Joi, 13 noiembrie 2014

Portofoliul virtual EconomicTimes.ro 25 noiembrie. Am trecut pe cash

Ce este portofoliul virtual al EconomicTimes.ro

Portofoliul virtual al EconomicTimes.ro a fost lansat pe data de 7 octombrie 2011 si este  administrat de editorul publicatiei, Cristian Dumitru.

Strategia pe care o voi pune in practica este una de administrare activa a portofoliului in vederea obtinerii de randamente peste media pietei (indicilor bursieri).  In vederea realizarii acestui obiectiv ma voi folosi de doua componente si anume: 1) un timing eficient al pietei pe termen mediu (6 luni – un an) prin pozitionarea pe cash atunci cand intuiesc ca piata urmeaza sa scada si reintrarea la cumparare cand anticipez ca piata va creste 2) printr-o selectie a actiunilor in cadrul portofoliului pe care le consider ca avand perspective mai bune de crestere decat actiunile  incluse in structura indicilor  bursieri sau devierea de la ponderile acestora in structura indicilor.

Portofoliul este unul cu caracter orientativ si nu ne asumam raspunderea pentru deciziile de investitii pe care le veti lua pe baza acestui material iar autorii siteului isi rezerva dreptul de a detine la anumite momente actiuni prezentate in aceasta sectiune.

Istoric portofoliu

DataCashActiuni
8 Oct. 201110.000 RON0 RON
Sold 24 ian. 20125,3 RON9.994,7 RON
Sold 22 mar. 201210.104 RON0 RON
Sold 21 sep. 20120 RON10.778 RON
Sold 21 oct. 20124.412,5 RON6.386   RON
Sold 28 dec. 201228,9 RON11.441 RON
Sold 21 mar. 201312.528 RON0 RON
Sold 11 iun. 20135 RON12.473 RON
Sold 25 nov. 2013 – final zi14.080 RON0 RON
Randament mediu anualizat de la lansare17,03% 
Randament portofoliu de la lansare incluzand comisioane de tranzactionare40,8% 
Randament indici in aceeasi perioada (8 oct 2011 –  25 nov. 2013)
BET-C18,34%
BET36,78%
BET-FI71,30%
BET-XT40,75%

 

Structura portofoliu% portofoliuPret achizitie Valoare (lei)EvolutieBeta (indice volatilitate)
Cash100%14.080
Total100,0% 14.0800%0

Context de piata

Portofoliul virtual al EconomicTimes.ro a inregistrat o crestere de 4% de la inceputul lunii, peste evolutia celor mai multi indici, BET majorandu-se cu 1,7%, in timp ce indicele BET-FI a adaugat 4,3%.

Din luna iunie portofoliul virtual al EconomicTimes.ro a adus un randament consistent de 13,4%, iar in conditiile unor date mai putin pozitive la nivel macro economic am hotarat sa marchez profitul si sa trec in intregime pe cash.

Randamentul mediu anualizat al portofoliului virtual al EconomicTimes.ro de la lansare a ajuns la 17%, ceva mai ridicat decat cel adus de indicele BET in aceeasi perioada de 16%.

Evolutia din ultima luna a bursei a fost sustinuta in primul rand de cresterile de pe plan extern, cu indicele DAX si Dow Jones atingand noi maxime istorice, insa in contextul unei incetiniri la nivel macro pe plan european exista riscul unor corectii temporare astfel ca am considerat prudent sa vand actiunile din portofoliu.

In ultima perioada datele economice din zona euro au venit sub asteptarile analistilor asa cum se poate observa din graficul de mai jos in conditiile in care pana recent acestea se plasau mereu peste asteptari.

Citi Surprise Index

 

Din aceasta cauza cred ca pe termen scurt evolutia macro nu mai sustine noi cresteri la nivelul bursei, fiind de asteptat ca piata sa stagneze in cel mai bun caz pana la noi date care sa confirme un nou trend de crestere.

Strategia mea pe baza de indicatori macro a semnalat “vanzare” pentru luna decembrie” dupa cinci luni in care a indicat cumparare, iar strategia pe baza de medii mobile indica in continuare “cumparare”.

