Vineri, 03 ianuarie 2014

Portofoliul virtual EconomicTimes.ro – 23 aprilie. Europa aterizeaza din nou si bursa odata cu ea

Portofoliu virtual

DataCashActiuni
8 Oct. 201110.000 RON0 RON
Sold 24 ian. 20125,3 RON9.994,7 RON
Sold 22 mar. 201210.104 RON0 RON
Sold 23 apr. 201210.104 RON0 RON
Randament portofoliu2,05%
Randament portofoliu (cu 0,5% comision tranzactionare)1,04%
Randament indici in aceeasi perioada (8 oct 2011–23 apr. 2012)
BET-C7,17%
BET14,74%
BET-FI40,89%

Comentariu context de piata

Aterizarea lina a economiei zonei euro pare sa prinda contur in contextul datelor care au venit astazi pe luna aprilie, care arata ca nivelul activitatii din sectorul industrial al acestei regiuni a atins cel mai coborat nivel din iulie 2009, adica aproape trei ani.

Datele oficiale de pe piata germana, principalul motor de crestere al zonei euro, au aratat ca in luna februarie sectorul de constructii din aceasta tara s-a prabusit cu 17% fata de ianuarie, cel mai mare declin din UE. Din cauza dimensiunii foarte mari a economiei germane,  datele la nivelul zonei euro au indicat o contractie puternica, de 7,1% a sectorului de constructii si piata a atins cel mai mic nivel din datele stranse de Eurostat incepand cu anul 2003.

Bursa a inregistrat corectii usoare in ultimele doua saptamani, indicele BET-C pierzand circa 3% din valoare.

Nu exclud insa ca in perioada urmatoare corectiile de pe piata romaneasca sa se accentueze dat fiind contextul extern.

Pe plan intern este de asteptat ca anul electoral si masurile populiste de crestere a salariilor in sectorul bugetar sa contribuie pozitiv la consum si la cresterea economica, lucru care evident a fost luat in calcul de investitori prin cresterile puternice ale bursei de la inceputul anului. Ofertele importante de actiuni care se anunta anul acesta ar putea sa mai aduca investitori straini pe piata.

Ramane de vazut insa care din aceste forte, cea interna sau cea externa, va fi mai puternica si isi va pune amprenta asupra evolutiei generale a pietei. Eu personal as paria pe contextul extern.

Pe data de 22 martie am decis sa lichidez actiunile din portofoliul virtual EconomicTimes.ro fapt ce s-a dovedit cel putin pana in acest moment o miscare buna pentru ca in caz contrar randamentul portofoliului ar fi devenit negativ, de -5,3% fata de profitul de 1% inregistrat in acest moment. Voi continua sa raman pe cash pana la noi semne de imbunatatire a contextului bursier.

Decizia de lichidare a portofoliului din martie a avut la baza conservarea capitalului si indicatorii macro mult sub asteptari inregistrati pe plan european din luna martie care au continuat si in aprilie. Practic asteptarile analistilor,care anticipau o revenire, au fost mult superioare datelor economice, desi si luna trecuta acestia au fost luati puternic prin surprindere.

Strategia mea pe baza de indicatori macro indica in acest moment “vanzare” pentru luna mai, in timp ce strategia pe baza de medie mobila continua sa semnaleze “cumparare”.  De obicei strategia pe baza de indicatori macro da semnale mai timpurii.

Randamentele care se puteau obtine din martie 2007 pe baza acestor strategii cu un portofoliu pe structura indicelui BET-C, se pot vedea mai jos. Portofoliile implica ramanerea pe actiuni cand aceste strategii dau semnal de cumparare si vanzare lor si pastrarea banilor cash cand semnaleaza vanzare.

 

Aceste strategii nu sunt nici pe departe imune la scaderi insa prin mecanismele lor limiteaza substantial riscul inregistrarii de pierderi in portofoliu. Ocazional voi prezenta ce semnale dau cele doua strategii si cum au evoluat ele in timp. Mai jos se poate vedea o asemenea evolutie simulata in timp a strategiilor.

 

 

Ce este portofoliul virtual al EconomicTimes.ro

Portofoliul virtual al EconomicTimes.ro a fost lansat pe data de 7 octombrie 2011 si este  administrat de editorul publicatiei, Cristian Dumitru.

Pe scurt, strategia pe care o voi pune in practica consta in luarea de pozitii pe actiuni volatile dar lichide de pe piata cand va fi cazul si pozitii de asteptare, cu toti banii cash, in momentele in care riscul va fi prea ridicat pentru a mentine o expunere pe bursa.

Orizontul de timp al portofoliului va fi de circa 6 luni – 1 an de zile, si nu va incerca sa profite de evolutia pe termen de cateva zile pana la doua saptamani, ci in principal de tendinta pe termen mediu a pietei.

Portofoliul este unul cu caracter orientativ si nu ne asumam raspunderea pentru deciziile de investitii pe care le veti lua pe baza acestui material iar autorii siteului isi rezerva dreptul de a detine la anumite momente actiuni prezentate in aceasta sectiune.

