Marti, 03 februarie 2015

Portofoliul virtual EconomicTimes.ro 2 decembrie – Este raliul burselor din ultima saptamana unul de durata ?

 Portofoliu virtual

DataCashActiuni
8 Octombrie RON 10.000

RON     0

Sold 2 Decembrie RON 10.000

RON    0

Randament portofoliu

0%

Randament indici in aceeasi perioada
BET-C

-4,10%

BET

-4,5%

BET-FI

10,18%

Pietele internationale au inchis saptamana cu cele mai mari cresteri saptamanale din ultima perioada care au sustinut si indicii bursei de la Bucuresti. Indicele S&P 500 a inregistrat saptamana aceasta un avans de 7,2%, indicele german DAX a plusat cu 9,9% in timp ce indicele BET-C a adaugat 1,9%.Indicele BET-FI a pierdut 0,2% saptamana aceasta.

Comentariu context de piata

Revenirea temporara a burselor despre care vorbeam in urma cu o saptamana iata ca a avut loc, chiar daca magnitudinea acesteia probabil ca a luat prin surprindere pe foarte multi investitori, inclusiv pe mine.

La baza cresterilor a stat se pare decizia bancilor centrale din principalele state de pe plan mondial de a lua masuri pentru pre­ve­nirea unui deficit de lichiditati in sistemul financiar mondial, si de a re­duce costului imprumuturilor de ur­genta in dolari pentru bancile euro­pene.

Actiunile bancare au crescut puternic, insa multe burse europene din afara zonei euro nu au beneficiat decat marginal de aceste cresteri.

Cauza ? Decizia ajuta mai mult sistemul bancar dar nu face mai nimic pentru starea de fapt a economiilor, care se indreapta spre recesiune, motiv care ma face sa cred ca aprecierile sunt numai de moment si bursele isi vor continua tendinta descendenta pe termen mediu inceputa in aprilie.

Datele venite saptamana aceasta din SUA sunt imbucuratoare insa pana in prezent accelerarea economiei SUA nu pare sa ajute activitatea din zona euro. Ramane de vazut care vor fi efectele acestor divergente economice in urmatoarele luni.

Inrautatirea perspectivelor economice din zona euro reprezinta principala amenintare pentru economia romaneasca si implicit pentru piata de capital autohtona iar din cauza aceasta expunerea portofoliului vitual EconomicTimes.ro in actiuni va fi mentinuta in continuare la zero, iar banii vor fi pastrati integral cash.

Evolutii si stiri cu impact pozitiv in aceasta saptamana

  • Fed a redus costul finantarii de urgenta in dolari a bancilor europene cu 0,5%, la nivelul ratei overnight plus 0,5%, iar programul a fost prelungit pana in februarie 2013.
  • Indicatorul care reflecta perspectivele economice ale SUA emis de Institute Supply of Management (ISM) a revenit in noiembrie la 52,7 puncte de la nivelul de 50,8 puncte in luna precedenta. Un nivel de peste 50 de puncte semnifica crestere economica, iar sub 50 de puncte scadere economica.
  • Rata somajului in SUA a coborat la 8,6% in luna noiembrie fata de o rata de 9% in luna precedenta.

Evolutii si stiri cu impact negativ in aceasta saptamana

  • Un indice la nivelul lunii noiembrie arata ca productiaindustriala din China s-a contractat luna trecuta pentru prima data din luna februarie a anului 2009, in timpul ultimei recesiuni globale. Indicele PMI a coborat la 49 de puncte, fata de 50,4 puncte in luna precedenta.
  • Indicii compusi de Organizatia pentru Cooperarea si Dezvoltarea Economica (OECD) privind perspectivele economice la nivelul lunii septembrie arata o continuare a deteriorarii in toate economiile majore. Cu exceptia SUA, toate economiile majore se afla sub potentialul lor de crestere pe termen lung.
  • S&P a mentinut ratingul Romaniei in categoria “junk” si a redus cu o treapta ratingul pentru imprumuturile in lei.
  • Fitch a revizuit perspectiva ratingului de tara al SUA la negativa insa continua sa mentina ratingul la nivelul cel mai inalt AAA.
  • Ungaria a fost retrogradata de agentia de rating Moody’s, la categoria ”junk”


Ce este portofoliul virtual al EconomicTimes.ro

Portofoliul virtual al EconomicTimes.ro a fost lansat pe data de 7 octombrie 2011 si este  administrat de editorul publicatiei, Cristian Dumitru.

Pe scurt, strategia pe care o voi pune in practica consta in luarea de pozitii pe actiuni volatile dar lichide de pe piata cand va fi cazul si pozitii de asteptare, cu toti banii cash, in momentele in care riscul va fi prea ridicat pentru a mentine o expunere pe bursa.

Orizontul de timp al portofoliului va fi de circa 6 luni – 1 an de zile, si nu va incerca sa profite de evolutia pe termen de cateva zile pana la doua saptamani, ci in principal de tendinta pe termen mediu a pietei.

Portofoliul este unul cu caracter orientativ si nu ne asumam raspunderea pentru deciziile de investitii pe care le veti lua pe baza acestui material iar autorii siteului isi rezerva dreptul de a detine la anumite momente actiuni prezentate in aceasta sectiune.

Ce semnale dau indicatorii tehnici si macro privind evolutia bursei in decembrie ?

Media mobila la sase luni a continuat sa scada in noiembrie, semnaland ramanerea pe pozitii de “cash” sau “vanzarea” titlurilor din portofoliu pentru luna decembrie. Media mobila a dat un semnal de vanzare pentru a cincea luna la rand.

Indicele macro dezvoltat personal a coborat pentru cea de-a saptea luna la rand in noiembrie, si semnaleaza in continuare ramanerea pe pozitii de “cash” sau “vanzarea” actiunilor din portofoliu.

Randamentele (exclus costuri de tranzactionare) care s-ar fi putut obtine in perioada martie 2007 – prezent punand in practica aceste semnale luna de luna sunt ilustrate mai jos atat numeric cat si in comparatie cu randamentul adus in aceeasi perioada de indicele general al bursei, BET-C.

Lasati un comentariu