Randamentele care se puteau obtine din martie 2007 pe baza acestor strategii cu un portofoliu pe structura indicelui BET-C, se pot vedea mai jos. Portofoliile implica ramanerea pe actiuni (ponderi dupa structura BET-C) cand aceste strategii dau semnal de cumparare si vanzarea lor si pastrarea banilor cash cand semnaleaza vanzare.

randamente strategii

 

 

Strategia pe baza de indicatori macro a continuat sa supraperformeze bursa si in acest an pentru ca in lunile aprilie-iunie, cand bursa a inregistrat corectii, aceasta strategie a indicat o retragere pe cash. Randamentul acestei strategii ajunge astfel la peste 200% din martie 2007 fata de -42% in cazul performantei BET-C.

Ocazional voi prezenta ce semnale dau cele doua strategii si cum au evoluat ele in timp. Mai jos se poate vedea o asemenea evolutie simulata in timp a strategiilor. Randamentele nu includ dividende dar nici costuri de tranzactionare si sunt prezentate cu titlu pur demonstrativ.

strategii

Scaderile de randamente inregistrate de aceste strategii in 2010 dupa cum se poate observa pe grafic s-au datorat masurilor extraordinare de austeritate luate de guvern, respectiv evenimente extraordinare, care nu pot fi modelate intr-o strategie automata de tranzactionare. Printr-un management de portofoliu adecvat aceste pierderi pot fi, daca nu evitate ,cel putin reduse semnificativ.

17 Comentarii

 1. schumi spune:

  ati trecut pe cash cand toate mai cresc cam 20%cel putin pana in martie

 2. Cristian Dumitru spune:

  Vom trai si vom vedea. Daca voi considera ca s-au intrunit conditiile necesare pot sa reiau expunerea in orice moment, nu este un punct de vedere bearish 100% asupra pietei, doar o masura de precautie.

 3. christian spune:

  Cel putin 20%? ! Ce prognoza e asta si care-s argumentele?

 4. schumi spune:

  in 25 noe sif 3 se putea cumpara cu 0.633 iar virful undeva catre martie va fi de 0.75 -0.76 undeva la 20 % .experienta se capata in timp si dupa ce pierzi bani nu dupa ce citesti pe site-uri.treceti pe site si pretul actiunilor pecare le ati avut in portofoliu in 25 noe stima ptr analiza

 5. Christian spune:

  Pana cand pe cash? Cum credeti ca va reactiona piata romaneasca la o corectie tehnica pe extern?…Iminenta dupa parerea mea.

 6. Cristian Dumitru spune:

  Deocamdata nu vad motive nici de cresteri puternice nici de corectii serioase. Intr-adevar, bursele sunt cam supracumparate la ora actuala ceea ce ar indica o oarece corectie tehnica cum ii spui insa trendul general depinde de datele macro care vin si pe moment sunt destul de mixte.

 7. alex spune:

  Draga Cristian, este a treia sau a patra oara in 2 ani de zile (de cand iti urmaresc portofoliul) cand iei o decizie deosebit de proasta pentru profitabilitatea portofoliul virtual pe care il gestionezi. Stii bine asta pentru ca de fiecare data am comentat pe site.

  Am obtinut la 9 Ianuarie 2014 o crestere medie de 15% cumparand la sfarsitul lui noiembrie 2013 actiuni romanesti evident subevaluate: TEL, SIF1, SIF2…
  Accentuez cuvantul “evident” pentru ca era evident discountul de pret pentru aceste actiuni generat de interesul pentru IPO-urile Romgaz si Nuclearelectrica.

  Ca sa gestionezi un portofoliu pe BVB trebuie sa intelegi intai ce se intampla pe BVB …si abia apoi iti poti permite sa te uiti “in stele” (analize macro la nivel mondial).

  Situatia ta ma determina sa ii sfatuiesc pe toti cei care inca se ghideaza dupa estimarile tale sa fie deosebit de precauti.

  Pacat….acest site era ok in urma cu 2 ani…acum contine mai degraba o colectie de previziuni de tipul ‘una calda – una rece’

