Luni, 21 iulie 2014

Portofoliul virtual EconomicTimes.ro – 27 iulie. Cum va arata luna august pe burse?

Ce este portofoliul virtual al EconomicTimes.ro

Portofoliul virtual al EconomicTimes.ro a fost lansat pe data de 7 octombrie 2011 si este  administrat de editorul publicatiei, Cristian Dumitru.

Strategia pe care o voi pune in practica este una de administrare activa a portofoliului in vederea obtinerii de randamente peste media pietei (indicilor bursieri).  In vederea realizarii acestui obiectiv ma voi folosi de doua componente si anume: 1) un timing eficient al pietei pe termen mediu (6 luni – un an) prin pozitionarea pe cash atunci cand intuiesc ca piata urmeaza sa scada si reintrarea la cumparare cand anticipez ca piata va creste 2) printr-o selectie a actiunilor in cadrul portofoliului pe care le consider ca avand perspective mai bune de crestere decat actiunile  incluse in structura indicilor  bursieri sau devierea de la ponderile acestora in structura indicilor.

Portofoliul este unul cu caracter orientativ si nu ne asumam raspunderea pentru deciziile de investitii pe care le veti lua pe baza acestui material iar autorii siteului isi rezerva dreptul de a detine la anumite momente actiuni prezentate in aceasta sectiune.

DataCashActiuni
8 Oct. 201110.000 RON0 RON
Sold 24 ian. 20125,3 RON9.994,7 RON
Sold 22 mar. 201210.104 RON0 RON
Sold 27 iul. 201210.104 RON0 RON
Randament portofoliu2,05% 
Randament incluzand comision de 0,5% pe tranzactii 1,04% 
Randament indici in aceeasi perioada (8 oct 2011–  27 iul. 2012)
BET-C-4,88%
BET2,40%
BET-FI25,52%
BET-XT6,65%


Context de piata

Companiile europene si-au accelerat in iulie ritmul in care reduc numarul de angajati in incercarea de a tine sub control costurile din cauza scaderii comenzilor, a productiei si implicit a preturilor de livrare.

Daca pana in luna mai conditiile macro s-au inrautatit semnificativ, datele din ultimele doua luni la nivelul zonei euro, de care evolutia bursei romanesti depinde intr-o proportie covarsitoare, indica totusi o aplatizare a ritmului de scadere economica la nivelul de 0,6% din PIB.

Pe burse au avut loc atat corectii violente dar si reveniri la fel de puternice, care au lasat indicii aproape neschimbati. Cel mai probabil in august evolutia va arata la fel pe bursa de la Bucuresti.

Sunt atat temeri legate de sustenabilitatea indatorarii Spaniei si Italiei, care se imprumuta la rate din ce in ce mai mari, si induc panica pe burse, cat si asteptari pozitive de redresare a economiei europene, mai ales din partea speculatorilor. Aceste doua forte creeaza volatilitatea mare de pe piete.

Privind din perspectiva ciclurilor economice anterioare, am putea asista la o revenire economica si bursiera in urmatoarele luni de zile. In asteptarea unor semnale clare de revenire insa portofoliul virtual EconomicTimes.ro va fi mentinut in totalitate pe cash.

Strategia mea pe baza de indicatori macro cat si pe baza de medii mobile indica in continuare  ”vanzare” la nivelul lunii august.  Acestea sunt prezentate cu scop orientativ si pot diferi de strategia portofoliului virtual EconomicTimes.ro.

De acum o sa introduc si un nivel al intensitatii semnalului dat de strategia indicatorilor macro (slab/mediu/puternic).  In august semnalul este slab, indicand mai mult “pastrare“.

Randamentele care se puteau obtine din martie 2007 pe baza acestor strategii cu un portofoliu pe structura indicelui BET-C, se pot vedea mai jos. Portofoliile implica ramanerea pe actiuni cand aceste strategii dau semnal de cumparare si vanzare lor si pastrarea banilor cash cand semnaleaza vanzare.

