliu virtual

DataCashActiuni
8 Oct. RON 10.000

RON     0

Sold 11 Nov. RON 10.000

RON    0

Randament portofoliu

0%

Randament indici in aceeasi perioada
BET-C

1,21%

BET

0,07%

BET-FI

10,91%

Pietele internationale au inchis saptamana cu aprecieri usoare la nivelul principalilor indici, predominata de stiri pozitive, care au sustinut cresterile pietei de la Bucuresti.

Indicele S&P 500 a inregistrat saptamana aceasta un avans de 1,5%, indicele german DAX a adaugat  1% in timp ce indicele BET s-a apreciat cu 1%.Indicele BET-FI a inchis saptamana cu un avans  impresionant, de 9,7%.

Context de piata

Masurile de reducere a cheltuielilor bugetare la care s-au angajat saptamana aceasta reprezentantii guvernelor din Italia si Franta au contribuit la optimismul de pe bursele din toata lumea insa ameninta si mai mult cresterea economica din regiune, respectiv perspectivele bursei pe temen mai indelungat.

Criza datoriilor suverane este in plina desfasurare iar costul de imprumut al statelor puternic indatorate au atins noi maxime in aceasta saptamana.  Taierea datoriei Greciei nu pare sa fi avut vreun efect asupra randamentelor obligatiunilor grecesti, care au continuat sa creasca. In graficul de mai jos puteti vedea cum au evoluat costurile la obligatiunile pe doi ani ale Frantei, Italiei si Greciei in ultimele 6 luni.

Perspectivele economice din zona euro continua sa fie principalul “driver” al Bursei de la Bucuresti,iar acestea s-au deteriorat continuu in ultima jumatate de an. Nu vad niciun motiv pentru ca situatia sa se schimbe in urmatoarele luni avand in vedere ca statele nu mai au nici forta si nici dorinta de a pompa bani in economie. Mai jos puteti vedea cat de stransa este relatia dintre perspectivele economice ale Europei si evolutia bursei de la Bucuresti.

Singura decuplare a BVB a avut loc in vara anului trecut cand statul a luat masuri dure de austeritate care au redus perspectivele de crestere a economiei interne. Atat timp cat la nivel intern guvernantii nu iau masuri care sa influenteze semnificativ cresterea economica ma astept ca bursa sa continue trendul descendent inceput din primavara acestui an.

Cresterile SIF-urilor din aceasta saptamana nu au avut la baza factori fundamentali, drept pentru care nu le voi lua in calcul ca un semnal de imbunatatire a perspectivelor de crestere viitoare ci doar o reducere “one time” a discountului la care acestea se tranzactioneaza.

Tendinta pe termen mediu, masurata din perspectiva indicatorilor de analiza tehnica, ramane una negativa. Din aceste motive expunerea portofoliului vitual EconomicTimes.ro in actiuni va fi mentinuta in continuare la zero, iar banii vor fi pastrati integral cash.

Evolutii si stiri cu impact pozitiv in aceasta saptamana

  • Proiectul de buget al Romaniei pe 2012 a fost construit luand in calcul o inghetare a salariilor si pensiilor la nivelul de anul acesta. Totodata, bugetul prevede cresterea veniturilor cu 13,5% (foarte optimista – nota personala) si o mentinere a cheltuielilor.
  • Grecia este pe drumul cel bun dupa ce fostul premier a demisionat iar in fruntea Guvernului a fost ales Lucas Papademos, fost vicepresedinte al BCE.
  • Parlamentarii italieni au adoptat saptamana aceasta masuri privind reducerea cheltuielilor bugetare.
  • Agentia S&P a mentinut ratingul Frantei la nivelul de AAA cu perspectiva stabila.
  • Comisia de Buget-Finante a avizat proiectul privind majorarea pragului la SIF-uri de la 1% la 5% din capital. Urmatorul pas este votul proiectului in Parlament.

Evolutii si stiri cu impact negativ in aceasta saptamana

  • Spania a inregistrat in trimestrul al treilea o crestere economica zero, dupa cresteri de 0,3% si 0,2% in precedentele doua trimestre.
  • Comisia Europeana si-a redus estimarile privind cresterea economica in 2012 la nivelul Uniunii Europene, la 0,6% fata de 1,9% cat anticipa anterior. Reprezentantii institutiei nu exclud posibilitatea ca economia europeana sa intre intr-o recesiune puternica si prelungita.
  • Costurile de imprumutat pentru obligatiunile italiene si franceze au atins saptamana aceasta noi valori maxime pentru ultimii ani.

Lasati un comentariu