 8. Cristian Dumitru spune:

  Alex, toti suntem destepti cand privim la evolutiile din spate. Ce TEL, ce SIF ? Daca luam Electroputere acum eram pe plus cu 500%.
  Este o evaluare incorecta din punctul meu de vedere sa spui lucrurile astea acum si nu la momentul acela.
  Da, BET e plus 6% de atunci, e inca o crestere mica pe care poate sa o piarda si in cateva zile. Sunt perioade in care lucrurile nu sunt asa de clare si asta este una dintre ele, motiv pentru care am preferat sa fiu prudent.
  Actiunile se tranzactioneaza cu discount pentru ca ori sunt neprofitabile la nivel operational ori prima de risc pe pe piata interna si implicit de pe piata internationala este mare.
  Pentru cunostintele tale, ofertele din sectorul energetic au in principal un impact negativ asupra actiunilor din sector, gen TEL, TGN, SNP etc, pentru ca fondurile care participa la ele au o anumita pondere pe care o aloca acestor sectoare si daca cumpara trebuie sa vanda alte actiuni din sector. Al doilea motiv este ca de obicei ofertele sunt la discount si se creeaza concurenta cu preturile celorlalte actiuni din sector, care scad. S-a vazut foarte bine la noi asta.

 9. alex spune:

  Salut Cristian,
  Este corect punctul tau de vedere… dupa cum spune si zicala “dupa razboi multi eroi se arata”. Din pacate nu am vazut articolul mai devreme (am renuntat sa urmaresc saptamanal economictimes.ro pentru ca frecventa articolelor este foarte redusa).
  Eu nu ma refer insa numai la ce ar fi trebuit sa faci tu ci si la cum am procedat eu in aceasta perioada. Iti pot trimite o fisa de portofoliu daca nu ma crezi.

  In legatura cu argumentatia ta privitoare la la TEL, SNP, se impun urmatoarele 3 precizari:
  1. Nu am spus nimic de TGN si SNP, ci doar de TEL

  2. Nu vorbesc de speculatii, actiune nelichide, intamplari, noroc, sau conjuncturi punctuale favorabile. Asa ca poti exclude EPT, IMP sau altele de genul…

  3. Orice investitor se uita intai la situatia companiei, inainte sa inceapa speculatiile privitoare la comportamentul altor jucatori in piata. Adica, intai ne vedem despre ce este vorba, si apoi incepem cu previziunile si analizele care tin de “ce fac/ar face altii in conditiile in care noi am investi”.

  Deci, la concret ref. la pct 3:

  In ceea ce priveste TEL, situatia era clara. Compania a raportat profit record pe primele 3 trimestre in 2013 si evident acorda dividende. Cotatia la BVB gravita insa foarte aproape de minimul ultimilor 2 ani in care profitul a fost foarte modest. Deci care ar fi fost riscul ca aceasta actiune sa stagneze sau sa scada in intervalul nov-ian? Cu toate analizele macro din lume, numai o criza mondiala sau vreun exit brusc gen SNP ar fi trimis actiunile TEL in jos (insa scaderea pe exit ar fi fost de foarte scurta durata).
  TEL a crescut cu cca. 15% din noiembrie pana acum. (Deci nu prea inteleg ultima propozitie din raspunsul tau)

  In ceea ce priveste SIF1, la momentul la care toata lumea “strangea” bani pentru IPO-ul SNG, SIF1 se tranzactiona cu aproape 65-70% discount fata de VUAN. CU toate riscurile legate de “guvernarea Bilteanu” era absolut evident (uitand-ne in portofoliul SIF1 si in evolutia ultimilor 3 anu) ca discountul de 65% duce cotatia SIF1 la minimum minimorum. Deci care era riscul in cazul SIF1?
  SIF1 a crescut cu cca. 20% din noiembrie pana acum.

  La SIF2 merita mentionat ca discountul de peste 50% la momentul nov 2013 trebuie coroborat cu faptul ca portofoliul este unul deosebit de lichid iar principalele actiunile din portofoliu au inregistrat cresteri continue in 2013, crescand astfel constant si VUAN…
  SIF2 a crescut cu cca. 15% din noiembrie pana acum.

  Dupa cum vezi nu am adus in discutie faptul ca in ultimii 3 ani toate actiunile la care se preconizau dividende decente au crescut in perioada noiembrie-februare….fapt mentionat si de “schumi” in primul comentariu. Ceea ce ma pune pe ganduri in legatura cu analizele tale “macro”….dar aste e o alta poveste.

  Cele expuse mai sus sunt doar elemente de “common sense”, ar mai fi multe…mult mai multe de spus si in legatura cu aceste companii/fonduri si in legatura cu optica asupra investitiilor la BVB, dar prefer sa trag linie aici.

