Marti, 03 februarie 2015

UPDATE Portofoliul virtual EconomicTimes.ro 27 ianuarie – Dobanda pe un an la banca in trei zile

Portofoliu virtual

DataCashActiuni
8 Oct. 2011

RON 10.000

RON     0

Sold 24 ian. 2012

RON  5,3

RON

9.994,7

Sold 27 ian. 2012

RON  5,3

RON

10.619

Randament portofoliu

6,2%

Randament indici in aceeasi perioada
BET-C

3,80%

BET

4,76%

BET-FI

30,58%

Pietele internationale au inregistrat de la inceputul anului cresteri importante, de circa 10,4% pe indicele german DAX si de 5,3% pe indicele francez CAC 40. Piata din SUA a urcat cu 4,1% in cateva saptamani. Pe piata de la Bucuresti indicii BET si BET-C au castigat circa 9% iar indicele BET-FI a adaugat 14,1%.

Contextul macro la nivel european cat si mondial s-a imbunatatit semnificativ in ultimele luni fapt pentru care am decis pe data de 24 ianuarie sa includ actiuni in portofoliul virtual EconomicTimes.ro pentru prima data de la lansarea lui la inceputul lunii octombrie a anului trecut.

 

Structura portofoliuVolumPret achizitie (lei/actiune)Valoare achizitie (lei)Valoare curenta (lei)EvolutieBeta (indice de volatilitate)
Erste Bank (EBS)3568.52,397.52,604.08.6%1.15
Condmag Brasov (COMI)11,0000.17671,943.72,079.07.0%1.49
Compa Sibiu (CMP)5,0000.39821,991.02,144.07.7%1.51
Teraplast Bistrita (TRP)6,5000.291,885.01,950.03.4%0.93
SIF Oltenia (SIF5)1,5001.1851,777.51,842.03.6%1.53
Cash5.35.30.0%
Total10,000.010,624.36.2%Volatilitate portofoliu = 1,32

Comentariu context de piata

Sperantele de inceput de an s-au concretizat iar strategia pusa la cale de mine pe baza de indicatori macro a dat pe data de 24 ianuarie primul semnal de “cumparare” dupa opt luni consecutive in care a semnalat “vanzare”.

Bursa ramane pe un trend descendent pe termen mediu insa cresterile din ultimele saptamani cat si faptul ca tendinta pe pietele dezvoltate a devenit una ascendenta sunt indicii ca piata de la Bucuresti si-ar putea continua avansul.

Raman la scenariul de baza conform caruia zona euro va inregistra doua trimestre consecutive de scadere economica in Trim. IV 2011 si Trim. I 2012, dupa care ma astept ca lucrurile sa reintre in normal pe plan economic, fapt ce va permite si rezolvarea crizei datoriilor suverane.

Mai jos puteti vedea cat de dependenta este evolutia bursei de economia zonei euro.

Principalul factor de risc in aceasta perioada ramane Grecia, care ar putea cauza pe termen scurt socuri destul de puternice pe pietele financiare din cauza expunerii mari pe care o au unele institutii de credit insa cred ca o esalonare pe termen lung a datoriilor asa cum se vorbeste in prezent dublata de o stergere partiata a acestora ar putea sa rezolve temporar problema.

Semnalele cele mai imbucuratoare vin din partea economiei SUA, care si-a accelerat cresterea si va avea probabil unul dintre cei mai buni ani in 2012. Pietele majore emergente, China si India, desi in deccelerare, vor urma cel mai probabil evolutia economiilor dezvoltate, mai ales odata cu revenirea Europei din recesiune undeva in Trim. II din 2012.

In ceea ce priveste portofoliul virtual EconomicTmes.ro, la formarea lui am avut in vedere titluri cat mai volatile, care sa beneficieze din plin de un avant al pietei in lunile urmatoare si care sa fie cat de cat lichide.

Sectorul financiar (SIF5, EBS) si cel de constructii (TRP) ar trebui sa beneficieze cel mai mult de pe urma unei revenire economice. Sectorul energetic (COMI) si exportatorii (CMP) probabil vor avea de asemenea foarte mult de beneficiat ca urmare a unui reviriment economic.

Indicatorul volatilitatii portofoliului arata riscul acestuia, care este unul ridicat. Riscul este insa prietenul investitorilor daca sunt asteptari de imbunatatire a situatiei economice. Pentru investitorii incepatori recomand un portofoliu mai conservator, care sa includa titluri lichide din indicele BET, gen TGN, TEL, SNP, BRD, FP.

Semnal “verde” dat de indicatorul macro

Cum spuneam indicatorul macro dezvoltat de mine a dat un semnal de “cumparare” dupa opt luni consecutive in care a semnalat “vanzare”.

Back testingul strategiei pe baza acestui indicator a adus cele mai mari randamente in ultimii cinci ani, cu o apreciere de 122%, fata de un randament negativ de peste 50% in cazul indicelui BET-C in aceeasi perioada.

