Marti, 03 februarie 2015

Portofoliul virtual EconomicTimes.ro 18 noiembrie – De ce continua sa scada bursele desi nu s-a intamplat niciun dezastru ?

Ce este portofoliul virtual al EconomicTimes.ro

Portofoliul virtual al EconomicTimes.ro a fost lansat pe data de 7 octombrie 2011 si este  administrat de editorul publicatiei, Cristian Dumitru.

Pe scurt, strategia pe care o voi pune in practica consta in luarea de pozitii pe actiuni volatile dar lichide de pe piata cand va fi cazul si pozitii de asteptare, cu toti banii cash, in momentele in care riscul va fi prea ridicat pentru a mentine o expunere pe bursa.

Orizontul de timp al portofoliului va fi de circa 6 luni – 1 an de zile, si nu va incerca sa profite de evolutia pe termen de cateva zile pana la doua saptamani, ci in principal de tendinta pe termen mediu a pietei.

Portofoliul este unul cu caracter orientativ si nu ne asumam raspunderea pentru deciziile de investitii pe care le veti lua pe baza acestui material iar autorii siteului isi rezerva dreptul de a detine la anumite momente actiuni prezentate in aceasta sectiune.

Portofoliu virtual

DataCashActiuni
8 Oct. RON 10.000

RON     0

Sold 18 Nov. RON 10.000

RON    0

Randament portofoliu

0%

Randament indici in aceeasi perioada
BET-C

-1,47%

BET

-2,80%

BET-FI

22,41%

Pietele internationale au inchis saptamana cu scaderi importante la nivelul principalilor indici care au afectat indicii pietei de la Bucuresti.

Indicele S&P 500 a inregistrat saptamana aceasta o scadere de 2,1%, indicele german DAX a coboratu cu 2,7% in timp ce indicele BET a pierdut 2,9%.Indicele BET-FI a inchis saptamana cu un avans impresionant, de 10,4%.

Context de piata

Cei care au urmarit bursa saptamana aceasta s-ar putea intreba pe buna dreptate de ce pietele continua sa scada desi agentiile de presa se chinuie sa “inventeze” tot felul de motive din ce in ce mai puerile pentru evolutia dezastruoasa a actiunilor.

Pararea mea personala este ca cea mai mare temere in acest moment este legata de sustenabilitatea imprumuturilor statelor puternic indatorate din zona euro in fata recesiunii care se anunta.

Evolutia din prezent a costului imprumuturilor la obligatiunile Italiei, Frantei, Spaniei si Porlugaliei ar putea parea la o prima vedere exagerata, dar cine va finanta aceste state care au datorii de mii de miliarde de euro anul viitor cand foarte probabil toate tarile vor avea deficite bugetare mai mari din cauza scaderii veniturilor ?

Saptamana aceasta a sarit in ajutorul unor state FMI, organizatie internationala care ajuta statele indatorate sa se finanteze la costuri sub cele ale pietei din prezent cu pretul continuarii reformelor. Totusi si FMI are limitele sale, iar banii ar putea sa nu ajunga pentru toata lumea. Acesta este principalul risc pe care investitorii il iau in calcul in aceste saptamani. Pentru ca banii sunt putini si cererea statelor va creste in perioada urmatoare, costul imprumuturilor au urcat vertiginos si a pus presiune pe pretul actiunilor.

De ce ? Pentru ca banii acestia care se duc in pierderile bancilor si pentru acoperirea deficitelor statelor vor frana cresterea economica.

Cresterea de 4,5% a Romaniei pe trimestrul trei nu va ajuta prea mult economia anul viitor, cand industria va suferi din cauza exporturilor si agricultura are sanse mici sa mai repete recolta din 2011. De fapt datele arata ca deficitul de balanta comeriala este tot mai mare pe masura ce economia creste la un ritm mai accelerat, in ciuda reducerii deficitului bugetar.

Perspectivele economice sumbre din zona euro sunt principala amenintare si din cauza aceasta expunerea portofoliului vitual EconomicTimes.ro in actiuni va fi mentinuta in continuare la zero, iar banii vor fi pastrati integral cash.

Evolutii si stiri cu impact pozitiv in aceasta saptamana

 • Economia Romaniei a avansat in trimestrul trei cu 4,5% fata de acelasi trimestru din 2010, dupa ce urcase cu 1,9% in trimestrul anterior, arata estimarile initiale ale Institutului National de Statistica (INS).
 • Un indice al Conference Board care arata perspectivele pe urmatoarele 3-6 luni ale economiei americane a crescut cu 0,9% in octombrie, dupa o crestere de 0,1% inregistrata in septembrie.
 • Japonia a iesit din recesiune dupa un avans puternic al economiei in trimestrul al treilea, de 1,5% fata de trimestrul anterior.
 • Oficiali europeni au avut discutii despre posibilitatea ca BCE sa finanteze FMI in vederea sustinerii financiare a tarilor cu probleme din zona euro.

Evolutii si stiri cu impact negativ in aceasta saptamana

 • Guvernul Ungariei vrea sa sa se imprumute de la FMI de teama cresterii costurilor de finantare pe piata internationala. Ungaria s-a mai imprumutat si in 2008 cu 20 mld. euro de la FMI pentru a rezista recesiunii care s-a manifestat pe plan global.
 • Fitch a lansat un avertisment privind riscul ca bancile americane sa fie afectate de criza datoriilor din Europa din cauza expunerii mari pe care o au unele dintre ele in zona euro.
 • Producţia industriala la nivelul zonei euro a scazut puternic in luna septembrie, cu 2% fata de august si in cele 27 de state europene s-a redus cu 1,3%.
 • Economia celor 27 de state europene a crescut in trimestrul al treilea cu 0,2%, aceeasi ca in trimestrul anterior. Economia germana sifranceza au cunoscut un usor reviriment, care a fost contrabalansat insa de deterioarea economica a statelor afectate de criza, precumPortugalia, Spania, Grecia si Irlanda.

3 Comentarii

 1. Christian spune:

  E suficient sa tineti banii (chiar virtuali)  cash in lei? Sau trebuie diversificat cash-ul?

 2. Cristian Dumitru spune:

  Cred ca este destul de mare probabilitatea ca leul sa se deprecieze in continuare insa nu am vrut sa complic lucrurile prea mult, mai ales pentru incepatori. Banii trebuie sa fie acolo pregatiti pentru momentul cand se iveste oportunitatea sa reintrii in piata si in plus mai este vorba si de comisionele de schimb valutar si transfer bancar.
  Aceeasi discutie este si cu banii cash varianta tinerii lor in depozite bancare, fonduri monetare, sau obligatiuni cat timp nu stau pe bursa. Cateva zile in care nu-i ai la indemana sa-i poti plasa la timp pot face diferenta insa nu este cea mai proasta idee. Combinatii se pot gasi.

 3. zdanut spune:

  de ce nu organizati un concurs pentru cititori ?sa investeasca virtual si sa oferiti mici premii….ce ziceti

Lasati un comentariu