  Ceea ce vreau sa spun este ca cititul in stele (analize macro) impreuna cu speculatiile asupra comportamentului fondurilor (sau al altor jucatori) nu fac decat sa iti ofere parametri suplimentari in luarea unei decizii, insa nu informatia de baza de care ai nevoie pentru a te numi investitor.

  Din pacate nu am aflat de la tine aproape nimic concret legat de BVB, ci doar chart-uri, pareri si impresii…care se dovedesc a fi cel putin discutabile.
  La urma urmei ar trebui sa iti dai singur seama de asta (sau macar sa iti pui cateva intrebari), dat fiind faptul ca gestionezi un portofoliu care a reusit in peste 2 ani doar egaleze cresterea BET-XT.

 10. Cristian Dumitru spune:

  Alex, analizele mele macro au adus pe backtesting un randament de 200% masurat cu BET-C din martie 2007 fata de -45% cat a avut indicele in sine. Sunt sigur ca pe un portofoliu cu actiuni din BET si daca luam in considerare dividendele randamentul era cu mult mai mare.
  Unele dintre observatiile pe care le faci sunt corecte dar intr-un eventual context nefavorabil de piata nimic din ce spui tu legat de fundamentele companiilor nu mai sta in picioare. In 2008 investitorii au murit cu fundamentele de gat.
  Este o parere personala ca raliurile din ultimii ani din noiembrie – februarie au fost sustinute tot de imbunatatirea indicatorilor macro in concordanta cu diminuarea primei de risc pe piete pentru ca daca te uiti si afara in perioadele astea au fost perioade de cresteri.
  Cred ca este normala o prudenta dupa doi ani cu cresteri cu 60%.
  Ce vad acum la inceput de an este o imbunatatire semnificativa a primelor de risc pentru tarile din zona euro, Spania, Italia, chiar si Germania, si din regiune, Ungaria, Polonia.
  In cateva saptamani o sa-mi fac o idee mai buna despre contextul actual.

 11. alex spune:

  Comparam…sau mai bine zis amestecam mere cu pere.
  “Merele” sunt evolutiile 2007 – 2009
  “Perele” sunt evolutiile 2010 – 2013

  “Merele”
  E absolut evident pentru toata lumea ca in perioada 2008-2009 a avut loc cea mai mare cadere pe BVB, cauzata de criza financiara mondiala….la fel de evident este si faptul ca unele actiuni s-au dus in jos justificat (pentru ca erau umflate cu pompa), iar altele s-au dus in jos in vria evenimentelor.
  Mai exact mai toate actiunile au scazut cu 70-80% in 2008, iar multe s-au ridicat cu pana la 300% in 2009. Deci perioada 2007-2009 a fost perioada pur speculativa, cu un eveniment Major la nivel mondial.
  Altfel spus….puteai castiga sau pierde o avere in acea perioada, in functie de cum plasai pariul.

  “Perele”
  Sunt evolutiile 2010-2013… caracterizate in principal de prudenta…. Aici se vede ca investitorii au fost mai degraba reticenti. Singurele actiuni (nu ma refer la situatii speciale gen IMP, EPT) care au crescut au fost cele care ofereau ceva, si chiar si in aceste cazuri, presiunea la cumparare a fost mai degraba “prudenta”, jucandu-se in permanenta cu “banii pe masa”.

  Asa ca acele “cresteri de 60%” reprezinta inca rezultatul revenirii bursei dupa caderea din 2008…dar revenirea a fost prudenta si selectiva. Ceea ce e bine si normal, daca ne uitam la situatia din Romania.

  Ca or recomandare: urmareste (mai ales in perioadele descrise mai sus) si cotatiile actiunilor ce formeaza BET, BET-FI, BET-XT si nu doar indicii in sine. .
  Vei vedea cum actiunile cu adevarat profitabile nu au stat la cotatii ridicol de mici, (nici macar in perioada crizei) mai mult de cateva saptamani.

  Ceea ce nu inteleg eu Cristian este urmatorul lucru:

  1. de ce te multumesti sa privesti doar contextul mondial/european si chart-uri aferente, cand portofoliul tau e bazat pe actiuni BVB, si nu pe blue-chip-uri de pe NYSE…

  2.(poate cel mai important) de ce te multumesti sa iti bazezi analizele doar pe indici cand tu de fapt cumperi ACTIUNI ale unor companii listate la BVB, si nu indici.

