Marti, 03 februarie 2015

Portofoliul virtual EconomicTimes.ro 25 noiembrie – Asteptarea incepe sa dea rezultate

Portofoliu virtual

DataCashActiuni
8 Oct. RON 10.000

RON     0

Sold 25 Nov. RON 10.000

RON    0

Randament portofoliu

0%

Randament indici in aceeasi perioada
BET-C

-5,85%

BET

-6,81%

BET-FI

10,38%

Pietele internationale au inchis saptamana cu scaderi puternice la nivelul principalilor indici care s-au reflectat si in indicii pietei de la Bucuresti. Indicele S&P 500 a inregistrat saptamana aceasta o scadere de 3,9%, indicele german DAX a coborat cu 5% in timp ce indicele BET-C a pierdut 4,5%.Indicele BET-FI s-a prabusit cu 9,8% in aceasta saptamana.

Comentariu context de piata

Fiecare scadere a bursei multiplica proportional posibilitatile de castig in viitor pentru cei care stiu sa astepte. “Sa ai intotdeauna doua animale de companie:rabdarea si prudenta. Rabdarea te vesteste si prudenta te pazeste” spune un proverb.

Asteptarea este probabil cea mai grea parte cand vine vorba de investitii la bursa dar si cea mai profitabila daca se face cu cap.

Stiu. Este de-a dreptul plictisitor sa tot privesti evolutia actiunilor saptamana de saptamana fara sa te avanti in tranzactii riscante si sa simti ca ai facut ceva, ca ai incercat sa-ti imbunatatesti randamentul.

Totusi intr-un an de zile la bursa poti sa pierzi ce ai castigat in 5 sau chiar 10 ani pentru ca de regula scaderile au loc mult mai accelerat decat cresterile.

In ultimii cinci ani si jumatate cei care nu se atingeau timp de aproape trei ani de bursa puteau sa-si dubleze foarte usor banii din investitii in actiuni, iar daca i-ar fi tinut tot timpul in actiuni ar fi pierdut jumatate din ei.

Revenind la aceasta saptamana, reducerile de rating ale Portugaliei si Ungariei la nivelul de “junk” au pus presiune pe indicii burselor din toata lumea.

Neintelegerile din SUA cu privire la gestionarea datoriilor uriase pe care le are statul american precum si datele macro dezastruoase venite de pe plan european (in zona euro comenzile industriale s-au prabusit intr-o luna cu 6,4%) le-au dat tot atatea motive investitorilor sa fuga de pe burse.

Majoritatatea cotatiilor indica o supra-vanzare din punct de vedere tehnic, asa incat nu este exclusa o revenire temporara a burselor in urmatoarele sedinte.

Inrautatirea perspectivelor economice din zona euro reprezinta principala amenintare pentru economia romaneasca si implicit pentru piata de capital autohtona iar din cauza aceasta expunerea portofoliului vitual EconomicTimes.ro in actiuni va fi mentinuta in continuare la zero, iar banii vor fi pastrati integral cash.

Evolutii si stiri cu impact pozitiv in aceasta saptamana

  • Un indice composit, calculat de compania de consultanta Markit, la nivelul zonei euro ce incorporeaza activitatea din industrie si servicii arata ca economia s-a contractat si in luna noiembrie, insa la o rata mai mica decat in octombrie. Indicele a revenit la 47,2 puncte fata de un nivel de 46,5 puncte in luna anterioara.
  • Indicatorul care reflecta perspectivele economice ale SUA al Institutului de Analiza a Ciclurilor Economice (Economic Cycle Research Institute –ERCI) a revenit in noiembrie la -7,3 puncte fata de -7,8 puncte luna trecuta. Totusi institutia isi mentine afirmatia din septembrie ca SUA se indreapta spre o perioada de recesiune.

Evolutii si stiri cu impact negativ in aceasta saptamana

  • Agentia de rating Moody’s a redus ratingul Ungariei pentru imprumuturile in moneda nationala si straina sub pragul de investment grade, respectiv la Ba1 de la Baa3.
  • Agentia de rating Fitch a redus ratingul de tara al Portugaliei la categoria “junk”, respectiv de la nivelul de investment grade BBB- la BB+ si a atribuit o perspectiva negativa ratingului.
  • Comenzile industriale din zona euro s-au diminuat cu 6,4% in septembrie fata de august, cel mai mare declin din anul 2008. Comenzile au scazut inclusiv in Germania, cu 4,4%, printre cele mai lovite fiind Italia (-9,2%) si Franta (-6,2%).

Ce este portofoliul virtual al EconomicTimes.ro

Portofoliul virtual al EconomicTimes.ro a fost lansat pe data de 7 octombrie 2011 si este  administrat de editorul publicatiei, Cristian Dumitru.

Pe scurt, strategia pe care o voi pune in practica consta in luarea de pozitii pe actiuni volatile dar lichide de pe piata cand va fi cazul si pozitii de asteptare, cu toti banii cash, in momentele in care riscul va fi prea ridicat pentru a mentine o expunere pe bursa.

Orizontul de timp al portofoliului va fi de circa 6 luni – 1 an de zile, si nu va incerca sa profite de evolutia pe termen de cateva zile pana la doua saptamani, ci in principal de tendinta pe termen mediu a pietei.

Portofoliul este unul cu caracter orientativ si nu ne asumam raspunderea pentru deciziile de investitii pe care le veti lua pe baza acestui material iar autorii siteului isi rezerva dreptul de a detine la anumite momente actiuni prezentate in aceasta sectiune.

Lasati un comentariu