Vineri, 03 ianuarie 2014

Portofoliul virtual EconomicTimes.ro – 18 mai. Cat mai tine scaderea bursei ?

Portofoliu virtual

DataCashActiuni
8 Oct. 201110.000 RON0 RON
Sold 24 ian. 20125,3 RON9.994,7 RON
Sold 22 mar. 201210.104 RON0 RON
Sold 18 mai 201210.104 RON0 RON
Randament portofoliu2,05%
Randament portofoliu (cu 0,5% comision tranzactionare)1,04%
Randament indici in aceeasi perioada (8 oct 2011– 18 mai 2012)
BET-C-4,54%
BET2,24%
BET-FI18,48%

Comentariu context de piata

Un proverb spunea “Paza buna trece primejdia rea”

In materialul de luna trecuta intitulat “Europa aterizeaza din nou si bursa odata cu ea” atrageam atentia asupra faptului ca bursa ar putea avea de suferit din cauza deteriorarii economice din zona euro a carei relansare pare ca se lasa mult asteptata fapt pentru care am decis sa raman in continuare pe cash cu portofoliul virtual EconomicTimes.ro. Tot atunci spuneam ca un nivel al indicelui BET-C de 2650 de puncte ar fi fost mai apropiat de realitatile economice curente.

De atunci indicele BET-C s-a corectat cu 12% si a ajuns astazi la 2.622 de puncte. Indicele BET-FI, care include SIF-urile si Fondul Proprietatea a coborat cu 17,3%, in parte si ca urmare a trecerii perioadei de dividende.

Sunt premise in continuare ca activitatea economica sa se deterioareze chiar daca majoritatea proiectiilor analistilor internationali se asteapta la o stabilizare a situatiei. Amintesc faptului ca datele pe ultimele doua luni ale sondajelor activitatii economice au venit cu mult sub asteptarile analistilor.

Daca trendul actual va continua bursa se va ajusta in consecinta pe paliere de pret mai mici fapt pentru care voi continua sa adopt o atitudine prudenta si sa nu iau pozitii pe actiuni in portofoliul virtual EconomicTimes.ro.  Din 22 martie acest portofoliu a trecut de la o expunere de aproape 100% pe actiuni la 100% cash.

Este greu de anticipat cat si daca actiunile se vor mai corecta. Tot ce pot spune este ca nivelele actuale de pret par rezonabile in prezent daca economia din zona euro se va opri din deteriorare. Datele de saptamana viitoare ar putea furniza indicii importante cu privire la acest lucru.

Deocamdata sunt premise sa vedem in trimestrul II o scadere economica pe plan european pentru ca situatia din prezent este mai proasta decat in primele trei luni din acest an cand activitatea parea ca-si revine.

Cred ca presa si analistii pun prea mare pret pe situatia din Grecia si prezinta eronat faptul ca aceasta a condus la caderea bursei pentru ca o iesire a Greciei din zona euro este putin probabila, mai ales dupa ultima restructurare a datoriilor de la inceputul anului.

In acest moment atat strategia mea pe baza de indicatori macro cat si pe baza de medii mobile indica “vanzare”.

Randamentele care se puteau obtine din martie 2007 pe baza acestor strategii cu un portofoliu pe structura indicelui BET-C, se pot vedea mai jos. Portofoliile implica ramanerea pe actiuni cand aceste strategii dau semnal de cumparare si vanzare lor si pastrarea banilor cash cand semnaleaza vanzare.

Aceste strategii nu sunt nici pe departe imune la scaderi insa prin mecanismele lor limiteaza substantial riscul inregistrarii de pierderi in portofoliu. Ocazional voi prezenta ce semnale dau cele doua strategii si cum au evoluat ele in timp. Mai jos se poate vedea o asemenea evolutie simulata in timp a strategiilor.

Ce este portofoliul virtual al EconomicTimes.ro

Portofoliul virtual al EconomicTimes.ro a fost lansat pe data de 7 octombrie 2011 si este  administrat de editorul publicatiei, Cristian Dumitru.

Pe scurt, strategia pe care o voi pune in practica consta in luarea de pozitii pe actiuni volatile dar lichide de pe piata cand va fi cazul si pozitii de asteptare, cu toti banii cash, in momentele in care riscul va fi prea ridicat pentru a mentine o expunere pe bursa.

Orizontul de timp al portofoliului va fi de circa 6 luni – 1 an de zile, si nu va incerca sa profite de evolutia pe termen de cateva zile pana la doua saptamani, ci in principal de tendinta pe termen mediu a pietei.

Portofoliul este unul cu caracter orientativ si nu ne asumam raspunderea pentru deciziile de investitii pe care le veti lua pe baza acestui material iar autorii siteului isi rezerva dreptul de a detine la anumite momente actiuni prezentate in aceasta sectiune.

Lasati un comentariu