  Da, e adevarat ca miscarile internationale pot afecta negativ chiar si cursul unor actiuni deja puternic subevaluate….dar acestea sunt influente…. o analiza a unui investitor care tranzactioneaza actiuni nu se poate baza numai (sau preponderent) pe influente.

 12. Cristian Dumitru spune:

  Chair si in perioada 2010 – 2013 au existat in fiecare an corectii de 10% – 30% care nu puteau fi ignorate si pe care daca le evitai portofoliul tau arata cu mult mai bine azi.
  Personal pe contul propriu real am vandut toate actiunile in aprilie 2010 pe maxime si am intrat la sfarsitul lui 2012, adica dupa doi ani si jumatate, la preturi in medie cu 20% mai mici.
  Nu-mi place sa fac stock picking pentru ca in general actiunile de la BVB sunt foarte corelata si cresc sau scad in grup indiferent de cat de puternice sau slabe sunt la nivel fundamental. Sigur ca in portofoliul acesta incerc sa le includ pe ce cu cele mai bune perspective, insa nu poti sa mergi pe 3 actiuni sau cum spui tu pentru ca portofolii de genu acesta fiind foarte putin diversificate comporta riscuri specifice majore. Ce faci tu cu pariuri pe 1-2-3 actiuni se numeste ruleta.
  Pe scurt, nu exista suficiente actiuni lichide la BVB pentru a-ti permite luxul sa eviti prea multe actiuni si sa formezi un portofoliu cu adevarat de top.
  Ce am incercat eu sa fac in ultima perioada cu portofoliul virtual a fost sa cresc ponderile alocate actiunilor pe care le consider cu perspective mai mari si sa aloc ponderi mai mici celor cu perspective mai slabe.
  Cand o sa intelegi care sunt factorii cu adevarat importanti care misca piata de ansamblu de la BVB o sa intelegi si de ce pun accentul pe contextul extern. Mie mi-au trebuit multi ani de analiza in special macro pentru asta.

 13. alex spune:

  E clar ca vorbim despre lucruri diferite:
  1. eu nu am spus niciun moment sa te limitezi la 3 actiuni….am dat doar 2-3 exemple. Nu inteleg de unde concluzia.
  2. portofoliul meu arata bine, pentru ca am iesit pe acele “corectii” despre care vorbesti tu…. care intr-adevar s-au manifestat in fiecare an. Nu inteleg din nou de unde concluzia implicita ca portofoliul meu ar arata rau din cauza corectiilor (???)
  3. inteleg si stiu cum se construieste un portofoliu (alocarea ponderilor etc…), nu am criticat niciun moment deciziiile tale ref. la structura portofoliului.

  Imi pare rau sa spun asta, dar mi-e greu sa tin pasul cu diversitatea temelor pe care le aduci in discutie.
  In cele 3-4 raspunsuri pe care mi le-ai oferit ai sarit de la o tema la alta, mi-ai atribuit diverse afirmatii si ai tras concluzii nefundamentate. In permanenta incerci sa aduci in discutie lucruri care nu au legatura cu subiectul in discutie.

  De fapt discutam despre faptul ca ai iesit pe cash intr-o perioada in care marea majoritate a actiunilor au crescut, multe dintre ele sustinute de date fundamentale solide, sau asteptari de dividende.

  Te-am provocat la dialog, dandu-ti cateva exemple de companii care nu aveau de ce sa scada (exceptand o alta criza mondiala)
  As fi asteptat o INFORMATIE ca raspuns, nu doar interpretari, pareri, speculatii….si mai nou, supozitii nefondate la adresa mea.

  Nu e de mirare ca suntem singurii 2 oameni activi pe acest site.

 14. Cristian Dumitru spune:

  Daca ma uit ca astazi TEL scade cu 3% este clar ca ai dreptate in privinta oportunitatilor pe care le pierd stand pe cash in loc sa cumpar TEL.
  Acum lasand gluma la o parte, ti-am raspuns foarte la subiect, nu stiu ce fel de informatii astepti de la mine.
  Nu o sa-ti insir indicatori pentru ca eu mi-am stors creierii ani de zile sa gasesc corelatiile astea.
  Nu am pretentia sa vand exact pe maxime si sa cumpar exact pe minime. Daca tu faci asta te felicit.
  Faptul ca unele companii au fundamente solide sau ca vine perioada de dividende nu mi se pare un argument mereu suficient ca sa iei pozitii de cumparare.
  Daca actiunile cresc inainte de dividende este doar din cauza gradului foarte redus de cultura al investitorilor pe o piata de frontiera, pe o piata eficienta nu s-ar intampla niciodata acest lucru pentru ca nu are nicio sustinere.
  Intotdeauna exisat companii cu fundamente solide.

