Marti, 03 februarie 2015

Portofoliul virtual EconomicTimes.ro 17 decembrie – Tineti degetele incrucisate. S-ar putea ca economia europeana sa fi depasit momentul critic

Portofoliu virtual

DataCashActiuni
8 Oct. RON 10.000

RON     0

Sold 17 Dec. RON 10.000

RON    0

Randament portofoliu

0%

 
Randament indici in aceeasi perioada 
BET-C

-5,96%

 
BET

-6,13%

 
BET-FI

16,10%

 

Pietele internationale au inchis saptamana cu scaderi destul de importante. Indicele S&P 500 a inregistrat saptamana aceasta o scadere de 2,8%, indicele german DAX a pierdut 4,8% in timp ce indicele BET-C a coborat cu 2%.Indicele BET-FI a urcat cu 8,6%, sustinut de votarea proiectului de ridicare a pragului la SIFuri.

Comentariu context de piata

“Hold your breath and cross your fingers” (Nu respirati si tineti degetele incrucisate) cum ar spune americanii. Asa s-ar traduce pe scurt datele sondaj initiale venite saptamana aceasta pe plan european, care arata ca economia zonei euro, de care Romania este legata ombilical, si-a redus ritmul de scadere in noiembrie si decembrie. Asta dupa ce in septembrie si octombrie s-a contractat puternic.

Avand in vedere acest lucru nu este exclus ca in viitorul apropiat sa achizitionez actiuni in Portofoliul Virtual EconomicTimes.ro pentru prima data de la lansarea acestuia daca tendinta se va pastra si in ianuarie.

Deocamdata tendinta in planul macro european este una de deteriorare dar sunt sanse destul de bune ca zona euro sa fi depasit momentul cel mai critic, respectiv ritmul cel mai mare de scadere economica si de acum sa inceapa recuperarea. Revenirea este sustinuta de principalele economii ale Europei, Germania si in special de Franta, in timp ce in restul statelor s-a pastrat ritmului actual de scadere.

Dupa socul din august provocat de retrogradarea ratingului SUA si problemele generate de intrarea in incapacitate de plata a Greciei economia europeana a suferit o cadere puternica in septembrie si octombrie.

Intrebarea este daca incetinirea ritmului de scadere din ultimele luni reprezinta doar o calmare a sentimentului investitorilor care s-a transmis si in plan economic sau revenirea este una reala.

Daca revenirea este reala inseamna ca recesiunea va fi una standard sau usoara, cu o scadere economica in trimestrul IV si trimestrul I din 2012, urmata de o crestere economica in urmatoarele trimestre.

De ce este atat de important depasirea acestui moment critic in plan economic ? Pentru ca de obicei dupa acest moment orice raliu al burselor poate avea fundamente economice si de obicei bursa anticipeaza sfarsitul recesiunii iar bursa de la Bucuresti nu poate decat sa urmeze tendinta de pe plan european.

Pentru moment imi voi mentine precautia si expunerea portofoliului vitual EconomicTimes.ro in actiuni va fi in continuare zero, iar banii vor fi pastrati integral cash.

Evolutii si stiri cu impact pozitiv in aceasta saptamana

  • Indicatorul sondaj care reflecta activitatea economica din industrie si servicii la nivelul zonei euro s-a imbunatatit in decembrie, la 47,9 de puncte, fata de 47 de puncte in noiembrie si 46,5 de puncte in octombrie. Indicatorul activitatii industriale a crescut in decembrie pentru prima data din luna aprilie a anului curent.
  • Germania, Franta si Marea Britanie urmeaza sa finanteze FMI cu 100 de miliarde de euro din suma totala de 200 miliarde de euro ce a fost propusa la summitul UE.
  • Increderea investitorilor germani in economie a crescut pentru prima data in ultimele 10 luni in luna decembrie, potrivit Centrului European de Cercetare Economica ZEW.

Evolutii si stiri cu impact negativ in aceasta saptamana

  • Agentia de evaluare financiara Moody’s a decis reducerea ratingului Belgiei cu doua trepte.
  • Agenţia de evaluare Fitch a retrogradat perspectiva de rating a Frantei de la “neutru” la “negativ”.  Alte state in pericol de a fi retrogradate sunt  de Fitch sunt Spania, Italia,Belgia,Slovenia, R.Cipru si Irlanda.

Ce este portofoliul virtual al EconomicTimes.ro

Portofoliul virtual al EconomicTimes.ro a fost lansat pe data de 7 octombrie 2011 si este  administrat de editorul publicatiei, Cristian Dumitru.

Pe scurt, strategia pe care o voi pune in practica consta in luarea de pozitii pe actiuni volatile dar lichide de pe piata cand va fi cazul si pozitii de asteptare, cu toti banii cash, in momentele in care riscul va fi prea ridicat pentru a mentine o expunere pe bursa.

Orizontul de timp al portofoliului va fi de circa 6 luni – 1 an de zile, si nu va incerca sa profite de evolutia pe termen de cateva zile pana la doua saptamani, ci in principal de tendinta pe termen mediu a pietei.

Portofoliul este unul cu caracter orientativ si nu ne asumam raspunderea pentru deciziile de investitii pe care le veti lua pe baza acestui material iar autorii siteului isi rezerva dreptul de a detine la anumite momente actiuni prezentate in aceasta sectiune.

 

Un comentariu

  1. dani spania spune:

    Nu ar strica de loc. sa ai dreptate.Increderea consumatorului german este in crestere si parca CDS -urile sunt in cadere .Haideti romani pe bursa sa ridicam economia asta odata si scoateti banii de la ciorapi!

Lasati un comentariu