Vineri, 03 ianuarie 2014

Portofoliul virtual EconomicTimes.ro – 22 martie – Lichidam actiunile. Relansarea economica se lasa asteptata

Portofoliu virtual

Data

Cash

Actiuni

8 Oct. 2011

10.000 RON

0 RON

Sold 24 ian. 2012

5,3 RON

9.994,7 RON

Sold 26 mar. 2012

10.104 RON

0 RON

Randament portofoliu

2,05%

Randament portofoliu (cu 0,5% comision tranzactionare)

1,03%

Randament indici in aceeasi perioada (8 oct 2011–15 mar 2012)
BET-C

8,49%

BET

13,71%

BET-FI

43,25%

 Comentariu context de piata

Ceea ce parea a fi la inceputul anului o comedie buna, s-a transformat repede intr-un film de groaza prost, din cauza agravarii situatiei economice de pe plan international iar in virtutea conservarii capitalului, care este o prioritate, am decis sa lichidez actiunile din portofoliul virtual EconomicTimes.ro si sa raman pe cash.

Chiar si dupa recentele corectii cresterea bursei romanesti pare rupta din contextul economic actual.

Practic asistam in acest moment la o volatilitate fara precedent a activitatii economice din zona euro ceea ce face foarte impredictibila evolutia bursei in ansamblu. Din cauza incertitudinii foarte ridicate, pana la clarificarea situatiei cred ca este de cuviinta sa raman prudent mai ales ca valul de relansare din debutul anului nu s-a incadrat foarte bine in peisajul de la finalul anului trecut insa nici nu l-am putut ignora.

Ceea ce se poate spune cu certitudine in acest moment este ca in primul trimestru al acestui an economia zonei euro a intrat in recesiune asa cum este definita pur de economisti, dupa inca o contractie de 0,1 – 0,2% estimata de Markit care nu s-a inselat nici in ceea ce priveste contractia din ultimul trimestru al anului trecut.

Romania nu are cum sa scape de valul recesiunii de pe plan european, iar companiile romanesti sunt direct afectate, in prima faza mai ales cele de export insa apoi si cele care se bazeaza pe cererea interna.

Nu ramane decat sa vedem in continuare daca recesiunea europeana se adanceste, lucru care pare sa fie mai probabil urmarind evolutia productiei industriale din China. Si SUA a raportat in februarie date dezamagitoare, astfel ca aproape toate marile economii au dat semne de slabiciune in ultimele doua luni.

Daca situatia continua sa se inrautateasca pe plan mondial orice fundamente ale companiilor romanesti nu mai au nicio relevanta, tocmai de aceea am preferat sa ramanem pe cash.

Mai jos se poate observa cum a reactionat bursa la slabiciunea recenta a indicatorilor macro din zona euro, bursa fiind foarte corelata cu ce se intampla pe plan european. Anul electoral si majorarea salariilor bugetarilor ar trebui sa dea un imbold anul acesta economiei si bursei insa fara o relansarea economica externa activitatea pe plan intern nu poate sa se relanseze cu adevarat.

Ce este portofoliul virtual al EconomicTimes.ro

Portofoliul virtual al EconomicTimes.ro a fost lansat pe data de 7 octombrie 2011 si este  administrat de editorul publicatiei, Cristian Dumitru.

Pe scurt, strategia pe care o voi pune in practica consta in luarea de pozitii pe actiuni volatile dar lichide de pe piata cand va fi cazul si pozitii de asteptare, cu toti banii cash, in momentele in care riscul va fi prea ridicat pentru a mentine o expunere pe bursa.

Orizontul de timp al portofoliului va fi de circa 6 luni – 1 an de zile, si nu va incerca sa profite de evolutia pe termen de cateva zile pana la doua saptamani, ci in principal de tendinta pe termen mediu a pietei.

Portofoliul este unul cu caracter orientativ si nu ne asumam raspunderea pentru deciziile de investitii pe care le veti lua pe baza acestui material iar autorii siteului isi rezerva dreptul de a detine la anumite momente actiuni prezentate in aceasta sectiune.

8 Comentarii

 1. mihai spune:

  Te-ai grabit ca ai vandut Condmag. Cred ca prin aprilie-mai o sa fie surprize pe COMI.

 2. christian spune:

  Surprize pe Comi? Tot timpul pot fi surprize pe Comi de aceea nu cred ca merita investit. Cand actionarii majoritari nu-si vad de interesul companiei ci de alte interese apar suprize pentru minoritari. Pe actiuni de acest gen e ca la Loto…

 3. alex spune:

  Cine cumpara acum AZO are cel putin 11% in 3 luni,consider ca nu e de neglijat intrucat 11% nu se obtin ca depozit intr-un an de zile,deci cumpara si tu de toti banii AZO si maresti randamentul la peste 10%,personal n vad niciun risc si ma astept sa vad AZO la 2 lei in cateva saptamani.

 4. alex spune:

  Pt Mihai:Cum tu vezi motive de cumparare pe Comi asa vad si altii de vanzare,pana una alta COMI are probleme care se reflecta in pretul actiuni.Stai linistit ca sunt foarte multi bani in piata si daca COMI ar fi de cumparat am vedea si noi volume mari si cresteri,in vremuri incerte cum se intampla acum analiza tehnica e la putere si cea fundamentala nu mai valoreaza nimic.Strategia cumpara ieftin si vinde scump e o greseala pt ca poti ramane blocat toata viata si preturile mari din 2007 sunt istorie si nu se vor mai repeta.

 5. mihai spune:

  Pentru Alex…….tu probabil cumperi scump si vinzi ieftin, de vreme ce inversul acestei operatiuni ti se pare o greseala.

 6. bogdan spune:

  Vad niste alegeri foarte neinspirate in portofoliu. Unde sunt SNP, FP, SIF3, chiar si AZO? Care este scopul portofoliului: castig pe termen lung sau speculatie? Daca se mergea pe oricare din BET-uri se castiga mult mai mult. Faptul ca portofoliul asta a dat gres nu are pre mare relevanta relativ la cresterea economica.Momentul cumpararii a fost bun, alegerea activelor a fost cam nefericita. Poate mai faci o incercare acum :-) .

 7. dobitocu' spune:

  Daca vreti adrenalina, bagati-va pe ELGS, ca de mult nu au mai fost sub 0.3 lei.
  E foarte riscant, insa niciodata nu se stie cand vor urca pana la 1 leu, cum a fost anul trecut.

 8. bogdan spune:

  Nici CMP su ar fi rau

Lasati un comentariu