Si strategia bazata pe media mobila a condus la rezultatate satistifacatoare, cu un avans de 92%, aceasta aratand in continuare ramanerea pe “cash” sau “vanzarea actiunilor” consecutiv pentru a opta luna.

Mai jos este evolutia in timp a randamentelor aduse de aceste strategii bazate pe variatia indicelui BET-C in comparatie cu o strategie bazata pe pastrarea unei expuneri in timp a indicelui BET-C.

Ce este portofoliul virtual al EconomicTimes.ro

Portofoliul virtual al EconomicTimes.ro a fost lansat pe data de 7 octombrie 2011 si este  administrat de editorul publicatiei, Cristian Dumitru.

Pe scurt, strategia pe care o voi pune in practica consta in luarea de pozitii pe actiuni volatile dar lichide de pe piata cand va fi cazul si pozitii de asteptare, cu toti banii cash, in momentele in care riscul va fi prea ridicat pentru a mentine o expunere pe bursa.

Orizontul de timp al portofoliului va fi de circa 6 luni – 1 an de zile, si nu va incerca sa profite de evolutia pe termen de cateva zile pana la doua saptamani, ci in principal de tendinta pe termen mediu a pietei.

Portofoliul este unul cu caracter orientativ si nu ne asumam raspunderea pentru deciziile de investitii pe care le veti lua pe baza acestui material iar autorii siteului isi rezerva dreptul de a detine la anumite momente actiuni prezentate in aceasta sectiune.

 

 

8 Comentarii

 1. alex spune:

  Intr-adevar, dar daca ai fi cumparat cu cateva zile inainte, ai fi avut 15% crestere…sau poate 20%
  Imi amintesc de discutia noastra (comment si reply) referitor la ramanerea pe cash in prima jumatate a anului….

 2. Cristian Dumitru spune:

  Alex, sigur ca putem sa comentam pe marginea acestui subiect. Daca as fi fost in stare sa ghicesc viitorul sa stiu exact cum va evolua bursa acum eram probabil pe o plaja sorbind din coctail-ul meu. In conditiile in care nu pot sa fac lucrul asta si nu cred ca exista cineva care stie exact ce va face bursa, nu pot sa merg nici pe instinct pentru ca totul ar fi foarte aleatoriu. Asa ca am decis sa urmez o strategie bine definita si sa astept confirmarea din partea indicatorilor economici pe care-i urmaresc. Acest lucru are avantajul ca pot testa cum a functionat strategia in trecut si sa vad eventual la ce rezultate pot sa sper.
  Pe bursa nu trebuie sa faci totul perfect ca sa ai randamente foarte bune. Multi romani s-ar multumi cu 6,2% castig intr-un an nu in trei zile cat a avut portofoliul asta de marti cand am intrat pe actiuni.

 3. sincer spune:

  mie imi place selectia de actiuni( chiar daca sifurile poate meritau un pic mai multa incredere:) ) si urmaresc de ceva timp portofoliul virtual.intentia e buna si e util sa vezi cum gandesc si altii chiar daca nu gandesc si nu fac exact ca si tine.felicitari si asteptam performante cat mai bune.

 4. Cristian Dumitru spune:

  Toate SIF-urile au o expunere foarte mare pe Erste si din cauza asta riscul nu este diversificat cum ar trebui. Am preferat sa includ direct Erste pentru ca este si mai volatila si mai lichida decat SIF-urile. Am lasat un SIF doar din perspectiva in care vor dori sa-si majoreze fondurile expunerea pe ele.

 5. Adrian spune:

  Avind o strategie, probabil aveti si nivele de take profit. Ne puteti spune care sint acestea sau macar randamentele sperate (pentru orizontul de timp precizat de dumneavoastra)?

 6. daniel spune:

  dle Cristian Dumitru
  Este adevarat ca toate sifurile au in portofoliu EGB (sau EBS la noi pe BVB). Numai ca proportia este variabila. Presupun ca ati considerat conversia BCR/EBS+cash semnata de toate sifurile incheiata. Ei bine … nu. In afara de sif2 si 3 celelalte nu au incheiat in totalitate tranzactia. Chiar siful ales de dvs, sif5, nu a luat nici cash nici actiunile ebs care i se cuvin din tranzactia cu BCR.
  Achizitia de COMI este de discutat. In conditiile in care proiectul Nabuco pare sa ramana fara gaze viitorul e putin mai sumbru.
  Succes tuturor !

 7. Adrian spune:

  Avind in vedere strategia adoptata aveti in vedere si nivele de pret la care veti face exitul? Cit este randamentul asteptat pentru orizontul de timp precizat de dumneavoastra?

 8. Cristian Dumitru spune:

  Nu am in vedere nicio tinta de take profit sau stop loss, astea sunt pentru orizonturi scurte de timp.
  Eu nu am in vedere executarea in medie a mai mult de doua tranzactii, una de vanzare si una de cumparare pe an. Vanzarea se va face pornind printre altele de la semnalele privind inversarea  trendului pe termen mediu ori cand indicatorii macro dau semnale privind o inflexiune in ciclul economic.

Lasati un comentariu