 15. alex spune:

  Buna asta cu TEL….touché! Acum cresterea nu mai e de 15%…
  …si mare noroc am avut ca am iesit ieri de pe SIF-uri ca altfel nu stiu cum as fi suportat corectia de 1% de azi…. :)

  Va trebui sa imi explici o data cum cumperi tu de ex..Compa Sibiu bazat pe analize macro la nivel mondial… :)

  PS – actiunile (anumite actiuni, si in principal SIF-urile in ultimii ani btw) cresc inainte de dividende pentru ca pretul lor este ridicol de mic atat in raport cu valoarea dividendelor, cat si cu book value resp VUAN. Iar volumele mari in perioadele astea sunt realizate preponderent de marii jucatori (fondurile de care pomeneai tu mai devreme)…acum n-or fi si marii jucatori needucati.

  Dar e ok….atat timp cat timp cat avem pe de-o parte analisti de calibru ca tine care vand SIF in noiembrie si needucati ca mine care cumpara… vom trai cu totii fericiti pana la adanci batraneti.

  Dar de curiozitate, ai zis ca ai intrat in 2012 din nou (pe contul real) la cumparare. Ce ai acum in portofoliu? Sau esti pe cash si cu portofoliul real?

 16. Cristian Dumitru spune:

  Aha, deci preturile sunt ridicol de mici doar inainte de dividende iar in restul anului scad pentru ca sunt ridicol de mari. Iti dai seama cat de ridicol suna asta?
  Compa exporta 99% din productie pe toate continentele. Piata Compa este piata mondiala. Daca economiile mondiale cresc Compa are de lucru, daca nu sta.

 17. alex spune:

  oooof Cristian…motivul pentru care preturile scad si raman in principal jos este interesul redus de expunere pe BVB, adica putini bani in piata….exact cum spuneai si tu. Acest interes redus este principalul element de influenta pe toata durata anului.

  In nov-apr insa…se joaca, cum spuneam, cu “banii pe masa”.
  Ca sa te scot un pic din lumea ta a graficelor “macro”: Exista deja rezultatele pe T3. In prima faza (nov-feb) se fac previziunile pe T4, prespectiv estimarile de Profit. In faza a doua (feb-apr) se cunoaste deja valoarea profitului si incep “speculatiile” pe valoarea dividendelor, respectiv “pariurile” in functie de cotatiile respectivelor actiuni, book value/VUAN, si estimarile de dividende.
  Preturile cresc pentru ca exista interes. Interesul e dictat de expunerea pe termen scurt (2-3 luni) cu perspectiva unor castiguri de 10-30% din dividende sau din cresteri de cotatie.

  E clar ca si influentele externe joaca un rol important, nu numai atunci, ci pe toata durata anului….nu contest.
  Dar revin si spun ca NU evolutiile macro dicteaza evolutia actiunilor individuale. Daca mergi pe indici (cumparand ETF) poate da… dar asta nu am inteles de la bun inceput la tine: de ce faci analize pe indici, dar gestionezi un portofoliu de actiuni individuale listate la BVB.

  In legatura cu Compa, imi dai ocazia sa iti si exemplific diferenta dintre “parere/apreciere” si “informatie”.
  Aprecierea/Parerea ta este ca aceasta Companie (CMP) este activa “pe piata mondiala”.
  Informatia este ca CMP este un producator local, furnizorul al anumitor producatori de componente din domeniul auto, nu multi la numar, dar intr-adevar jucatori mari (companii multinationale). Deci evolutia CMP tine intai de evolutia productiei/vanzarilor auto, de evolutia acestor mari jucatori in domeniul productiei de componente auto si, apoi implicit (sau nu) de evolutia contractelor dintre CMP si acesti mari jucatori. CMP este un peste foarte mic intr-un ocean mare…..
  A fi activ pe piata mondiala inseamna cu totul si cu totul altceva… dar asta nu se invata din analiza graficelor…trebuie sa citesti 1,3,5,10 carti despre companii, economie ca sa intelegi…de preferat nu carti din productia locala.

Lasati un comentariu