- economictimes.ro - http://economictimes.ro -

Portofoliul virtual EconomicTimes.ro – 27 iulie. Cum va arata luna august pe burse?

Posted By Cristian Dumitru On 27 iulie 2012 @ 22:41 In Actiuni,Analiza de piata,Portofoliu virtual | 5 Comments

Ce este portofoliul virtual al EconomicTimes.ro

[1]Portofoliul virtual al EconomicTimes.ro a fost lansat pe data de 7 octombrie 2011 si este  administrat de editorul publicatiei, Cristian Dumitru.

Strategia pe care o voi pune in practica este una de administrare activa a portofoliului in vederea obtinerii de randamente peste media pietei (indicilor bursieri).  In vederea realizarii acestui obiectiv ma voi folosi de doua componente si anume: 1) un timing eficient al pietei pe termen mediu (6 luni – un an) prin pozitionarea pe cash atunci cand intuiesc ca piata urmeaza sa scada si reintrarea la cumparare cand anticipez ca piata va creste 2) printr-o selectie a actiunilor in cadrul portofoliului pe care le consider ca avand perspective mai bune de crestere decat actiunile  incluse in structura indicilor  bursieri sau devierea de la ponderile acestora in structura indicilor.

Portofoliul este unul cu caracter orientativ si nu ne asumam raspunderea pentru deciziile de investitii pe care le veti lua pe baza acestui material iar autorii siteului isi rezerva dreptul de a detine la anumite momente actiuni prezentate in aceasta sectiune.

DataCashActiuni
8 Oct. 201110.000 RON0 RON
Sold 24 ian. 20125,3 RON9.994,7 RON
Sold 22 mar. 201210.104 RON0 RON
Sold 27 iul. 201210.104 RON0 RON
Randament portofoliu2,05% 
Randament incluzand comision de 0,5% pe tranzactii 1,04% 
Randament indici in aceeasi perioada (8 oct 2011–  27 iul. 2012)
BET-C-4,88%
BET2,40%
BET-FI25,52%
BET-XT6,65%


Context de piata

Companiile europene si-au accelerat in iulie ritmul in care reduc numarul de angajati in incercarea de a tine sub control costurile din cauza scaderii comenzilor, a productiei si implicit a preturilor de livrare.

Daca pana in luna mai conditiile macro s-au inrautatit semnificativ, datele din ultimele doua luni la nivelul zonei euro, de care evolutia bursei romanesti depinde intr-o proportie covarsitoare, indica totusi o aplatizare a ritmului de scadere economica la nivelul de 0,6% din PIB.

Pe burse au avut loc atat corectii violente dar si reveniri la fel de puternice, care au lasat indicii aproape neschimbati. Cel mai probabil in august evolutia va arata la fel pe bursa de la Bucuresti.

Sunt atat temeri legate de sustenabilitatea indatorarii Spaniei si Italiei, care se imprumuta la rate din ce in ce mai mari, si induc panica pe burse, cat si asteptari pozitive de redresare a economiei europene, mai ales din partea speculatorilor. Aceste doua forte creeaza volatilitatea mare de pe piete.

Privind din perspectiva ciclurilor economice anterioare, am putea asista la o revenire economica si bursiera in urmatoarele luni de zile. In asteptarea unor semnale clare de revenire insa portofoliul virtual EconomicTimes.ro va fi mentinut in totalitate pe cash.

Strategia mea pe baza de indicatori macro cat si pe baza de medii mobile indica in continuare  ”vanzare” la nivelul lunii august.  Acestea sunt prezentate cu scop orientativ si pot diferi de strategia portofoliului virtual EconomicTimes.ro.

De acum o sa introduc si un nivel al intensitatii semnalului dat de strategia indicatorilor macro (slab/mediu/puternic).  In august semnalul este slab, indicand mai mult “pastrare“.

Randamentele care se puteau obtine din martie 2007 pe baza acestor strategii cu un portofoliu pe structura indicelui BET-C, se pot vedea mai jos. Portofoliile implica ramanerea pe actiuni cand aceste strategii dau semnal de cumparare si vanzare lor si pastrarea banilor cash cand semnaleaza vanzare.

[2]

Aceste strategii nu sunt imune la scaderi insa prin mecanismele lor limiteaza substantial riscul inregistrarii de pierderi in portofoliu. Ocazional voi prezenta ce semnale dau cele doua strategii si cum au evoluat ele in timp. Mai jos se poate vedea o asemenea evolutie simulata in timp a strategiilor.

[3]


Article printed from economictimes.ro: http://economictimes.ro

URL to article: http://economictimes.ro/portofoliul-virtual-economictimes-ro-27-iulie-cum-va-arata-luna-august-pe-burse/

URLs in this post:

[1] Image: http://economictimes.ro/portofoliul-virtual-economictimes-ro-27-iulie-cum-va-arata-luna-august-pe-burse/portof-virtual-31/

[2] Image: http://economictimes.ro/portofoliul-virtual-economictimes-ro-11-iulie-motive-timide-de-optimism/randamente-strategii-4/

[3] Image: http://economictimes.ro/portofoliul-virtual-economictimes-ro-11-iulie-motive-timide-de-optimism/strategii-13/

Copyright © 2010 economictimes.ro. All rights reserved.