10 Comentarii

 1. Flo spune:

  Interesant, pacat ca in ultimul timp articolele de pe acest site au fost mai putin numeroase…
  In portofoliul virtual de la inceputul anului ati optat pt. CMP si COMi care s-au depreciat destul de mult din momentul in care ati decis sa treceti pe cash. Puteti estima va rog niveluri ceva mai puternice de suport pt. aceste doua actiuni?
  Multumesc.

 2. cel mai tare detergent spune:

  cu alte cuvinte ar trebui sa renuntati la aceste demonstratii! 1% in peste 5 luni… cam cat obtin sigur de la banca in 2 luni.

 3. Cristian Dumitru spune:

  Nu cred ca exista praguri sub care actiunile sa nu coboare insa cu cat scad mai mult cu atat cresc perspectivele ca la o revenire ulterioara aprecierea sa fie unu insemnata.
  Din perspectiva pur tehnica probabil ca pragul de 0,4 lei la care se afla Compa acum este destul de puternic. Pentru COMI posibil sa existe mai mult interes undeva in preajma minimelor din anul 2009 daca grupul Dafora nu se confrunta cu probleme de lichiditate.
  Indicii privind aceste niveluri suport sunt date si de aparitia unor volume de tranzactionare importante. Si cand zic importante ma refer la numar de actiuni tranzactionate, nu la valoare, care este oricum scazuta din cauza preturilor mici de tranzactionare. De exemplu s-au cumparat foarte multe actiuni Compa in 2009 in jur de 0,1 lei.

 4. Cristian Dumitru spune:

  Adevarat. Numai ca n-ati pus la socoteala si comisoanele bancare. Eu am pus comisioanele de vanzare/cumparare. Daca asteptati rezultate dupa 6 luni bursa nu este pentru dumneavoastra.
  A fost un context deosebit de dificil in ultimele cinci luni pe bursa si oricum
  nu trebuie sa judecati pe nimeni dupa o performanta pe 6 luni.
  Cel mai bun manager de fond, John Paulson a pierdut anul trecut 38% din banii investitorilor, aproape 10 mld. dolari insa in ultimii 10 ani a facut un randament de 78.2% si ramane unul dintre cei mai buni manageri de fond din istorie.
  Suntem aici pentru a invata care sunt cele mai bune strategii si oricum diferenta este foarte mica. Diferente de +-10% sunt nesemnificative pentru volatilitatea de pe bursa.

 5. mult succes spune:

  La randamentul cele 2 metode de strategii(indicatori macro si medie mobila) trebuie scazut comisionul,sunt sigur ca strategia indicatorilor macro necesita tranzactii destul de ,,dese” si deci randamentul final e mult mai mic,maxim 80-90%,a fost o stire de ex ca cei care au cumparat sif in 2000 si au aplicat orice medie mobila ar fi avut in 2010 acelasi randament cu ,,buy and hold” datorita comisioanelor de tranzactionare.

 6. Cristian Dumitru spune:

  10 tranzactii pe indicatori macro si 6 pe media mobila fix in 5 ani de zile. Eu zic ca sunt costuri de tranzactionare mici raportat la rezultate. Si da, pe termen lung utilizand media mobila ar trebui sa ai cam acelasi randament. Dar exista un dar. Daca vrei ca pe termen de cativa ani sa nu te trezesti ca pierzi 80% din bani din cauza unui crah si vrei sa ai o oarecare stabilitate si o volatilitate mai mica a portofoliului folosesti media mobila.

 7. dani spune:

  Bune si necesare analizele d-vstra.Haideti cu mai multe articole de acest gen si in general cu discutii despre emitenti.Ce ziceti de FP?

 8. traian spune:

  sincer,nu am vazut portofoliu mai slab in perioada asta;ar trebui pus la rubrica:asa nu!

 9. Cristian Dumitru spune:

  Vreti sa vedeti performantele fondurilor mutuale de la noi carora le dati bani sa va administreze banii ?
  Astea sunt:
  Fond % ultimele 12 luni
  Omninvest -26,7%
  Certinvest XT Index -10,7%
  Raiffeisen Prosper -9,0%
  Certinvest BET Index -12,1%
  BCR Expert -11,3%
  KD Maximus -16,4%
  Raiffeisen Romania Actiuni -14,3%
  BT Maxim -24,4%
  BT Index -17,8%
  Index Europa -13,0%
  OTP AvantisRO -13,9%
  iFond Actiuni -21,4%
  Active Dinamic -34,6%
  Certinvest BET-FI Index -5,4%

  Nu va mai arat si pe ultimii cinci ani pentru ca o sa va speriati si nu o sa mai investiti niciodata in actiuni.
  Imi va fi foarte greu sa dobor aceste recorduri.

 10. dani spune:

  http://www.pontbursier.ro/
  Haideti cand aveti timp cu noi la o poveste pe saitul de mai sus .Toata stima pt munca d-vstra .

Lasati un comentariu