Aceste strategii nu sunt imune la scaderi insa prin mecanismele lor limiteaza substantial riscul inregistrarii de pierderi in portofoliu. Ocazional voi prezenta ce semnale dau cele doua strategii si cum au evoluat ele in timp. Mai jos se poate vedea o asemenea evolutie simulata in timp a strategiilor.

5 Comentarii

 1. alex spune:

  Salut,
  Cum apreciezi faptul ca portofoliul economictimes are pana acum un randament de 1%?
  Personal, inteleg rationamentul din spatele actiunilor intreprinse, dar in momentul in care strategia iti spune sa stai majoritatea timpului pe cash (iar in perioadele in care investesti nu obtii mare lucru) poate ca strategia ar trebui schimbata.

 2. Cristian Dumitru spune:

  Salut Alex. Pai apreciez ca a fost bine daca bursa pe ansamblu, BET-C, a scazut in aceeasi perioada. Investitiile la bursa pot sa genereze randamente mari intr-o perioada scurta de timp dar am inceput intr-o perioada dominata de scaderi in mare parte. Randamentul mic al portofoliului a fost cauzat si de niste decizii de selectie de actiuni din debutul anului nu de “timing”. Timingul pana acum a fost foarte bun. Uita-te pe un grafic al bursei si tine cont ca am intrat la cumparare pe 24 ianuarie si am iesit pe 22 martie anul acesta. Ce voi schimba de acum incolo este faptul ca ma voi orienta mai mult spre actiuni lichide (adica alea vreo 10 pe care le avem pe bursa).

 3. anton spune:

  comi si trp nu aveau ce cauta in portofoliu in acel moment ,aveau rezultate proaste pe 2011,nu trebuie comparat portofoliul cu indicii,se puteau face randamente bune cu azo si snp pe care erau semnale puternice te cumparare datorita analizei tehnice si fundamentale,SNP si acum are toate ingredientele de actiune cu risc scazut datorita profitului mare si a ,,atentiei” acordate de catre Mobius.Pe CMP si SNP SMA 21 a strapuns de ceva timp pe SMA 50 ceea ce indica crestere,preturile se afla peste SMA 200,tehnic stau bine,fundamental stau la fel de bine,SNP si CMP au profit record,au facut investitii si se vor mai face pt a sustine cresterea profitului si in viitor etc.Nu vad de ce trebuie sa stam cash sau de ce trebuie sa ne raportam la BET de ex,aceste companii sunt solide si la un context negativ vor scadea mai putin decat piata iar pe un context pozitiv vor supraperforma.

 4. Cristian Dumitru spune:

  Anton, spune-le asta celor care au cumparat anul trecut SNP la peste 0,4 lei si in cateva luni au pierdut o treime din valoare in cel mai bun an in care au facut profit record si inca sunt pe minus in portofoliu. Iti permiti o pierdere de 30% ? Eu nu. Poti sa iei in calcul analiza fundamentala daca investesti pe termen lung, peste 5 ani. O companie cu rezultate proaste este de multe ori o investitie mai buna decat una cu rezultate exceptionale. De semnalele tehnice tin cont atat cat spunea si Paul Samuelson, laureat al premiului nobel, ca bursa a prevestit 9 din ultimele 5 recesiuni. Adica poate sa fie, poate sa nu fie un semnal de relansare.
  Atat CMP cat si SNP sunt dependente in proportie de 90 – 99% de economia mondiala. SNP prin pretul petrolului si cererea de petrol la nivel mondial iar CMP prin exporturi.

 5. anton spune:

  eu nu am zis ca snp trebuia cumparata anul trecut la 0.4,imi pare rau ca asta ai inteles tu,eu am zis ca se pot aplica mediile mobile individual si nu la indici,chiar si cei de care zici tu ca ar fi cumparat anu trecut la 0.4 ar fi primit dividend pe 2010 si pe 2011 si ar fi avut un randament total peste 1% la ora actuala,dar eu am zis ca AT si AF trebuie combinate si ca la ora actuala sunt semnale de cumparare pe snp si cmp(ambele avand RSI peste 50 si MACD pozitiv) lucru care nu poate fi negat de cineva cu un minim de pregatire si experienta

Lasati un comentariu